Neovisni novinarski portal
21.1.2022.
IZDVOJENO
Nastavlja se agonija županijskog Radio Šibenika: Odbijen zahtjev za otvaranje predstečajnog postupka

Nastavlja se agonija županijskog Radio Šibenika:
Odbijen zahtjev za otvaranje predstečajnog postupka

Radio Šibenik (6)

Piše: Edvard Šprljan

Koncem siječnja Radio Šibenik je podnio zahtjev za pokretanje predstečajnog postupka, no sad se ispostavilo da je u priloženoj dokumentaciji prešućen spor s tvrtkom Dalmare d.o.o.

Županijski Radio Šibenik već godinama posluje s gubicima, nije se bitno promijenila situacija ni otkad je vlasnik postao Goran Prgin. Neisplata plaća je za ono malo preostalog osoblja redovita pojava, pa je 29. siječnja direktorica Dijana Ferić podnijela Trgovačkom sudu Zadar prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka na propisanom obrascu te u očevidniku navodi redoslijed neizvršenih obveza za plaćanje.
U tome se postupku vidjela jedina šansa za nastavak poslovanja jer su tri postojeća računa, kod Erste banke, Sberbank i Jadranske banke već odavno blokirana. No ovaj zahtjev nije prošao zbog pomalo čudnog “previda”.
Sutkinja Tina Grgas donijela je 8. ožujka rješenje kojim se odbacuje prijedlog Županijskog Radija Šibenik za ulazak u predstečajni postupak nakon analize dokumenata koji su prispjeli zajedno sa zahtjevom. Utvrdila je, naime, da je iz zahtjeva izostavljen jedan parnični predmet, parnični postupak u kojem Dalmare d.o.o. tuži Županijski Radio Šibenik radi naplate 95 tisuća kuna. Radio Šibenik je pismeno obaviješten o tom sporu još 16. listopada 2015. godine kada je van snage stavljeno rješenje o ovrsi temeljem vjerodostojne isprave javnog bilježnika Vojislava Vuletina od 27. kolovoza 2015. godine. To rješenje je Radiju Šibeniku bilo dostavljeno još 2. listopada prošle godine, dakle, znatno prije podnošenja prijedloga za otvaranje predstečajnog postupka tako da je postojanje navedenog spora moralo biti naznačeno. Budući da se pred Stalnom službom Trgovačkog suda Zadar u Šibeniku vodi parnični postupak pod poslovnim brojem Povrv-731/2015 u kojem je Županijski Radio Šibenik dužnik, a to nije navedeno u popisu imovine i obveza, tako nisu ispunjene zakonske pretpostavke za za otvaranje predstečajnog postupka, navodi se u rješenju sutkinje Tine Grgas.
Ovakav ishod znači daljnju odgodu cijelog postupka odnosno produžavanje neizvjesnosti oko sudbine Radio Šibenika. Direktorica Dijana Ferić je velike nade polagala u brzo rješenje za pokretanje predstečajnog postupka, da bi se mogle početi podmirivati obveze. Nadom u brzo rješenje umirivani su nezadovoljni zaposlenici koji su u posljednje vrijeme u nekoliko navrata obustavljali rad. Sindikalisti su se složili da je stečajni postupak i nastavak rada nakon proglašenja stečaja najbolje rješenje i za radnike. Radnici su tražili isplate redovnih plaća prema ugovorenim koeficijentima, potpisivanje kolektivnog ugovora i zabranu otpuštanja starog kadra, no svi su ti zahtjevi u biti na čekanju dok se ne riješi pitanje pokretanja stečaja. A onda bi tek vjerovnici trebali odlučiti vjeruju li u nastavak poslovanja i na koji način. Dakle, hoće li se provesti stečaj s preustrojem, smanjenjem broja zaposlenih i racionalizacijama, ili će se ići na podmirenje potraživanja prodajom nekretnina i likvidaciju.

 Gubici se gomilaju

Prema podacima FINE Županijski Radio Šibenik već punih pet poslovnih godina završava u minusu. Naime, godine 2010. gubitak u poslovanju radija iznosio je 275.900 kuna, 2011. godine gubitak je iznosio 74.100 kuna, sljedeće 2012. godine iznos gubitka bio je 175.000 kuna, godine 2013. iznosio je 514.000 kuna i 414.700 kuna 2014. godine. A poslovna 2015. godina će vjerojatno završiti s još slabijim rezultatom.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI