Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
POLITIKA
Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk (Foto HZŽ)

Petrina kažnjen zbog sukoba interesa – Županija i službeno u predizbornoj kampanji

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk (Foto HZŽ)

Županijska skupština - 29. lipnja 2015. (Foto H. Pavić) (1)

Stipe Petrina nije smio primati naknadu u Županijskoj skupštini zajedno sa svojom naknadom za primoštenskog načelnika, a za povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa dobio je kaznu od deset tisuća kuna. Objavilo je to na svojim stranicama Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa (POVEZNICA).

Situacija je to vrlo nezgodna za Petrinu pet dana prije parlamentarnih izbora, na kojima, kao nositelj i prvi na listi ‘Mosta’ u 9. izbornoj jedinici kani postati saborski zastupnik. Na ovu vijest odmah je reagirao Petrinin izborni rival, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Šibenika i kandidat za saborskog zastupnika s liste Domoljubne koalicije Goran Pauk. Kandidat Domoljubne koalicije Goran Pauk je ujedno šibensko-kninski župan, pa je priopćenje danas u 15. 13. sati javnosti sa službene adrese elektronske pošte Šibensko-kninske županije odaslala Senka Bilać, viša savjetnica za protokolarna pitanja Ureda župana.

– Uvidom u Internet stranice Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa razvidno je da je primoštenski načelnik i nositelj liste MOST-a za 9. izbornu jedinicu, Stipe Petrina, kažnjen sa 10.000 kuna jer je uz naknadu za ‘volontersko’ obnašanje dužnosti načelnika u iznosu 6.183,67 kuna neto primao i vijećničku naknadu kao član županijske skupštine u iznosu 1.955,50 kuna mjesečno

Pored toga, Petrina je ranije potpisao potvrdu da kao načelnik općine ne prima nikakvu naknadu, čime je svjesno obmanjivao javnost,

S druge strane, županijska administracija već mjesecima traži od gospodina Petrine da istoj dostavi račun svoje političke stranke kako bi na isti uplatila sredstva iz županijskog proračuna koja toj stranci pripadaju temeljem broja vijećnika koji je zastupaju u županijskoj skupštini. Niti nakon nekoliko pisanih zamolbi takav račun nije dostavljen, ali jeste broj računa otvoren na fizičku osobu, a ne račun političke stranke. Pitamo se čemu ovakva manipulacija s računom? Je li s tim sredstvima trebalo ‘premostiti’ nešto ili nekoga? Petrina često ističe kako će MOST sutra upravljati Hrvatskom onako kako Petrina upravlja općinom – stoji u priopćenju šibensko-kninskog župana Gorana Pauka (scan0001).

No, je li Goran Pauk smio koristiti osoblje i pečat Županije i  kao župan potpisati priopćenje kojem je svrha neupitno predizborna? Ovo, naime, nije prvi put da osoblje Županije šalje obavijesti u ime HDZ-a, ali je prvi put da Goran Pauk stranačko priopćenje pečatira i potpisuje kao župan. Ostaje za vidjeti što će reći Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i Etičko povjerenstvo DIP-a.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI