Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
GOSPODARSTVO
DIV traži 90 novih radnika: Javio se i bivši pirovački načelnik Ante Šparica

DIV traži 90 novih radnika:
Javio se i bivši pirovački načelnik Ante Šparica

DIV d.o.o. tvornica vijaka Podružnica Knin  održala je danas u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje – Područni ured Šibenik predstavljanje novih radnih mjesta u novim pogonima. Grupacija trenutno već ima gotovo tisuću zaposlenih, a od Nove godine treba im još 90 radnika za rad u Kninu.

Nova radna mjesta nezaposlenim Šibenčanima predstavila je Marina Brekalo iz DIV-ova odjela za ljudske potencijale (Foto: H. Pavić)

Nova radna mjesta nezaposlenim Šibenčanima predstavila je Anita Brekalo iz DIV-ova odjela za ljudske potencijale (Foto: H. Pavić)

Zajedno s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje DIV održava ovakva predstavljanja poslova u ukupno deset gradova. Traže se bravari, zavarivači, električari, autoelektričari, mehaničari, kontrolori kvaliteti, tehnolozi, kemijski inženjeri… ukupno 15 tehničkih zanimanja.  Pozive na predstavljanje dobili su svi nezaposleni traženih struka, ali i drugih, koji bi DIV-u u dogledno vrijeme mogli zatrebati. –  Godine i spol ljudi koji traže posao nisu bitne.  Potrebno je dostaviti životopis i prijavu na natječaj, nakon čega če oni koji budu odgovarali uvjetima biti pozvani na jedan mali psihotest, te na razgovor s poslovođom koji  će odabrati kandidate. Oni koji ne dobiju posao odmah ne znači da ne zadovoljavaju i da ih ne želimo, je nakon što zaposlimo ovih 90 radnika koji počinju raditi s 1. siječnjom 2015., već polovinom godine oglasit ćemo potražnju za još 70 radnika.  Bude li veliki interes na ovom natječaju, onaj tko ne upadne sada, vjerojatno će posao dobiti u lipnju. Pozivaju se da se prijave i oni  nezaposleni s kvalifikacijama čija potražnja još nije oglašena, jer nam je u interesu da za imamo spremne kandidate i za radna mjesta koja ćemo u budućnosti otvarati – objašnjavala je u šibenskom Zavodu za zapošljavanje Anita Brekalo iz Odjela za ljudske potencijale DIV-a.

Na predstavljanje u Područni ured HZZ-a došlo je 30-ak nezaposlenih. Prva pitanja koja su postavili odnosila su se na prijevoz, radno vrijeme i plaću: Ovisno o broju radnika iz pojedinog grada DIV će organizirati prijevoz autobusima ili kombijima, rad je u smjenama, od 7 do 15 i od 15 do 23, radi se pet dana u tjednu, subote, nedjelje, praznici slobodni, za početnu plaću od 3500 kuna. Subote, nedjelje i praznici radni su samo za dio radnika u pogonima s pećima čije gašenje previše košta.

Više od polovice nezaposlenih otišli su već nakon uvodnog izlaganja, ali neki su se zadržali i postavljali dodatna pitanja.

– Imaju na zavodu previše nezaposlenih, pa organiziraju ovakve stvari kako bi ih mogli skinuti s popisa. Šalju pozive bez veze, ali ako se ne javiš se jedan ili dva puta, brišu te s popisa  i onda se hvale se da su smanjili nezaposlenost. Ja sam električar slabe struje i znam da me DIV ne treba. Svejedno sam morao doći da ne izgubim prava – kaže jedan od slušatelja izlaganja koji je brže-bolje napustio skup.

Bivši načelnik Općine Pirovac Ante Šparica: Ako sam izgubio izbore i napustio ured načelnika, nisam napustio načela HSS-a i  Stjepana Radića (Foto H. Pavić)

Bivši načelnik Općine Pirovac Ante Šparica: ‘Ako sam izgubio izbore i napustio ured načelnika, nisam napustio načela HSS-a i Stjepana Radića’ (Foto H. Pavić)

Ipak, ima i onih koji se vesele ovakvom pozivu HZZ-a. Među njima je Ante Šparica iz Pirovca.

– Po zanimanju sam bravar i želim raditi, pa makar morao putovati u Knin. Imam više od 30 godina radnog staža, radio sam u proizvodnji, elektronici, strojnoj obradi, bio sam i obrtnik. Imam iskutva more, ukoliko moje godine poslodavcu nisu problem, volje imam, zdravlje me seluži  i rada se ne bojim – rekao nam je Šparica.

Za koji mjesec mu ističe pravo na naknadu Zavoda za zapošljavanje i mora što prije naći posao. Šparica je bivši HSS-ov načelnik Općine Pirovac u tri mandata, koji je kao kandidat HSS-a i HDZ-a na u svibnju prošle godine s 612 dobijenih glasova u drugom izbornom krugu izgubio od protukandidata HNS-a i LS-a Ivana Gulama, za kojeg je glasovao 681 Pirovčanin.

Šest mjeseci nakon izbora još je imao pravo primati načelničku plaću, a nakon toga dijeli sudbinu ostalih nezaposlenih Hrvatica i Hrvata.  Još uvijek dobija 1800 kuna, a za koji mjesec, kaže, ostaje bez ikakve naknade Zavoda.

– Naravno da želim raditi. Ako sam izgubio izbore i napustio ured načelnika Pirovca, ne znači da sam napustio načela HSS-a i Stjepana Radića – rekao nam je Šparica na pitanje kako to da ga politika nije uhljebila kao što je učinila s načelnicima susjednih općina koji su također izgubili izbore.

Posao bravara u DIV-u ga svakako zanima, ali ovisno o uvjetima tek će odlučiti hoće li ga prihvatiti. Također, s obzirom na njegove godine (56) ne zna hoće li ga DIV htjeti ili će se pokušati samozaposliti u poljoprivredi i turizmu.DIV na Zavodu za zapošljavanje (4)

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI