Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
IZDVOJENO
Košarkaš Žarko Paspalj spasio 1500 vinilnih ploča s otpada

Košarkaš Žarko Paspalj spasio 1500 vinilnih ploča s otpada

Nastavak ovogodišnje omiljene teme „ploče su opet in“ dolazi iz susjedstva…

Sajam-ploča-Foto-H.-Pavić-37

Studio B kultna je beogradska radijska postaja uz koju su se generacije glazbeno obrazovale i definirale svoj ukus. Studio B, odnedavno privatiziran, odlučio je svoju prebogatu fonoteku baciti u smeće. Studio B nije odlučio pokloniti, prodati, donirati, razdijeliti na tisuće ploča iz arhiva, Studio B odlučio ih je baciti. Jedan je slušatelj, na poziv svog prijatelja koji je svjedočio odlaganju ploča u kontejnere, zgrožen informacijom otišao u reciklažni centar Višnjica i zaronio u kontejner.
Slušatelj je Žarko Paspalj, legendarni srpski košarkaš, a danas potpredsjednik Olimpijskog komiteta Srbije, koji je iz kontejnera uspio izvući oko 1500 ploča i preseliti ih na toplo, u svoj beogradski stan.
– Nisam još ni stigao pregledati što sam sve spasio. Vidim da ima puno klasične muzike u odličnom stanju, ima puno i domaćeg i stranog pop/rocka – rekao je Paspalj portalu Vice.com.
Sajam-ploča-Foto-H.-Pavić-41
Bivši košarkaš također je jedan od onih koji su odrastali u glazbu Studija B. – Meni je ovo neshvatljivo, jer ja ne bacam stvari, posebno ne stvari koje su zapravo arhivska građa. Kako je moguće da se nije našao neki prostor gdje bi se ove ploče sačuvale? Drago mi je što što su barem kod mene završile, jer će tu nastaviti neki svoj život – kaže Paspalj.
– Cijeli život idem po prodavaonicama ploča i kupujem. Kad sam igrado u Ateni dvaput na tjedan sam išao u kupnju ploča. Volim svakakvu muziku, domaću, grčku, jazz, blues… – istaknuo je Žarko Paspalj, koji je nenadano u smeću pronašao pravo blago.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI