Neovisni novinarski portal
25.4.2024.
POLITIKA
Veljko Marić izručen Hrvatskoj!

Veljko Marić izručen Hrvatskoj!

Veljko Marić, hrvatski ratni veteran uhićen 2010. na granici Srbije i Bugarske i osuđen u Srbiji na 12 godina zatvora, napokon je izručen Hrvatskoj gdje će odslužiti ostatak kazne. Presudu beogradskog suda, potvrdio je ,naime, i hrvatski sud ...

maricPoslije pet godina duge i teške diplomatske i pravne bitke,Veljko Marić, hrvatski ratni veteran osuđen u Srbiji na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila na području Grubišnog Polja 1991., izručen je Hrvatskoj temeljem rješenja Prizivnog suda u Beogradu. Srpska policija predala ga je hrvatskim kolegama na Bajakovu odakle je pripraćen u zagrebački Remetinec. Prema izjavi ministra Orsata Miljenića, Marić će nekoliko tjedana ostati u Remetincu, a nakon toga će se odrediti u kojem će zatvoru provesti ostatak kazne.

Marić je uhićen 2010. godine na granici Srbije i Bugarske, nakon čega je pravomoćno osuđen u Beogradu. Marićeva žalba je odbijena a Sud je potvrdio prvostupanjsku presudu u ožujku 2012. Godinama su trajali pregovori između srbijanske i hrvatske vlade oko izručenja, i naposlijetku je, zahvaljujući golemim i ustrajnim naporima cijele hrvatske Vlade, ipak došao i taj dan …

Beograd je imao ambicije biti svojevrsna inačica Haaškog tribunala, pa je sebi dao za pravo procesuirati ratne zločine počinjene na teritoriju država ex- Jugoslavije. Takve postupke Hrvatska nikad nije prihvaćala, držeći da za zločine hrvatskih državljana počinjene na tlu Hrvatske suđenje treba biti provedeno pred hrvatskim sudovima, a kazna služena u hrvatskim zatvorima.

Hrvatski zastupnici u EU parlamentu uložili su amandman na rezoluciju o napretku Srbije kojim se zahtijeva da Beograd preispita zakon o suđenjima za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Epilog svega je konačno izručenje. Marić je, inače, kaznu služio u Sremskoj Mitrovici.

Zanimljivo je da je prije nekih tjedan dana SDP-ov saborski zastupnik i potpredsjednik Odbora za ratne veterane Franko Vidović pokušao posjetiti u Sremskoj Mitrovici zatočenog Marića. No, u tome nije uspio iako je prethodno sve bilo dogovoreno za taj posjet. Nažalost, kad je Vidović stigao u Mitrovicu, stvari su krenule „po zlu“, pa na kraju nije uspio čak ni isporučiti paket s hranom bivšem pripadniku ZNG-a, osuđeniku Mariću.

– Sretan sam da je Veljko danas napokon izručen Hrvatskoj i koliko znam, u to je uložen golemi angažman svih članova Vlade, a napose ministara Orsata Miljenića i Predraga Matića. Ovaj slučaj pokazuje da treba vjerovati hrvatskoj diplomaciji i nadam se da će uvjeriti naše branitelje kako ova Vlada radi samo njima na korist , a nikako na štetu – kazao je za TRIS Franko Vidović.

I sam dragovoljac Domovinskog rata, Vidović drži da je potpuno neosnovan zahtjev dijela branitelja da se ustanovi registar „krajinskih vojnika“ koji su sudjelovali u pobuni protiv RH, jer su oni davno abolirani voljom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Franko Vidović (Foto H. Pavić)

Pregovori s veteranima iz Savske trajali su kontinuirano

Vidović pozdravlja razgovor premijera i suradnika s predstavnicima prosvjednika iz Savske 66. Kroz sve ovo vrijeme, kaže, trajali su pregovori na različitim razinama u koje su bili uključeni i predstavnici Vlade i neki drugi pojedinci.

– Pokazalo se da veterani nemaju nijedan ozbiljan zahtjev radi kojega je trebalo organizirati ovakav prosvjed. Problema ima, recimo problem opskrbnina, ali ne takve vrste da se ne bi mogli riješiti na razini resornog ministarstva. Građanima ostaje da sami zaključuju kome je ovo trebalo, a ja sam i danas čvrsto uvjeren da je to režija HDZ-a. Jer, SDP-u prosvjed koji traje 225 dana sigurno nije potreban, SDP-u treba red, rad, mir. Nadam se da će ljudi napokon shvatiti o čemu se ovdje radilo i kome je sve to trebalo- poručio je Vidović.

 

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI