Neovisni novinarski portal
23.9.2023.
civilno društvo / mladi / projekti
Nezaposleni ste, neaktivni, u cvijetu mladosti i ne ide vam se u Njemačku: Javite se Ekološkoj udruzi Krka Knin…

Nezaposleni ste, neaktivni, u cvijetu mladosti i ne ide vam se u Njemačku:
Javite se Ekološkoj udruzi Krka Knin…

Nezaposleni ste, teško pronalazite posao, čini vam se kako nema rješenja, a u cvijetu ste mladosti, kako se to kaže? A baš vam se i ne odlazi u Njemačku, Irsku i Švedsku? Čini se kako ipak ima rješenja za vas. Ekološka udruga „Krka” Knin, o čijim brojnim korisnim društvenim, ekološkim i svakojakim projektima rado izvještavamo već godinama, ima nešto prikladno za vas, kako bi se to reklo u reklamama.

Naime, sveprisutna kninska udruga je upravo započela s provedbom još jednog vrijednog projekta pod punim nazivom Ne(e)tWORK, UP.01.2.0.04.0006.  Namijenjen je, pojašnjavaju,  mladim osobama u dobi od 18 do 29 godina, a koje su nezaposlene, neaktivne i trenutačno se ne obrazuju, ne educiraju niti su u evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Naziv projekta inače dolazi od međunarodne kratice  NEET – not in Employment, Education or Training. 

-Ne(e)tWORK je vrijedan 1.598.100,00 kuna i sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.. Dio je velikog pozivnog natječaja „Pronađi me!” – za provedbene aktivnosti dosega i obrazovanja neaktivnih mladih osoba u NEET statusu, za kojega je u cijeloj hrvatskoj osigurano čak 50 milijuna kuna, namijenjenih za  provedbu 31 projekta. – kažu u EUKK-i. 

U EU 20 posto mladih i neaktivnih, a u Hrvatskoj?

Prema recentnim podacima Eurostata, u prosjeku, u Europi ima oko 20 % neaktivnih mladih. Za vjerovati je kako je taj postotak, na žalost, u Hrvatskoj još veći, a mnogi mladi u jednom od razdoblja života u kojem po prirodi imaju najviše energije za rad, obrazovanje i kreativno i svakojako djelovanje nema priliku iskazati i razvijati  svoj potencijal zbog nepovoljnih prilika na tzv. tržištu rada. Zbog toga, dugoročno, stagnira i nazaduje cijelo društvo, a to je i jedan od razloga zbog kojega su stotine tisuća mladih odselili u druge prosperitetnije i uređenije države, u potrazi za poslom i ‘poštenom’ naknadom za marljivost i rad.

ilustracija (foto: freepik)

Zbog svega navedenog  Europska komisija zahtijeva i od Hrvatske da do 2027. godine, upravo u spomnute NEET-ovce uloži barem 10% sredstava iz Europskog socijalnog fonda.

-Ekološka udruga „Krka” Knin kroz svoj program  Ne(e)tWORK planira u 24 mjeseca NEET-ovcima omogućiti sudjelovanje na brojnim verificiranim programima obrazovanja, radionicama „mekih“ vještina te im osigurati uslugu mentorstva (CISOK, psiholog karijere, osobni planovi, savjetovanja…). Cilj je, najmanje 12-ero neaktivnih mladih obrazovati, osnažiti, približiti tržištu rada te u konačnici sretno zaposliti! – poručuju iz EUKK-e.

Javite se, mobitel vam je već u ruci…

Inače, projekt se provodi od 13.07.2021. do 13.07.2023. u cijeloj Šibensko-kninskoj županiji – u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, područni ured Šibenik te sa Centrom za socijalnu skrb Knin.

Evo sad i poziva za one koji su u ovome prepoznali svoju mogućnost napretka i izlaska iz kruga neaktivnosti i opće neizvjesnosti:

-Ovim putem pozivamo sve vas u dobi od 18 do 29 godina, koji ste nezaposleni, neaktivni i trenutačno se ne obrazujete, niti ste u evidenciji Zavoda za zapošljavanje – da nam se javite! Pružit ćemo vam edukaciju u skladu s vašim potrebama i našim mogućnostima. Pišite nam na e-mail adrese: maja.bodon@eu-krka-knin.hr ; perina.pribilovic@eu-krka-knin.hr, Ili nazovite na telefon: 022 664 608. Vaš Ne(e)tWORK tim! – kažu u Ekološkoj udruzi Krka Knin. 

Dakle, za početak, za prelazak iz neaktivnosti u aktivnost dovoljno je poslati e-mail ili nazvati na navedeni broj telefona, a za to je dovoljan mobitel koji vam je, vrlo vjerojatno, upravo sad u ruci.

ilustracija (foto: freepik)

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI