Neovisni novinarski portal
22.10.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Ivo Josipović u Nu2: Vlast Domoljubne koalicije i Most-a bit će desnija od Sanaderove

Ivo Josipović u Nu2:
Vlast Domoljubne koalicije i Most-a bit će desnija od Sanaderove

Ivo Josipović, bivši šef države, gostujući u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 najavio je podnošenje ostavke na dužnost predsjednika stranke Naprijed Hrvatska zbog loših rezultata na parlamentarnim izborima. Ostavku će podnijeti na Saboru stranke u srijedu, a o njoj će se očitovati oko tisuću pozvanih članova, tajnim glasanjem. Ipak, Josipović se nije odlučio na neopozivu ostavku...

Ivo Josipović (Foto Tris-H. Pavić) (2)U srijedu, na Saboru stranke Naprijed Hrvatska, gdje će se okupiti oko tisuću članova, Ivo Josipović će ponuditi ostavku na dužnost predsjendika i ako je članovi prihvate, a izjašnjavat će se tajnim glasanjem, izaći će iz te priče. To je, smatra obveza svakoga nakon izbornog neuspjeha, a na članovima stranke je da procjene je li to dobro za stranku ili ne – izjavio je bivši predsjednik Republike Ivo Josipović gostujući u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u dva. Međutim, ne misli da je politički mrtav, jer to bi bio tek kad bi rekao – „to me više ne zanima“. A besumnje, politika Josipovića još uvijek zanima, i njegova ostavka nije neopoziva…

Josipović prihvaća da je njegova stranka na parlamentarnim izborima imala loš rezultat, ali ne misli da je riječ o debaklu, jer radi se o novoj, mladoj stranci, koja je na političkoj pozornici tek dva i pol mjeseca, bila je izložena snažnoj, negativnoj medijskoj kampanji, a nisu imali ni novaca, požalio se Josipović kod Aleksandra Stankovića.
Bivši šef države, koji je lani tijesno izgubio predsjedničke izbore od HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, smatra svojom prednošću pred drugim političarima činjenicu da njegova egzistencija ne ovisi o politici. – Eto, ja nisam koristio ni zakonsku mogućnost da imam Ured bivšeg predsjendika, a nisam otišao ni u mirovinu, nego sam se vratio na Fakultet – kazao je Josipović.
Osvrnuo se i na formiranje nove vlasti te ocijenio da je ova dvomjesečna trakavica oko sastavljanja vladajuće koalicije bila sračunata na jačanje pozicije Bože Petrova prema HDZ-u. Samo su naivni, rekao je, mogli misliti da će ta konzervativna, desno orijentirana politička opcija, kao što je Most, ući u koaliciju s SDP-om, izjavio je, naglašavajući kako u tu mogućnost nije vjerovao od prvog dana.
Danas mu je smiješno kada sluša priče o reformama koje je on, kao predsjednik države zagovarao još prije dvije godine, ali tada za njih nije bilo političke volje.
Profesionalnu biografiju mandatara Tihomira Oreškovića nazvao je impresivnom, smatra da mu treba dati podršku, pružiti mu šansu da pokaže što može, iako osobno nije uvjeren da će se snaći u politici u koju nije bio uronjen. Zamjera Domoljubnoj koaliciji i Most-u, koji nisu dobili mandat za sastav Vlade, nego Orešković, što ga drže po strani i sastavljaju Vladu mimo njega, što bi se moglo protumačiti, kazao je, i kao njihov pokušaj da ograniče ustavne ovlasti mandatara. Inače, ne podupire stav Oreškovića o ćirilici u Vukovaru za koju po mandataru još nije vrijeme. Ipak, ukoliko ga pozove na razgovor, rado će se odazvati.
Jednosatno gostovanje u Nu2 nije moglo proći bez komentara njegova odnosa s čelnikom SDP-a Zoranom Milanovićem. Nisu se čuli zadnjih godinu dana, a vidjeli su se kada je premijer došao na Sveučilište i tada su, rekao je Josipović, sjedili jedan do drugoga. Nije istina da Milanovića opanjkava, a kada je  kazao kako se u SDP-u odigrava Hamlet, mislio je tek na postizbornu situaciju „biti ili ne biti“ za stranku i njezina aktualnog lidera. Sebe u sadašnjim okolnostima ne može zamisliti u SDP-u. Unatoč svim kritikama, smatra da je Zoran Milanović jedan od najobrazovanijih hrvatskih političara, ali je istodobno čovjek vrlo nekooperativan i nesklon suradnji s drugim ljudima. Ima informacije o stanju u stranci, i mnogi ljudi u SDP-u su očigledno nezadovoljni, izjavio je, što ima priliku čuti od svojih kolega i prijatelja iz SDP-a.
Josipović je prokomentirao i navodnu aferu praćenja Bože Petrova, lidera Most-a.
– Ili bi netko trebao iznijeti dokaze ili bi onaj tko je dao takvu izjavu trebao snositi političku dogovornost jer tu ima elemenata i kaznenog djela, uznemiravanja širenjem lažnih vijesti – ustvrdio je Josipović čudeći se da je izostao zahtjev predsjednice države za izvješćem o tom slučaju. Inače, za razliku od aktualne predsjednice, tvrdi kako se on svakodnevno o nečemu izjašnjavao, a ona je obećavala lupiti, ako zatreba, i šakom o stol, što svakako nije posao predsjednice, a niti to ona čini.
Hrvatska vođena Domoljubnom koalicijom i Most-om, unatoč ublaženoj Karamarkovoj retorici, bit će sigurno desnija negoli je bila u vrijeme vladavine Ive Sanadera, zaključio je Ivo Josipović.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI