Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
GOSPODARSTVO
Šibenski TLM u postupku predstečajne nagodbe: Ivan Rude “nagodbeni upravitelj”!

Šibenski TLM u postupku predstečajne nagodbe:
Ivan Rude “nagodbeni upravitelj”!

Šibenski TLM ušao je u postupak predstečajne nagodbe koju će u Prešaonicama voditi Ivan Rude, a u Valjaonicama Stjepan Kugler. Krajnji rok za provedbu postupka je, kako navodi Rude, 210 dana

TLM - Pobuna radnika (Foto H. Pavić) (15)Šibenski TLM dobio je još jednu šansu. Fina je potvrdila pokretanje predstečajne nagodbe u obje TLM-ove tvornice, Prešaonicama ( TPP) i Valjaonicama ( TVP), jer tvrtka ne može funkcionirati zbog višemjesečne nelikvidnosti, nedostatka obrtnih sredstava za nabavu sirovine i nastavak proizvodnje. Prešaonica je u prekidu rada već četiri mjeseca,  a Valjaonica je na korak od iste sudbine- trenutno radi sa značajno smanjenim kapacitetima. U predstečajnoj nagodbi dio dugova tvrtke bi trebao biti otpisan i time poslovanje rasterećeno dubioza, a ima nekih naznaka da bi šibenska Tvornica aluminija nakon predstečaja mogla promijeniti i vlasničku strukturu. Sadašnji vlasnik, tvrtka Fintrust obitelji Pejčinoski, kako tvrde u TLM-u, nema sredstava za dokapitalizaciju i ovo bi mogla biti njihova “izlazna strategija.”

U TLM je jučer stigao Ivan Rude, šibenski odvjetnik i predsjednik Hrvatske udruge stečajnih sudaca, koji je dobio ” u ruke” TPP ( Prešaonice) ne bi li ih nekako uspio spasiti. Rude se žali kako bi morao biti glavom i bradom Merlin kralja Artura, da bi ostvario tu zahtjevu “čaroliju”. Najveći je problem što Tvornica ne radi, strojevi su davno zamukli, a onih stotinjak radnika što se još drži zaposlenicima TPP-a, nadaju se ovih dana tek plaći za studeni. Bit će to “krvav” predstečaj… Valjaonice će kroz predstečajnu nagodbu voditi Stjepan Kugler. Ako pitate Rudu, to je ipak lakši posao jer tamo proizvodnja nije posve ugašena, tek je reducirana. Tu se dade brzo postići određene efekte, čemu se sa zebnjom nada oko 450 radnika koje su u upravi godinama uvjeravali kako za njih “nema zime” jer je TVP ipak nešto drugo, daleko modernija i perspektivnija tvornica. Sada su i jedni i drugi na istim mukama, samo u različitim rukama ( dvaju predstečajnih upravitelja). U sindikatu neka vrst olakšanja. – Jedno je stečaj, a drugo predstečajna nagodba- zadovoljno će vođa TPP-ovog Sindikata metalaca Ivan Svraka. Tvrdi da su sve ovo vrijeme otkako je prije nekoliko mjeseci počela agonija tvrtke, molili Boga da ne završe u stečaju. Sad imaju i potvrdu za to, a nekako se iskreno nadaju, priznat će Svraka, da bi u predstečaju mogli naći spas. Iskreno, svi će vam u TLM- u reći kako priželjkuju novog vlasnika, ili kako ga ovdje radije zovu- strateškog partnera- koji ima iskustvo u proizvodnji i preradi aluminija i koji bi imao sasvim drugu percepciju Tvornice od one Lorana Pejčinoskog, sadašnjeg vlasnika. Prema zakonu, predstečajna nagodba treba se okončati u roku od 210 dana, kako nam je kazao Ivan Rude, tijekom koje će se tvrtka pokušati nagoditi s vjerovnicima oko dugovanja. Moguće je i da neki od vjerovnika svoja potraživanja pretvori u vlasnički udjel, no, kako bilo, uvjeravaju nas svi u TLM-u, nakon završetka predstečaja i eventualne dokapitalizacije tvrtke, teško da će biti ista vlasnička struktura posrnule šibenske Tvornice. TLM je svojedobno preuzeo Hrvatski konzorcij,  figurativno rečeno za jednu kunu, jer je država otpisala preko milijardu kuna tvorničkih dugova, ali uz uvjet da novi vlasnik investira 107 milijuna eura u sedam godina.  Bilo je velikih prijepora oko toga je li vlasnik ispunio svoje obveze iz privatizacijskog ugovora, ali se naposlijetku, nakon provedene temeljite analize, konstatiralo da je ugovor ispoštovan, a tvrtka upućena u predstečajnu nagodbu. Konzorcij je činilo pet velikih, u to vrijeme respektabilnih firmi, Zagreb Montaža, Dalekovod ( koji je i sam nedavno izašao iz predstečajne nagodbe), Konstruktor, Feal i Aluflexpack. Sedmu godinu u Konzorciju je dočekala tek Zagreb Montaža, dok se ostatak “društva” povukao “za svojim poslom”. I  kada se sve to ima u vidu, kao i promjenjivo stanje na svjetskom tržištu aluminija ( trenutno je to vrlo kurentna roba), nije ni čudo da je TLM na kraju – kleknuo.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI