Neovisni novinarski portal
27.1.2022.
POLITIKA
Dr. Željko Burić i Goran Radman (Foto: Tris/H. Pavić)

Radman u Šibeniku:
HRT ima novaca, pa otvara ‘dva u jednom’ – novi Šibensko-kninski radio

Dr. Željko Burić i Goran Radman (Foto: Tris/H. Pavić)
Dogradonačelnik Knina Slaven Ivić, šibensko-kninski župan Goran Pauk, gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić (Foto: Tris/H. Pavić)

Dogradonačelnik Knina Slaven Ivić, šibensko-kninski župan Goran Pauk, gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić (Foto: Tris/H. Pavić)

Javna rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna programskih obveza HRT-a održana je danas u Šibeniku,  gdje je najveće zanimanje, očekivano, izazvao prijedlog uspostavljanja Šibensko-kninskog radija.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman razložio je prijedloge izmjena Ugovora između HRT-a i Vlade RH koji su motivirani prvenstveno uspješnim poslovanjem HRT-a.

– Zbog toga smo zaključili da je dobar trenutak da predložimo Vladi i javnosti da se obaveze HRT-a prošire, nadopune novim obavezama za koje smatramo da ih imamo prema hrvatskoj javnosti i zato što procijenjujemo da ih možemo izvršavati. Prije svega možemo reći da su financijski parametri poslovanja HRT-a, kakvi su bili ugrađeni u izvorni ugovor s Vladom, u značajnoj mjeri unaprijeđeni. Mi danas poslujemo uvjerljivo s dobiti, mi smo u stanju vraćati sve preuzete obveze iz prošlosti i istovremeno značajno, na razini sto milijuna godišnje, redovito investirati u razne naše razvojne prioritete – pohvalio se Radman, naglašavajući kako su razvojni prioriteti njegove kuće usmjereni i na pozicioniranje u novim prostorima medijskog komuniciranja u kojima HRT-a do sad nije bilo.

Dr. Željko Burić i Goran Radman (Foto: Tris/H. Pavić)

Dr. Željko Burić i Goran Radman (Foto: Tris/H. Pavić)

Navodeći nove programske obveze koje kani unijeti u Ugovor, Radman je kazao kako je namjera HRT-a predložiti pokretanje jednog novog regionalnog radija sa sjedištem u Čakovcu ili Varaždinu, jer do sada HRT u mreži svojih radijskih postaja nije imao pokriven taj dio Hrvatske. Drugi  njegov prijedlog odnosi se na proširenje programskih funkcija i obveza na području Šibensko-kninske županije. HRT tu namjerava, uz  investiranje nešto novca u opremu, a bez zapošljavanja novih ljudi, povećati količinu  programa sa šibenskog i kninskog područja.

– Tu imamo dva prijedloga. Jedan je značajno unaprjeđenje postojećih programskih sadržaja sadašnjeg Radio Knina, kako bi odgovarajuće zadovoljili sve brže i kvalitetnije rastući i razvijajući šibenski segment županije, a istovremeno predlažemo i odgovarajuće korigirati Radio Knin na Šibensko-kninski radio. Razlog tomu su naša odlučnost i volja da putem dva studija, u Kninu i Šibeniku, kvalitetnije odgovorimo građanstvu, žiteljima Šibensko-kninske županije, na sve izazove ekonomskog, kulturnog i društvenog razvoja koje u ovom trenutku nismo u stanju dostatno ispuniti samo putem Radio Knina – rekao je Radman.

Spomenuo je i treći segment, koji se odnosi na nove medijske forme izražavanja, s obzirom da se kvaliteta interneta i načini na koji se medijski sadržaji danas komuniciraju putem interneta značajno mijenjaju u odnosu na na trenutak postpisivanja ugovora s Vladom RH.  No, diskusija se, naravno, nije razvila ni o međimursko-varaždinskoj radijskoj postaji ni o novim medijima.

Goran Radman na tribini u Šibeniku (Foto H. Pavić)  (1)

Gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić izrazio je zadovoljstvo što je HRT sačuvao svoj regionalni centar u Šibeniku. Slavodobitno je zaključio da je HRT, zbog zanimanja javnosti za događanja u Šibeniku, u zadržavanju regionalnog centra pronašao svoj poslovni interes, te je najavio da će i sve državne institucije koje su posljednjih godina napustile grad vrlo skoro također ovdje naći svoj poslovni interes i vratiti se u Šibenik, moliti od Grada prostore.
Župan Goran Pauk također je pozdravio ideju HRT-a o osnivanju Šibensko-kninskog radija, što god to značilo za Županijski Radio Šibenik, dok je dogradonačelnik Knina Slaven Ivić izrazio zabrinutost i ogorčenje zbog planirane promjene imena Radio Knina i eventualne promjene sjedišta novog Šibensko-kninskog radija.

Radman je Iviću odgovorio da ime novog radija još nije definirano i da su dobrodošli svi prijedlozi.
– U Kninu će se investirati milijun kuna u unaprjeđenje i modernizaciju prostora i opreme, gdje će se omogućiti izravno uključivanje u televizijski program, a u Šibeniku izgradnjom radijskog studija, radijske režije i unaprjeđenjem opreme omogućiti da ovdašnji kolege mogu sudjelovati u programu radija na način da više proizvode radijski sadržaj. Ne govorimo ni o kakvom zatvaranju, već o volji investiranja u nove prostore i opremu i znanja i sposobnosti ljudi u Kninu i u perspektivu novog zapošljavanja. Funkcije sjedišta nemamo, pa pretpostavljam da je sjedište Radio Knina u Zagrebu. Činjenica je da glavna urednica Radio Knina živi u Kninu i radi iz Knina i za sada nemamo namjeru to mijenjati. Tako bi to trebalo ostati i dalje – rekao je Radman.

Goran Radman (Foto: Tris/H. Pavić)

Goran Radman (Foto: Tris/H. Pavić)

– Mi računamo na povećanu integraciju, na povećanu novu funkcionalnost i na sposobnost naših lokalnih ljudi, njih 34 u ukupno, da proizvode puno više televizijskog, radijskog i internetskog sadržaja nego što je to bio do sad slučaj i želimo u to investirati. Samo u kninski studio do kraja godine investirat ćemo milijun kuna dok za šibenski dio još nismo definirali troškovnike – rekao je Radman.

Iz gledališta je upozoreno kako se upravo od Grada, Županije i HRT-a očekivalo da zajednički nađu rješenje za probleme Županijskog Radija Šibenik, a umjesto toga sa istih adresa stiže ideja o osnivanju novog radija koji će mu biti izravna konkurencija.

– Zaboravljamo činjenicu da je Županijski Radio Šibenik čisto privatni radio. Bila je namjera da se pokuša sadašnji Županijski Radio Šibenik integrirati u ovaj sustav. Bili su intezivni razgovori sa novim vlasnikom Prginom, ali na žalost, pregovori o regionalnom centru koji bi integrirao Županijski radio Šibenik su počeli kad je većinski vlasnik bila tvrtka Zagreb Montaža, a za vrijeme trajanja pregovora došlo je do promjene strukture vlasništva i ušao je NCP i gospodin Goran Prgin. Na moju osobnu  inicijativu napravljeno je nekoliko razgovora na visokoj razini između vlasnika radio Šibenika s relevantnim ljudima sa strane HRT-a, međutim, volja vlasnika je izostala. Dakle, nitko, pa ni Grad Šibenik ni Šibensko-kninska županija ni HRT nemaju ingerencije na nešto prisliti privatnika – rekao je Burić.

Anita Vukušić s Radio Drniša pozdravila je novi radijski regionalni centar koji će pokrivati cijelu županiju, ali je je izrazila i nedoumicu kako će to raditi ova 34 zaposlena, jer su oni to mogli raditi i do sada. – Mislim da ćemo ovako dobiti dva u jedan, nestat će dva prepoznatljiva radija. Izgubit ćemo i Radio Knin i Radio Šibenik, a jedino je za nadati se da će novi biti bolji i informativniji, da neće dolaziti samo kad su neke nezgode, ekscesi ili prigode – rekla je Vukušić.

Sudeći po današnjoj javnoj raspravi, Županijski radio Šibenik je zaboravljen. Kako kažu, zato što je sada u privatnom vlasništvu. Trebalo bi biti i zaboravljeno i kako su dokapitalizacija i prebacivanje većinskog dijela vlasništva iz ruku lokalne samouprave privatnicima 2009. godine provedeni upravo u funkciji opstanka Radija. Ali tada je, izgleda, politika bila u stanju privatnika usmjeriti na poslovni potez za koji je bilo očito da mu se ne isplati, dok danas ‘nema ingerencije’.

Goran Radman na tribini u Šibeniku (Foto H. Pavić)  (4)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI