Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
IZDVOJENO
Federico Salpietro: ‘Sad sam siguran da ću u Hrvatskoj proživjeti još lijepih trenutaka’

Federico Salpietro:
‘Sad sam siguran da ću u Hrvatskoj proživjeti još lijepih trenutaka’

Sin poginulih talijanskih jedriličara primio priznanje ‘Valovi Šibenika’ u ime svojih roditelja.

Federico Salpietro - Dodjela priznanja Valovi Šibenika (Foto Tris H. Pavić) (9)

Federico Salpietro i Marin Paić, predsjednik šibenskog JK Val

Federico Salpietro, sin Francesca i Marinelde Salpietro, koji su 16. kolovoza 2011. izgubili živote u strašnoj pomorskoj nesreći pored Primoštena, danas je u šibenskoj Gradskoj vijećnici primio priznanje “Valovi Šibenika”, koje se tradicionalno dodjeljuje u okviru Šibenske regate krstaša.
– Sretan sam što primam ovo priznanje, zbog kojeg ponovno proživljavam emocije koje sam imao dok sam odrastao na hrvatskoj obali ploveći s roditeljima. Zbog svega ovoga siguran sam da ću se vratiti u Hrvatsku i tu opet proživjeti lijepe trenutke, bez obzira na tragediju koja se dogodila – rekao je Federico Salpietro nakon što mu je Marin Paić, predsjednik JK Val, uručio priznanje i plaketu koja je nastala prema likovnom rješenju akademske slikarice Lane Martinović Ćala.
– Bili smo duboko potreseni kad smo čuli vijest o pogibiji Francesca i Marinelde Salpietro, pa u ime svih članova JK Val izražavam duboku sućut i žaljenje zbog ove nepotrebne i strašne tragedije. Ovogodišnjim priznanjem “Valovi Šibenika” htjeli smo poslati poruku svim sudionicima u plovidbi – poštujmo more, poštujmo jedni druge na moru, poštujmo plovidbena pravila! Jedino tako se možemo nadati da se u budućnosti ovakve tragedije više neće događati – naglasio je Marin Paić.
Idejni začetnik priznanja “Valovi Šibenika”, Zoran Lučić, u obrazloženju odluke o dodjeli istaknuo je da su Francesco  i Marinelda Salpietro bili posebno zaljubljeni u hrvatsku obalu. – Jadranskim su morem jedrili više od četrdeset godina, čak i u vrijeme Domovinskog rata kada je bilo malo nautičara odvažnih i spremnih da se suoče s neposrednom blizinom ratne opasnosti i na taj način podrže  mladu hrvatsku državu. Nažalost, ljubav prema slobodi jedrenja i hrvatskom akvatoriju platili su svojim životima u strašnoj pomorskoj nesreći. Ono što nas, jedriličare, veže s bračnim parom Salpietro je upravo ta neizmjerna ljubav prema moru, jedrenju i neograničenoj slobodi koju nam donosi plovidba morskim prostranstvom – kazao je Lučić.
Federico Salpietro - Dodjela priznanja Valovi Šibenika (Foto Tris H. Pavić) (2)

Federico Salpietro na svečanoj dodjeli priznanja ‘Valovi Šibenika’

Na svečanosti u Gradskoj vijećnici, koju su dupkom napunili jedriličari i prijatelji mora, bio je i gradonačelnik Šibenika Željko Burić. – Ja sam ovaj čin shvatio kao apel svima nama koji smo u mogućnosti da donosimo odluke koje će štititi naš prekrasni Jadran, najveće bogatstvo kojim Hrvatska raspolaže. Svjedoci smo da se Jadran devastira ne samo ekološki, on je ugrožen agresijom konjskih snaga i oktana te neredom s kojim smo suočeni na Jadranskom moru. Zato me posebno dojmila odluka da ova plaketa pripadne sinu stradalih talijanskih jedriličara i da iz Šibenika uputimo snažni apel i poruku svima onima koji posjećuju naše more, da i na ovoj strani Jadrana postoje ljudi koji su svjesni svih opasnosti koje donosi plovidba – rekao je Burić.
Svečanosti dodjele prisustvovali su i šibenski kapetani Robert Baljkas, Aldo Bilan i Boris Seljanovski, a iz Udruge pomorskih kapetana Split došli su Sanjin Dumanić, Igor Pentić i Feđa Pavić. –  Teško je skrivati emocije u ovakvom trenutku, ne mogu razlučiti je li ovo svečani trenutak ili nešto što nas podsjeća na taj nemili događaj. Svi smo tu da izrazimo svoje poštivanje prema obitelji Salpietro i žaljenje zbog njihove pogibije. Znamo za opasnosti koje more nosi i svjesni smo da se moramo zajedno potruditi da se propisi striktno poštuju – izjavio je kapetan Sanjin Dumanić.
Federico Salpietro - Dodjela priznanja Valovi Šibenika (Foto Tris H. Pavić) (15)

Federico Salpietro (Foto: Hrvoslav Pavić)

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI