Neovisni novinarski portal
18.10.2021.
POLITIKA
Bivši udbaš i šef današnjeg predsjednika HDZ-a Manolić: ‘Karamarko je bio suradnik Udbe’

Bivši udbaš i šef današnjeg predsjednika HDZ-a Manolić:
‘Karamarko je bio suradnik Udbe’

Josipa Rimac, Tomislav Karamarko i Ante Kulušić (Foto: Tris/H. Pavić)

Josipa Rimac, Tomislav Karamarko i Ante Kulušić (Foto: Tris/H. Pavić)

Je li Tomislav Karamarko bio suradnik Udbe?  Njegov nekadašnji najbliži suradnik, visokorangirani operativac Ozne i Udbe,  najbliži suradnik prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana,  hrvatski premijer i šef tajnih službi Josip Manolić tvrdi da je.

– Da je Franjo Tuđman išao provoditi lustraciju, prvo bi se Tomislava Karamarka morao riješiti jer je Karamarko radio za Udbu krajem 80-tih. Dakle, radio je s onima koji su obrađivali Tuđmana u periodu kad je on bio u debeloj oporbi prema postojećoj vlasti – rekao je u razgovoru za Nacional Josip Manolić (POVEZNICA).

‘Branio sam Karamarka sve ove godine’

Manolić je uz dr. Franju Tuđmana jedan od tvoraca suvremene hrvatske države, najbliži suradnik prvog hrvatskog predsjednika. Uskoro će objaviti svoje dugo očekivane političke memoare. Tom je knjigom, kako je napisao u uvodu, želio otrgnuti od zaborava dio zbivanja, ali i ispričati svoju istinu, istinu kako ju je on doživio i ostaviti naraštajima koji dolaze memoarsku građu za daljnja istraživanja. Manolić je u razgovoru za Nacional naglasio da je svjestan težine svojih optužbi prema Karamarku, no da mu je čudno koga bi to i kako Karamarko lustrirao.

–   Nazvao me telefonski Tomislav Karamarko, dan nakon što je izašao tjednik Nacional. Bio je vrlo nezadovoljan i rekao mi je da je to laž to što sam rekao. Odgovorio sam mu da on dobro zna kako to može pobijati. Neka kaže javno, neka ide na sud, neka izabere način da to to pobije. No, ja ostajem kod svog – rekao je Josip Manolić za Index (POVEZNICA).

‘Zapravo, Karamarko je crveni’

Manolić tvrdi i da je Karamarkova veza u HDZ-u i dalje živa te da ga je Udba vrbovala jer su našli da je Karamarko imao vezu sa sitnim kriminalom. – Gledajte, to što sam sada rekao to nije nova stvar. To je stara stvar. Znalo se za to – kaže Manolić za Index. Na izravan upit zašto se baš sada odlučio na to, Manolić kaže da mu je upravo Karamarko dao povod.- Pa on govori o nekakvom ratu protiv crvenih koji danas ni ne postoje. A zapravo, Karamarko je crveni –  kaže Manolić za Index.

Ovaj portal je cijeli jučerašnji dan pokušao doći do bilo kakvih reakcija iz HDZ-a, no bez uspjeha. Poslali su i pismene upite, zvali telefonski, no o Manoliću i Udbi HDZ ne želi razgovarati. Naime, za tu stranku riječ je o vrlo osjetljivoj političkoj temi s obzirom da je upravo politička platforma HDZ-a za izbore – lustracija.Dok HDZ i Karamarko šute, vijest o Manoliću koji figurira kao bitan svjedok vremena, probila je granice. Manolićev iskaz prenjela je i srbijanska državna televizija, no u domaćim medijima vlada muk. Vijest se kratko pojavila na portalu Novog lista, no brzo je povučena.

‘Crveni vragovi’ – Karamarkovi šefovi

U trenutku kad HDZ najavljuje dolazak na vlast prvenstveno s parolama lustracije i obračuna s ‘crvenim vragovima’, komunizmom, Jugoslavenima, Titom i svima koji ‘ne vole Hrvatsku’ ova vijest je više nego nezgodna za predsjednika te stranke Tomislava Karamarka. Ali gledajući životopis ovog suosnivača HDZ-a, kasnijeg stranačkog disidenta i povratnika, ne iznenađuje previše. Karamarko (56) je, naime, dugi niz godina u samostalnoj Hrvatskoj bio vrlo blizak suradnik onih koje bi po izbornoj platformi HDZ-a trebalo lustrirati. Nakon što je 1989. godine diplomirao povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i radio kao povjesničar u Hrvatskom državnom arhivu, godine 1992. postao je šefom kabineta tadašnjeg predsjednika Vlade RH, bivšeg Udbaša Josipa Manolića, a kasnije šef kabineta predsjednika Hrvatskoga sabora Stjepana Mesića, koji je iz HDZ-a također višestruko prozivan zbog svog ‘antihrvatskog’ djelovanja. Zajedno s Manolićem i Mesićem 1993. Karamarko je napustio je HDZ i prešao u novoosnovanu stranku Hrvatski nezavisni demokrati. Godine 2000. je bio  voditelj izbornog stožera predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića, te je postao i savjetnik predsjednika RH za nacionalnu sigurnost. Potom je bio predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost, ravnatelj Protuobavještajne agencije (POA), ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA)… Je li onda nevjerojatno da je, kao njegov šef, kolega i pokrovitelj Manolić, bio i agent Udbe?

Josip Manolić, Stjepan Mesić i Franjo Tuđman 1991.

Josip Manolić, Stjepan Mesić i Franjo Tuđman 1991.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI