Neovisni novinarski portal
16.5.2021.
IZDVOJENO / POLITIKA
Sporni prolaz do škole (Foto: ŠibenikIN)

Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu o ‘slučaju klizalište’:
Dvojimo jesu li institucije pokazale dovoljan senzibilitet za zaštitu učenika

Sporni prolaz do škole (Foto: ŠibenikIN)

Pravobraniteljica za djecu dobila je pisani ‘prigovor’ Vijeća roditelja OŠ Fausta Vrančića u Šibeniku u vezi s postavljanjem klizališta.

Sporni prolaz do škole (Foto: ŠibenikIN)

– Načelno, nemam ništa protiv postavljanja klizališta za djecu jer držim da je riječ o dodatnom sadržaju slobodnog vremena, koji u zimskom periodu, posebno za vrijeme školskih praznika, može djeci ponuditi kvalitetan poticaj na fizičku aktivnost i druženje te ih privremeno ‘udaljiti od ekrana’ – rekla nam je Ivana Milas Klarić, pravobranitelja za djecu, reagirajući na dopis Vijeća roditelja OŠ Fausta Vrančića u Šibeniku, koji je potpisao predsjednik Vijeća, Željko Perković.
Međutim…
– U konkretnom slučaju sporna je lokacija na kojoj je podignuta šatorska konstrukcija klizališta jer je ono postavljeno neposredno uz OŠ Fausta Vrančića u Šibeniku. Stoga dvojimo jesu li institucije pri izboru ove lokacije pokazale dovoljnu zainteresiranost, namjeru i senzibilitet za zaštitu najboljeg interesa učenika, odnosno za osiguravanje njihovog nesmetanog pristupa školi i školskim sadržajima, sigurnosti u školi i školskom okruženju te nesmetanog odvijanja nastavnog procesa, lišenog buke koju jedan ovakav sadržaj neminovno proizvodi. Kako bismo dobili cjeloviti uvid u slučaj te u postupanja i stajališta nadležnih institucija ­– Grada i škole – zatražit ćemo o tome njihovo izvješće – izjavila je pravobraniteljica za TRIS.
Podsjetimo, Vijeće roditelja OŠ Fausta Vrančića na svojoj je sjednici 1. prosinca, među ostalim, naglasilo da je školsko dvorište je ujedno i školsko sportsko dvorište jer “naša škola od osnivanja nema svoju sportsku dvoranu”. – Ujedno taj prostor služi i kao pristupni put do škole i, što je najvažnije, to je prostor za okupljanje prije početka i nakon završetka nastave te za igru i slobodno kretanje za vrijeme školskog odmora. Dodatni nepovoljni utjecaj na rad škole je i očekivani dolazak na klizalište velikog broja građana a pogotovu djece i mladih što će dodatno remetiti nastavu i rad škole – stoji u priopćenju napisanog u povodu instaliranja klizališta u dvorištu škole Fausta Vrančića.
– Može se zaključiti da se postavljanjem montažnog klizališta u dvorištu naše škole ometa odvijanje nastave, učenicima oduzima životni prostor i time ih dovodi u podređeni položaj u odnosu na djecu iz drugih škola, a postavljanjem ogromnih betonskih blokova koji služe kao potporanj konstrukciji dodatno se ugrožava sigurnost djece i njihovo zdravlje – tvrdi se i pritom od Grada traži uklanjanje klizališta te zabranu održavanja javnih priredbi na prostoru školskog dvorišta tijekom školske godine.
Gradonačelnik Šibenika, pak, ustraje u svojoj namjeri: – Šibenik je očito specifičan grad, uvijek postoji netko tko misli drugačije, odnosno grupacija ljudi koja bi zaustavila Šibenik na razini 19. stoljeća. No, ovaj grad će se definitivno prilagoditi onome što traže mladi ljudi. Neki će morati raščistiti sami sa sobom i svojom savješću – rekao je Željko Burić i podsjetio: – Klizalište je dio nove priče u Šibeniku, a ona se zove Advent. Taj sadržaj i za djecu i za roditelje ima jednu osnovnu namjeru – a to je da to bude u staroj gradskoj jezgri. U cijelu su priču uključeni ugostitelji i iznajmljivači, kojima u ovim kriznim vremenima dajemo šansu da prežive do sljedeće ljetne sezone.
Klizalište pred školom Fausta Vrančića bit će postavljeno u sklopu Adventskoj sajma, a prvi klizači trebali bi se otisnuti na led u ponedjeljak, 8. prosinca.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI