Neovisni novinarski portal
10.12.2022.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Svijeće u spomen na žrtve ‘švicaraca’

Svijeće u spomen na žrtve ‘švicaraca’

Franak - paljenje svijeća na Trgu banaka (Foto H. Pavić) (3)

Udruga ‘Franak’ je ispred poslovnice RBA na Trgu Dražena Petrovića u Šibeniku i ove subote upriličila paljenje svijeća kroz akciju nazvanu ‘Večer tišine’, kao odavanje počasti svim žrtvama kredita u CHF. Cilj akcija je kontinuirano podsjećanje izvršne vlasti, HNB-a i banaka da Udruga Franak neće odustati od svojih pet zahtjeva koje vide kao najkorektnije rješenje za svih.

–  Tužili smo osam banaka za nezakonite kredite, jedna presuda je dobivena, druga se čeka. Udruga na ovaj način pokušava napraviti pritisak na banke i na državu da reagairaju na nezakonite kredite, da država nešto napravi kako bi primorala banke da ponište kredite ili ih konvertira u kunske. Svake subote u 17 sati pale se svijeće u svim gradovima ispred poslovnica tih osam banaka – rekao nam je aktivist ‘Franka’ Filip Perković.

Udruga ‘Franak’ samo u Šibeniku ima oko 200 članova, ali je broj žrtava kredita u švicarskim francima puno veći.

– Palit ćemo svijeće još pet tjedana, koliko ćemo čekati za ispunjavanje naših pet zahtjeva. Pregovori traju, a ne uspiju li, zadnji korak bit će veliki prosvjedi – rekao je Perković.

Zahtjevi od strane Udruge Franak prema g. Zoranu Milanoviću, predsjedniku Vlade RH i g. Borisu Vujčiću, guverneru Hrvatske narodne banke (HNB) su slijedeći:

1.  Donošenje Uredbe sa zakonskom snagom, kojom će intervenirati i odrediti tečaj konverzije CHF indeksiranih kredita po početnom tečaju;

2. U Uredbi definirati da se nadalje primjenjuje fiksna kamatna stopa jednaka početnoj kamatnoj stopi;

3.  Uredbom zabraniti ovrhe nekretnina dužnika u kreditima s valutnom klauzulom u CHF, sve do donošenja odluke Vrhovnog suda RH o reviziji uloženoj na presudu Visokog trgovačkog suda u kolektivnom postupku;

4.  Povrat preplaćenih sredstava dužnicima na temelju nezakonitih promjena kamatne stope;

5.  Propisivanje metodologije određivanja fiksnog dijela kamate na temelju početne kamatne stope iz ugovora i početnog parametra za sve ostale postojeće kredite s promjenjivom kamatnom stopom (u kunama i s valutnom klauzulom u bilo kojoj stranoj valuti).

Filip Perković iz Udruge 'Franak' (Foto H. Pavić)

Filip Perković iz Udruge ‘Franak’ (Foto H. Pavić)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI