Neovisni novinarski portal
3.10.2022.
IZDVOJENO
Stečaj Županijskog radio Šibenika

Stečaj Županijskog radio Šibenika

 

radio_sibenik

Trgovački sud u Zadru donio je, 3. svibnja, riješenje o obustavi predstečajnog postupka Županijskog radio Šibenika, nad kojim će, slijedom te odluke, sada biti otvoren stečajni postupak.

Radio Šibenik je, podsjećamo, još koncem siječnja podnio zahtjev za pokretanje predstečajnog postupka, no tada je Trgovački sud u Zadru odbacio prijedlog za ulazak u predstečajni postupak jer je utvđeno kako je iz zahtjeva izostavljen jedan parnični predmet, odnosno parnični postupak u kojem Dalmare d.o.o. tuži Županijski Radio Šibenik radi naplate 95 tisuća kuna. Županijski radio Šibenik je potom 6. travnja ponovio zahtjev za otvaranje predstečajnog postupka koji je, odlukom suda, sada obustavljen.
Kako između ostalog stoji u obrazloženju odluke, predstečajni povjerenik je predložio sudu obustaviti predstečajni i nastaviti stečajni postupak i to nakon što je od Financijske agencije Šibenik dobio potvrdu iz koje je vidljivo da je Radio Šibenik imao neprekidnu blokadu od 128 dana.
U obrazloženju riješenja o obustavljanju predstečajnog postupka, koje je donijela sutkinja Ardena Bajlo, stoji :
“Iz potvrde Financijske agencije proizlazi da je stečajni dužnik na dan 15. travnja 2016. u neprekidnoj blokadi od 144 dana.
Kako iz potvrde Financijske agencije proizlazi da je kod ovog dužnika ispunjen stečajni razlog i time dakle uvjeti za provođenje stečajnog postupka, to je primjenom odredbe čl. 64. Stečajnog zakona valjalo obustaviti predstečajni postupak, uz napomenu da će se po pravomoćnosti ovog rješenja nastaviti voditi stečajni postupak.”

Stečaj ne znači kraj Radio Šibenika?

Prema riječima direktorice Radio Šibenika Diane Ferić, stečajni postupak ne znači i gašenje radija.
– Kad riješenje suda postane pravomoćno otvaramo novi račun i nastavljamo poslovati. Imat ćemo stečajnog upravitelja, a model preustroja ćemo vidjeti.  Varijanta stečaja s preustrojem za nas je puno povoljnija zbog prezaduženosti radija od dva milijuna kuna – izjavila je Diana Ferić medijima.
Županijski radio Šibenik je od rujna 2014. godine u većinskom vlasništvu NCP-a  Gorana Prgina koji je krajem prošle godine s tvrtkom Moć komunikacije Diane Ferić i obrtom DSF Stanka Ferića potpisao ugovor o poslovnoj suradnji s namjerom  stvaranja medijskog klastera.
– Na putu smo stvaranja medijskog klastera cilj kojeg je racionalizacija troškova poslovanju obiju tvrtki, bolja pozicioniranost na marketinškom tržištu i jačanje novinarskih kompetencija naspram utjecaja političkih i gospodarskih centara moći – rekla je tada, među ostalim, Diana Ferić.
Udruživanje Županijskog Radio Šibenika s MOK-om i DSF-om i racionalizacija poslovanja značit će i smanjenje broja zaposlenih na radiju za četvero, a tek jedan će novinar dobiti posao u MOK-u.  S obzirom da se četvero zaposlenika Radija do kraja ne uklapa u novu shemu, pojavit će se tehnološki višak, tako da će ih ostati samo petero, najavila je tada Diana Ferić.
U međuvremenu su s Radio Šibenika otišli gotovo svi nekadašnji radnici-dugogodišnji novinari, voditelji i tehničari. Dio njih je proglašen tehnološkim viškom, a dio je otišao zbog neredovite isplate minimalnih plaća.
Iako otvaranje stečaja nad Županijskim radio Šibenikom ne mora značiti i njegov definitivni kraj nakon 48 godina postojanja, činjenica je kako je Radio Šibenik kojeg su Šibenčani poznavali i voljeli zapravo već otišao u povijest. Bez puno buke i s prešutnim odobravanjem njegovih bivših većinskih vlasnika.
Ovaj novi Županijski radio Šibenik možda će i opstati nakon otvaranja stečaja, ali samo pod uvjetom da njegovi vjerovnici iskažu interes za nastavak poslovanja. U protivnom, kako saznajemo u Agenciji za elektroničke medije, radio će izgubiti koncesiju.

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI