Neovisni novinarski portal
27.11.2021.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
Foto: Otočni sabor

Proglas Otočnog sabora:
Želimo sami odlučivati o svojoj sudbini! Vlada nas zanemaruje!

Foto: Otočni sabor

Otočni sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka podigla je svoj glas jer, kako su naveli u proglasu, Vlada Republike Hrvatske i njezina ministarstva zanemaruju otočane, te im čak uskraćuju ustavna prava. Proglas Vijeća OS-a donosimo u cijelosti:

Foto: Otočni sabor

Foto: Otočni sabor

Zašto želimo javnost upozoriti na stanje hrvatskih otoka? Smatramo da je došlo „5 do 12“. Vlada Republike Hrvatske konačno mora shvatiti iznimnu vrijednost naših otoka i ne uskraćivati otočanima pravo odlučivanja o vlastitoj sudbini i to samo zato što žive na otocima. Ne želimo da se od hrvatskih otoka rade rezervati i da se stanovnici hrvatskih otoka osjećaju građanima drugog reda. Mi samo tražimo da se o sudbini i budućnosti otočana na našim biserima ne odlučuje u Zagrebu bez suglasnosti onih o čijoj se budućnosti radi.
Odluke se donose mimo otočana!
Zašto tako mislimo? Smatramo da se odluke koje se odnose na stanje i položaj otoka donose ne samo bez konzultacija s otočanima, nego i bez konzultacija s jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Zakoni i pravilnici donose se bez prethodne analize o utjecaju u praksi, što se u posljednje vrijeme vidi i na primjeru Zakona o morskom ribarstvu, Zakona o obalnom linijskom pomorskom prometu, Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu i odluci Vlade RH od 2. siječnja 2015. godine o dodijeljenim dozvolama za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu. Slijedom navedenog, otočanima je uskraćena mogućnost samostalnog odlučivanja o prioritetima: turizmu, ribarstvu, očuvanju prirode i eksploataciji ugljikovodika.
Došlo je vrijeme da otočani konačno počnu upravljati svojom sudbinom. U jadranskom pojasu treba drugačije postaviti odnose između otoka, obalnih gradova i njihova zaleđa. Otočani se ne smiju prepustiti i predati bez organizirane, argumentirane i tolerantne demokratske borbe. Moramo se izboriti za ravnopravnost bez obzira na brojnost. Svi se otočani zajedno moraju izboriti za bolji status jer bez otočnog zajedništva nema istinske revitalizacije hrvatskih otoka, nema pomorske orijentacije Hrvatske i invazije mladosti i živosti s kopna na otoke.
Kornati, snimila:  J. Klisović

Kornati, snimila: J. Klisović

Želimo sami odlučivati o svojoj sudbini!
Ponovno pozivamo Vladu Republike Hrvatske na ozbiljno shvaćanje vrijednosti svojih otoka i spremnost otočana na dijalog o održavanju i revitalizaciji života na otocima. Po pitanju otoka svi otočani bi trebali aktivno sudjelovati, jer o sebi moramo sami odlučivati i ne dozvoliti drugima da odlučuju o našoj sudbini.
Otočanima ne treba olakšati život, otočanima treba jednakost šansi, mogućnost da svoj život na otoku razvijaju na način kao da su na kopnu. Život na otoku, rođenjem ili odabirom, ne smije biti prepreka razvoju težnji koje suvremeni čovjek ima.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI