Neovisni novinarski portal
27.11.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Nafta se drugim imenom zove kad je vadi HDZ…

Nafta se drugim imenom zove kad je vadi HDZ…

Gradovi gdje je HDZ na vlasti tek sramežljivo i iznimno pristupaju vladinom Sporazumu o otpisu dugova najugroženijim građanima. Zamrzavanje franka na 6,39 za HDZ je populizam i predizborni trik, a naftne bušotine ugrožavanje prirodnog nacionalnog bogatstva. Zar nafta drugačije miriše kad je HDZ vadi...?

10898169_10205455721223018_4682911336641521379_nSve što se dade ispolitizirati, u ovoj zemlji je nezaobilazno ispolitizirano. Od zamrzavanja švicarskog franka na tečaju 6,39, preko vladinog programa otpisa duga socijalno najugroženijim građanima do naftnih platformi u Jadranu. Sve su to puke populističke mjere bešćutne Milanovićeve vlade koja je tri godine mandata “krstila jariće” u neznanju i nesposobnosti ili mjerama surove neoliberalne politike potapala hrvatske građane, da bi se u izboroj godini dosjetila kako bi bilo dobro kojom kratkoročnom socijalnom mjerom dodvoriti se biračima. I sve to građanima prosvjetiteljski otkriva HDZ sabotirajući ili žestoko kritizirajući baš svaku od tih mjera, jer one proizvode troškove idućoj vladi, tvrdi Željko Reiner, a naravno, to je, “zna se”, HDZ… Stvara li to HDZ već danas alibi za svoje eventualno “griješno” sutra?

Teško je vjerovati, ali Sporazum o otpisu duga najugroženijim, prezduženim građanima, potpisalo je dosad svega 19 gradova (i devet općina), a uz dvije HDZ-ove iznimke, Pakrac i Šibenik, u svim ostalima je na vlasti SDP ili HNS, odnosno “nezavisni”. Naravno, do 30.lipnja još je dovoljno vremena da se u akciju solidarnosti s blokiranim građanima uključe i druge jedinice lokalne samouprave. Dakle, ne bi trebalo prejudicirati. Ali, činjenica je da potporu Sporazumu nisu pohitali dati HDZ-ovi gradonačelnici i načelnici, slučajno ili ciljano …

Župan protiv naftnih platformi

No, zato su župani, a poznato je da ih je najveći broj HDZ-ove provenijencije, na redovitom zasijedanju Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, potaknuti inicijativom šibensko-kninskog kolege Gorana Pauka, odlučno digli glas protiv naftnih platformi u Jadranu. Pauk je čak najavio da će zatražiti da se istraživačka polja na području Šibensko-kninske županije (8., 10. i 11.) izbace iz istraživanja, jerbo je riječ o potencijalno visokom riziku za očuvanje nacionalnog bogatstva, prirodnog krajobraza iznimne vrijednosti, kao što je Nacionalni park Kornati. Nota bene, veli Pauk, dodjeljuje se deset dozvola za istraživanje ugljikovodika u Jadranu a da se nije napravila prethodna Strateška studija utjecaja na okoliš, a niti se provela rasprava po županijama. – Ako se već ministar okoliša ne želi obratiti županijama, tražit ćemo da nam makar dođe predsjednica Uprave Agencije za ugljkovodike Barbara Dorić – poručio je Pauk.
I svaka mu stoji. Jer, naftne platforme i bušenje Jadrana, koji bi Hrvatskoj imao biti ključna karta za preživljavanje (turizam, ribarstvo…), golema su prijetnja okolišu, gospodarstvu, ali i sigurnosti, jer je riječ o moru na čijem dnu leže i značajne količine odbačenog oružja iz nekoliko ratova. Nema sumnje, radi se o poslu visokog rizika, neizvjesne koristi, i potencijalno ogromne štete. Ali, gle tko to tamo govori…?!
Goran Pauk, šibensko-kninski župan (HDZ) nije pokazivao toliku senzibiliziranost za zaštitu okoliša i prirode svojedobno kada je, prkoseći svim vjetrovima, energično zagovarao golf na rtu Oštrica (ali i na Prukljanu, Brištanima, Zablaću). Radi interesa potencijalnog austrijsko-kanadskog investitora, miljardera Franka Stronacha, utemeljitelja autoindustrijskog koncerna Magna, koji je još u mandatu ministra Damira Polančeca nominirao projekt “Fontana club Oštrica” , vrijedan preko 450 milijuna eura, mijenjao se i Prostorni plan županije (doduše, ne samo zbog toga). U Polančecovo doba projekt je skupljao prašinu, a na svjetlo dana izvukao ga je svojedobni HDZ-ov ministar za investicije Domagoj Milošević, te odmah dojavio investitoru kako bi Oštrica ipak mogla ići, pa je Stromach uputio pismo namjere tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor. A župan Goran Pauk dobio “domaći zadatak” Srećom, nije ga uspio odraditi…

… ali,  za golf na (zaštićenoj ) Oštrici (!? )

Protiv golfa na poluotoku Oštrica, vrijednom ekološkom (zaštićeni krajobraz u zoni ekološke mreže , odnosno kandidat za Europsku ekološku mrežu NATURA 2000) i arheološkom lokalitetu (sa srednjovjekovnim zidom izgrađenim u 15. stoljeću radi obrane od Turaka), digle su se na noge građanske i ekološke udruge, mobilizirala se javnost i nije bilo druge do li – odustati.
Prostorni plan se mijenjao da bi se zaštićena Oštrica pretvarila u zonu gradnje, s namjerom prekomjerne apartmanizacije i betonizacije, iako je u tom trenutku neizgrađenost postojećih građevinskih zona bila čak 45 posto… Gdje je tu bila skrb župana za prirodna bogatstva i zaštitu okoliša?
Što se, dakle, želi reći?
Politika je carstvo licemjerja. Neosjetljiva, neiskrena, agresivna i uskogrudna. Nju priroda ne zanima, samo goli interes pojedinaca i skupine privilegiranih i moćnih. HDZ je rekorder devastacije prirode i okoliša, što svjedoči i procesuiranje vodećih ljudi okolišnog resora iz te nomenklature.
S druge strane, SDP i partneri nužno trebaju kakvu veliku investiciju koja bi ih “vratila u život”, pa bi za tu cijenu žrtvovali i Jadran, ma koliko ovaj nesretni narod u turizmu zadnji gospodarski oslonac imao.
I još nešto. Aktualnoj Vladi prigovara se da ništa nije u tri godine mandata učinila, a kad u zadnjoj, napokon, krene makar što činiti, zaspu je pogrdama da populistički, promidžbeno pokušava tržiti u izbornoj godini. Ako vladine mjere, makar i predizborno motivirane, imaju smisla, ako olakšavaju život građanima, ako ispravljaju “krive Drine” i ublažavaju nepravdu, treba ih poduprijeti i iz opozicijskih klupa. No, ako su štetne, treba ih onemogućiti i sada i zauvijek! I u poziciji i opoziciji. Ne može se interes građana mijenjati u ovisnosti od interesa političkog establishmenta. Vrijedi samo obrnuto…

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI