Neovisni novinarski portal
2.5.2024.
EKOLOGIJA
Eksplozija (foto Wikimedia Commons)

Za spas Knina – ekolozi protiv mina

Eksplozija (foto Wikimedia Commons)
Eksplozija (foto Wikimedia Commons)

Eksplozija (foto Wikimedia Commons)

 Nakon višestrukih upita i predstavki zbog uništavanja eksplozivnih naprava Ekološka udruga Krka konačno je dobila odgovor Saborskog odbora za zaštitu prirode i okoliša po kojem je uništavanje eksplozivnih sredstava na platou definitivno zabranjeno od 31.12.2014. godine. Unatoč tome, eksplozije se u okolici Knina i dalju čuju.

 Ekološka udruga Krka objavila je odgovor Hrvatskog Sabora-Odbora za zaštitu okoliša i prirode  (POVEZNICA na dokument) na zahtjev za zaustavljanje uništavanja minsko-eksplozivnih sredstava na platou Suhopolje. U sklopu odgovora Odbora nalazi se očitovanje Ministarstva zaštite okoliša i prirode, u kojem je potvrđeno da je uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava na platou Suhopolje zabranjeno od 24.08.2009., temeljem zapovijedi Načelnika GS OS RH., ali zbog izvanrednih okolnosti (eksplozija vojarne Pađene u rujnu 2011.) Ministar obrane je doio odluku kojom se uništavanje opet dozvoljava do kraja sanacije i čišćenja poharanog Vojnog skladišta  Pađene, ali najdalje do 31.12.2014. Ekološka udruga Krka pozivamo građane da, ukoliko primijete da se uništavanje nastavlja, to anonimno prijave na telefon 072/123456.

– Eksplozije su nedvojbeno štetne za okoliš, za floru, faunu, zrak i vodu. O tome nitko nije sporio, ali tek sad smo dobili dokument u kojem se izričito kaže da je zabranjeno.  I to još od 2009. godine, do odluke ministra i do ponovnog aktiviranja poligona na kojem je zabrana stupila na snagu 31. prosica. Više se tamo ne aktiviraju mine, ali ne možemo da se ne zapitamo – do kada? Do neke nove izvanredne odluke? – kaže Inga Kukolj iz Eko Krke. 

Eksplozije se u okolici Knina ipak još uvijek čuju. Radi se o uništavanju eksplozivnih credstrava oštećenih i razbacanih oko vojarne Stara Straža u Pađenama, koja je odletjela u zrak tijekom požara u rujnu 2011. godine. – Na području vojno skladišnog kompleksa (VSK) “Pađene” Knin, od 2. do 27. veljače 2015. godine pripadnici Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga RH provest će svakodnevno organizirano uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (UbS),  pronađenih prilikom pirotehničkog pregleda i razminiranja VSK “Pađene” Knin. Sredstva će biti uništena na mjestu za uništavanje prikupljenog UbS-a, te se uslijed vremenskih utjecaja, vjetra i kiše, mogu čuti pojačane eksplozije (detonacije). U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika radovi se iz sigurnosnih razloga neće provoditi. Uništavanje se provodi sukladno postojećim propisima, standardima i odobrenim procedurama, koje su usklađene sa zakonskim propisima iz područja zaštite okoliša- izvijestila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

– Najviše bi voljeli da toga nema, ali svjesni smo da se neeksplodirane mine moraju ukloniti iz okoliša.  Također, znamo da je transport oštećenih mina iz Pađena izuzetno opasan i da se zato uništavaju na mjestu pronalaska. Međutim, inzistiramo da se to sve provodi propisno i pod nadzorom – rekla nam je Inga Kukulj.

Zakon o vodama ( NN 107/95) u članku 40. kaže da područja izvorišta koje se koristi ili je rezervirano za javnu vodoopskrbu, mora biti zaštićeno od namjernog ili slučajnog zagađenja i od drugih utjecaja koji mogu nepovoljno djelovati na zdravstvenu ispravnost vode ili njenu izdašnost, zbog čega iz Ekološke udruge Krka godinama upozoravaju da je uništavanje eksploziva na poligonima Cevena zemlja i Suho polje, pa i u vojarni Pađene,  aktivnost nespojiva sa zaštitom sliva jer je štetna i opasna za kakvoću vode, zbog eventualne otrovnosti ili kancerogenosti samih klasičnih eksploziva, odnosno njihovih sastojaka ili produkata kemijskih reakcija pri eksplozijama…, a i za izdašnost izvora, zbog siline eksplozija koje mogu poremetiti hidrološke odnose u kraškom podzemlju.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI