Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
EKOLOGIJA
Inga Kukolj, tajnica Ekološke udruge 'Krka' Knin

U Kninu otvorena poučna staza „Krčić“:
‘Presretni smo da imamo Eko-Krku i Ingu’

Inga Kukolj, tajnica Ekološke udruge 'Krka' Knin
Inga Kukolj, tajnica Ekološke udruge 'Krka' Knin

Inga Kukolj, tajnica Ekološke udruge ‘Krka’ Knin

Uz staru Napoleonovu cestu između Knina i Kijeva i uz tok rijeke Krčić ekolozi su uredili deset kilometara dugu poučno-interpretativnu stazu, koja je danas svečano otvorena, usprkos kiši i buri.

– Ovo je dobar primjer suradnje udruga civilnog društva i javnih institucija. Presretni smo što u Kninu imamo našu Ekološku udrugu ‘Krku’, što imamo našu Ingu, sve djelatnike, zaposlenike, volontere, aktiviste udruge. Ova 200 godina stara Napoleonova cesta sad je obogaćena  novim sadržajima, ali to nije jedino što možemo ponuditi posjetiteljima na području grada. Aktivni turizam je danas in, a Grad Knin obiluje potencijalima kojima se može promovirati upravo taj vid turizma – rekao je dogradonačelnik Knina Slaven Ivić proglašavajući stazu otvorenom.

Staza je postavljena u sklopu projekta „Priroda Dalmacije“ koju zajednički provode Ekološka udruga „Krka“ Knin,  Udruga Sunce iz Splita i tri javne ustanove za zaštićene prirodne vrijednosti i to Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Čast da presjeće vrpcu pripala je dogradonačelniku Slavenu Iviću, a pomagala mu je Milena Šijan, koordinatorica projekta ispred Udruge 'Sunce' (Foto: Tris/H, Pavić)

Čast da presjeće vrpcu pripala je dogradonačelniku Slavenu Iviću, a pomagala mu je Milena Šijan, koordinatorica projekta ispred Udruge ‘Sunce’ (Foto: Tris/H, Pavić)

– Ovim projektom smo pokazali važnost suradnje civilnog sektora, javnih ustanova i jedinica lokalne samouprave u zaštiti okoliša i razvoju održivih oblika turizma – istaknula je Inga Kukolj, tajnica Ekološke udruge ‘Krka’ Knin.

U sklopu otvorenja je prezentirana i brošura „Budi prirodan-budi aktivan“ koja za cilj ima promovirati atraktivna područja tri županije i aktivni turizam kao takav.

Staza je dugačka 10,5 km i proteže se kanjonom rijeke Krčić. Uz već postojeću infrastrukturu postavljeno je pet edukativnih info ploča, signalizacijski znakovi, tri interpretativne igre i dvije sjedeće garniture. Osim same staze, kroz ovaj projekt će biti postavljena i dva info kioska u gradu Kninu, jedan na glavnom gradskom trgu i jedan na kninskoj Tvrđavi.

Krka (7) Krka (8) Poučna staza (5) Poučna staza (4)Staza

Poučna staza (1)

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI