Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
GOSPODARSTVO
Krovište i fasada putničkog terminala zagrebačke zračne luke stižu iz Šibenika

Krovište i fasada putničkog terminala zagrebačke zračne luke stižu iz Šibenika

Gradnja novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb trenutno je najveća investicija u Hrvatskoj. Među 900 radnika na gradilištu su i Šibenčani.
Na gradilištu Zračne luke trenutno je oko tisuću radnika

Radnici Zagreb Montaže postavljaju čelične krovne konstrukcije

Izgradnja putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb trenutno je najveća investicija u Hrvatskoj. Među 900 radnika na gradilištu su i Šibenčani.

Radnici šibenske tvrtke Zagreb montaža u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb odrađuju iznimno velik i zahtjevan posao. S francuskim konzorcijem Bouygues koji je dobio koncesiju zračne luku na 30 godina, Zagreb Montaža je sklopila dva ugovora – za izradu i montažu čeličnih konstrukcija krovišta i aluminijske ostakljene fasade novog putničkog terminala.

– Riječ je o poslu ukupne vrijednosti 120 milijuna kuna,  a na njegovoj realizaciji bit će angažirane gotovo cijelu godinu čak tri šibenske tvornice: ZM Vikom, ZM Montal i ZM Elemes. Nositelj cijelog posla je Zagreb Montaža, a za neke radove angažirali smo također i tvrtke Dalekovod i Feal – kazao nam je član Uprave ZM-a Edi Dobrić.

Posao koji odrađuje Zagreb Montaža prvotno je bio sklopljen s tvrtkom Uskon iz Turske koja je dala jeftiniju ponudu. Međutim, Turci su odjednom odustali, pa je ZM dobila priliku.
– Morali smo u samo tri mjeseca isprojektirati i proizvesti planirani uvozni proizvod i tako ga supstituirati domaćim,  a sada već montiramo čelične krovne konstrukcije, poznatije kao mero konstrukcije koje dosad nismo nikad radili. No pokazalo se da naša domaća pamet zna i može – zadovoljan je Dobrić.

Rok za završetak posla koji odrađuje ZM je kraj listopada, dok bi  do prosinca  iduće godine novi putnički terminal trebao biti u cijelosti završen i dobiti uporabnu dozvolu.  Time će se kapacitet zagrebačke zračne luke sa sadašnjih 2,2 milijuna putnika povećati na 3,5 milijuna, s perspektivom da u dogledno vrijeme dosegne pet milijuna.  Ukupna investicija je 331 milijun eura, od čega 243 milijuna eura za dizajn i izgradnju terminala, a 88 milijuna eura rezervirano je za održavanje aerodromske infrastrukture.

Građevinski radovi na novom putničkom terminalu započeli su u prosincu 2013. godine. Izvodi ih tvrtka Bouygues Batiment International zajedno s hrvatskim tvrtkama Viaduktom, Kamgradom, Zagreb Montažom te KFK tehnikom. Trenutno je na gradnji terminala angažirano približno 900 radnika.

Budući izgled putničkog terminala Međunarodne zračne  luke Zagreb

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI