Neovisni novinarski portal
16.7.2024.
SCENA
Sex Pistols: Paul Cook, Sid Vicious, Johnny Rotten i Steve Jones

Prije 40 godina Sex Pistolsi prvi su put izašli na pozornicu

Sex Pistols: Paul Cook, Sid Vicious, Johnny Rotten i Steve Jones

Što se punk scene tiče, od tog 6. studenog 1975. svijet više nije bio isti.

Sex Pistols: Paul Cook, Sid Vicious, Johnny Rotten i Steve Jones

Sex Pistols: Paul Cook, Sid Vicious, Johnny Rotten i Steve Jones

Kasnimo jedan dan, no što sad… Naime, na jučerašnji dan prije 40 godina, grupa Sex Pistols održala je svoj prvi koncert. Dogodilo se to u koledžu St. Martin u Londonu, Pistolsi su bili predgrupa Bazooka Joeu, koncert je trajao pet pjesama, a onda im je isključena struja.
Gažu im je sredio originalni basist Glen Matlock (kasnije ga je zamijenio Sid Vicious, ikona punk pokreta), koji je studirao na St. Martinu. Članovi Pistolsa nisu imali pojačala niti bubnjeve pa su to posudili od Bazooka Joea, pub-rock skupine koja je gajila snove o velikoj karijeri. Sex Pistolsi odsvirali su pet obrada, među kojima su „Substitute“ (The Who), „Whatcha Gonna Do About It“ (Small Faces), „”(Don’t you Give Me) No Lip“ (Dave Berry) i „(I’m Not Your) Steppin’ Stone“ (The Monkees).
Svjedoci tvrde da su bili „izuzetno muzikalni“ i „ekstremno glasni“. Prije negoli su Pistolsi stigli odsvirati nekoliko autorskih pjesama, članovi Bazooka Joea isključili su im struju kad su vidjeli da bi im oprema mogla biti uništena. Na pozornici je došlo do naguravanja između dva benda, a koncert je prekinut.
Od tog dana, povijest pop-kulture zabilježila je sljedeće:
Sex Pistols – bez obzira smatrali ih marionetama menadžera Malcolma McLarena, prvim boy bendom ili relevantnom grupom od četiri glazbena vizionara, Pistolsi su jedan od najutjecajnijih bendova u povijesti. Sa samo jednim objavljenim albumom („Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols“), utrli su put punk pokretu u Velikoj Britaniji te u dvije i pol godine trajanja šokirali javnost i vlast u mjeri u kojoj to nikome kasnije nije pošlo za rukom. Raspali su se nakon američke turneje 1978., ponovo spojili krajem devedesetih te odradili turneju „Filthy Lucre“, a 2002. primljeni su u Rock and Roll Hall of Fame. Svečanoj ceremoniji nisu nazočili, poručivši da se radi o „najobičnijoj mrlji od mokraće“.
Bazooka Joe – povremeno poznati i kao Bazooka Joe and the Lillets, bili su britanska pub-rock skupina, koju su 1970.osnovali John Ellis i Danny Kleinman. Ellis je kasnije osnovao legendarne The Vibrators, a basist Stuart Goddard preminenovao se u Adam Ant te osnovao čuvene Adam and the Ants. Bez obzira na kasnije uspjehe pojedinih članova, grupa Bazooka Joe je u prvom redu poznata kao bend koji je nastupio na prvom koncertu Sex Pistolsa. Adam Ant danas tvrdi da je grupu napustio baš te večeri u koledžu St. Martin; Pistolsi su mu se svidjeli i odlučio se priključiti novom zvuku. Baš kao i mnoštvo drugih…

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI