Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA
Antifašisti 1941.,1991. i danas: U Vodicama obilježena 71. obljetnica oslobođenja

Antifašisti 1941.,1991. i danas:
U Vodicama obilježena 71. obljetnica oslobođenja

Antifašisti u Vodicama (Foto H. Pavić) (8) Nekoliko stotina antifašista i antifašističkih partizanskih boraca iz Drugog svjetskog rata danas se okupilo u Vodicama na proslavi 71. obljetnice oslobođenja Dalmacije od fašizma.

Ovaj značajan datum u Vodice su došli proslaviti antifašisti i predstavnici udruga antifašista i antifašističkih boraca iz cijele Dalmacije. Oni su polagali vijence i palili svijeće pod spomenikom palim borcima Narodnooslobodilačkog rata i žrtvama fašističkog terora, ali i pod spomenikm Vodičanima poginulim u Domovinskom ratu.
– Svake godine je druga županija domaćin, a ove godine čast je pripala Šibensko-kninskoj županiji i Vodicama. Obilježava se oslobođenje Dalmacije od fašizma, datum koji je značajan iz više razloga. Dalmacija je naviše trpila od fašističkog terora i najviše je dala u borbi protiv fašizma, bila je odvojena od ostatka Hrvatske i pobjeda nad fašizmom ujedno znači i ujedinjenje Dalmacije s ostatkom Hrvatskom. S fašizmom, na žalost, nismo završili prije 71 godinu, već se on ponovno javlja u novim oblicima. Kao što se javio 1941. godine javio se i 1991. Nema razlike između onog talijanskog fašizma koji je okupirao Vodice 1941. godine i onog srpskog koji je to pokušao 1991., zbog čega pobjedu nad fašimom obilježavamo odavanjem počasti pred oba spomenika – rekao nam je Petar Mišura, potpredsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Šibenika i Zajednice udruga antifašista Šibensko-kninske županije.

Antifašisti odaju počast antifašistima poginulim u obrani vodica tijekom Domovinskog rata (Foto: Tris/H. Pavić)

Antifašisti odaju počast antifašistima poginulim u obrani vodica tijekom Domovinskog rata (Foto: Tris/H. Pavić)

Prema podacima Udruge antifašističkih boraca i antifašista Vodica 1428 Vodičana su bili sudionici Narodnooslobodilačke borbe i Antifašističkog pokreta,  a od tog broja njih 642 su bili vojnici partizanskih jedinica. U Partizanskim jedinicama poginulo 196 Vodičana. Još 37 ranjenih je ubijeno kad su ih fašisti našli kod kuće na liječenju, a u Vodicama ubijeno još 69 mještana pod sumnjom da surađuju s partizanima. Iz Vodica je u logore odvedeno 898 stanovnika, neki i višekratno, a u zbjegove je bilo protjerano njih 320.

Među onima koji su u subotu došli odati počast poginulim partizanima bili su i njihovi preživjeli suborci. –  Ja sam Marija Gradiška rođena u Prvić Luci. Ja sam se borila za pravdu i slobodu sa 18 godina. Sada imam 92 godine i ne stidim se svog antifašizma i partizanske borbe – rekla nam je starica s kapom titovkom na glavi.

Iz prikrajka je skup iz nekog razloga osiguravala interventna policija, no ispostavilo se da antifašisti nisu bili ugroženi (Foto H. Pavić)

Iz prikrajka je skup osiguravala interventna policija, no ispostavilo se da su došli bez potrebe i da  antifašisti nisu bili ugroženi  niti su koga ugrožavali (Foto H. Pavić)

–  U ratu sam izgubila dijete i muža. I ne volim kad danas netko laže o našoj narodnososlobodilačkoj borbi i antifašizmu. Bila sam u Zadru zatvorena kao SKOJ-evka. U zatvoru mi je muž umro na rukama i rekao mi je ‘Marija, osveti me’. Pobjegla sam u partizane. Išla sam najprije na Dugi otok, pa s Dugog otoka u Liku, pa iz Like u Bosnu sve do Istre, do Gospe od Trsata. Tu je skoro čitava moja brigada izgubila glavu. Švabe su nas strašto tu nagrdile i stradala je skoro čitava 5. brigada, 19. divizije 8. korpusa. Ja sam bila drugi bataljun, komandanta Gleđe, a Sretko Stabličić mi je bio komandant čete – rekla nam je Marija Gradiška. Cijelo vrijeme rata bila puškomitraljezac i višestruko je odlikovana za svoje zasluge.

Obilježavanje 71. godišnjice oslobođenja Dalmacije od nacifašističkih okupatora  i domaćih kvislinga nastavljeno je svečanom akademijom i druženjem antifašista u hotelu Olympia.

Marija Gradiška (92) došla se pokloniti svojim poginulim suborcima (Foto: Tris/H. Pavić)

Marija Gradiška (92) došla se pokloniti svojim poginulim suborcima (Foto: Tris/H. Pavić)

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI