Neovisni novinarski portal
28.9.2021.
(NE)RED
Dizalice  (foto TRIS/G. Šimac)

Dvadeset dana nakon lučke havarije u Pločama:
‘U sanaciju treba krenuti po hitnom postupku… početkom mjeseca’ (FOTO)

Dizalice (foto TRIS/G. Šimac)

Na Dan domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza, tanker STI Poplar koji prevozi 27 tisuća tona nafte, udario je u pristanište luke Ploče i razvalio terminal za pretovar tekućih tereta. Šteta na uništenoj lučkoj infrastrukturi je procijenjena na više milijuna eura, a tome se pribrajaju i nastajući gubici jer do daljnjega u Pločama nije moguć pretovar nafte i naftnih derivata. Zbog toga su najavljene višemjesečne poteškoće u opskrbi gorivom i plinom za Dalmaciju, kao i BiH i Crne Gore. No sezona je goišnjih odmora, pa se vlastima nije baš žurilo. Tako je informacija o tom ozbiljnom incidentu u javnost procurila pet dana kasnije.

A ‘svega’ dvadeset dana nakon havarije u Ploče na sjednicu Upravnog vijeća Lučke uprave Ploče pristigla državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac.

To je Vijeće oštroumno zaključilo kako se u sanaciju oštećenog terminala treba krenuti ‘po hitnom postupku početkom mjeseca’.

Dizalice (foto TRIS/G. Šimac)

Vijeće je, kako kažu, ‘otvorilo dvije mogućnosti privremenog rješenja koje bi trajalo do završetka sanacije.’

– Primijenili smo mogućnost koju nam zakon otvara, a to je neposredno bez posebne objave provesti postupak javne nabave, što znači da će on biti proveden u toku idućega tjedna – ustvrdila je državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac nakon ‘hitnog’ dolaska u Ploče.

A dok višemjesečni radovi ‘bez posebne objave postupka javne nabave’ budu trajali, ‘moguće je privremeno rješenje na novom terminalu za rasuti teret.’

– To znači da Luka Ploče treba izraditi tehnološki projekt rada privremeno na tom terminalu, pribaviti potrebne suglasnosti i da je stvoren okvir da bi tamo mogao funkcionirati terminal za tekuće terete – kazao je pak ravnatelj Lučke uprave Ploče Tomislav Batur.

Čađavo brdo (foto TRIS/G. Šimac)

A što je s tankerom koji je onesposobio dio pločanske luke?

– Šteta na lučkoj infrastrukturi je velika, ali mi smo dovršili istragu i to je u proceduri. Mislim da oko naplate štete ne bi trebalo biti nikakvih problema. Brod je zaustavljen po nalogu Trgovačkog suda i sada je na sidru dok ne dobije dozvolu da isplovi za Rijeku gdje bi trebao iskrcati teret – kazao je još prije 15-ak dana Lučki kapetan Lučke kapetanije Ploče Joško Nikolić.

No crveni tanker STI Poplar, pod zastavom Republike Maršalovi otoci, pacifičke države s 50-ak tiuća stanovnika, prepun nafte, i dalje pluta usidren nedaleko od pločanske luke.

Nekoliko prizora iz pločanske luke pogledajte u galeriji fotografija:

Luka (foto TRIS/G. Šimac)

Ugljen, kamen i željezo (foto TRIS/G. Šimac)

Dizalice (foto TRIS/G. Šimac)

Čađavo brdo (foto TRIS/G. Šimac)

Prazni spremnici (foto TRIS/G. Šimac)

Besposleni terminal (foto TRIS/G. Šimac)

Teret (foto TRIS/G. Šimac)

Toranj (foto TRIS/G. Šimac)

Ugljen, kamen i željezo (foto TRIS/G. Šimac)

‘Gužva’ u luci (foto TRIS/G. Šimac)

Staro željezo (foto TRIS/G. Šimac)

Luka Ploče (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI