Neovisni novinarski portal
16.7.2024.
POLITIKA
Ivan Klarin: Župane, sabotirate odluku Ministarstva! Goran Pauk: O statusu bolnice saznali smo iz medija…

Ivan Klarin:
Župane, sabotirate odluku Ministarstva! Goran Pauk:
O statusu bolnice saznali smo iz medija…

Ivan Klarin, šef SDP-a Šibensko-kninske županije optužuje župana Gorana Pauka da sabotira odluku Ministarstva zdravlja da se kninska bolnica Hrvatski ponos preimenuje u opću i veteransku bolnicu. Već 20 dana, tvrdi Klarin, odbija potpisati suglasnost. Župan odgovara: Ali što to treba potpisati, pa odluka je na Vladi, a ne županiji, sva smo upravljačka prava nad bolnicom predali državi!

Opća bolnica 'Hrvatski ponos' KninŽupan Goran Pauk već 20 dana odbija potpisati suglasnost kninskoj bolnici „Hrvatski ponos“ da ubuduće, uz skrb o općoj populaciji, skrbi i o braniteljskoj- optužio je danas šibensko-kninskog župana čelnik SDP-a županije Ivan Klarin. Ministarstvo zdravlja suglasnost je već dalo bolnici u Kninu za njezin novi status, kao jedinoj veteranskoj bolnici u Dalmaciji, ističe Klarin, ali se potpora očekuje i od matične županije koja je i osnivač kninske bolnice. Zašto župan Pauk odbija potpisati potporu koju je u ime županije već javno deklarirao?!

Sanacijska upraviteljica bolnice u Kninu, dr. Antonela Karačić, zahtjev je uputila Šibensko-kninskoj županiji još 27. veljače, jer su svi preduvjeti za osnivanje takve ustanove ispunjeni. No, župan na zatraženu potporu ne odgovara, tvrdi Klarin, apelirajući na Pauka da zatomi političke interese i shvati važnost projekta koji će veteranima omogućiti kvalitetniju skrb te da odluku potpiše čim prije kako bi bolnica bila otvorena bez odlaganja.

Hrvatski ponos- žrtva “šuma na vezama”

Je li problem u nedovoljnoj informiranosti županije o stanju u bolnici kojoj je osnivač,  radi čega je Pauk, na ovotjednom sastanku  župana i sanacijskih upravitelja bolnica s ministrom zdravlja Sinišom Vargom,  tražio imenovanje županijskog predstavnika u sanacijsko vijeće kao punopravnog člana? I dok Klarin tvrdi kako je taj zahtjev nezakonit i da mu je namjera tek sabotirati odluku Ministarstva da bolnica Hrvatski ponos i praktično postane veteranska, Pauk optužbe odlučno odbija kao tendenciozne i neosnovane.

– Klarinove teze ne želim komentirati niti mu besplatno raditi promidžbu. A što se merituma tiče, zar je normalno da o stanju i preimenovanju bolnice kojoj je županija osnivač saznajemo iz medija? Nikakvu službenu odluku ili obavijest Ministarstva nismo dobili o budućem statusu kninske bolnice. Sve što o tome znamo i na što smo se dosad, pozitivno, referirali, saznali smo iz medija. Kad bi u sanacijskom vijeću imali svog člana taj bi komunikacijski jaz bio premošćen, a suradnja županije i sanacijskih upravitelja kvalitetnija- drži Pauk. Zbog toga je, u ime svih hrvatskih župana, zatražio od ministra Varge obaveznu zastupljenost županija u sanacijskim vijećima. Nije bio zadovoljan odgovorom, jer kako nam je izjavio, Varga se branio da je to pitanje koje regulira Ministarstvo financija a ne zdravlja, te  „utješno“ preporučio da sjednicama SV-a budu prisutni županijski pročelnici, ali bez prava odlučivanja. Takav kompromis za Pauka je neadekvatan.

Kninska bolnica već je registrirana kao veteranska!

No, što je bilo sa zahtjevom kninske sanacijske upraviteljice dr. Karačić, ustrajali smo na pitanju.

– Ne znam što bi trebalo biti. Suglasnost smo već dali i to javno i isključivo na temelju medijskih napisa. Što bi trebao potpisati? U dopisu se dr. Karačić ne poziva ni na koji akt, ne precizira čiju potporu traži, ne spominje Županijsku skupštinu. Od pročelnika županijskog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Nikole Mihaljevića dobio sam tumačenje da županija nije u obvezi izdavanja nikakvog akta u vezi s tim, jer je upravljačka prava nad bolnicom predala državi. A država je svoju odluku donijela, pa  je bolnica „Hrvatski ponos“ sada opća i veteranska bolnica i kao takva registrirana i na Trgovačkom sudu. Što to , dakle, ovisi o aktu potpore županije- pita se u čudu Pauk.

Dr. Karačić je začuđenija i više od župana.

–  Suglasnost županije kao našeg osnivača, zatražili smo po naputku Ministarstva. Županija  jest predala upravljačka prava Vladi, ali ih može i vratiti. Ne znam zašto je županu to problem ako je već javno podržao inicijativu da kninska  bolnica bude i veteranska . Može nam samo to proslijediti i „napismeno“. Ili ne mora , ako ne želi, ali sam iskreno iznenađena i začuđena takvim ponašanjem.

A dok se oni nepotrebno dopisuju i čudom čude,  građanima se diže temperatura. Je li moguće da baš ništa ne može proći bez političkih konfrontiranja i animoziteta HDZ-a i SDP-a?  Što mislite, kako bi županija reagirala da Ministarstvo zdravlja nije Kninu dalo suglasnost za veteransku bolnicu?

dopis (POVEZNICA)

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI