Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
EKOLOGIJA / knin / planet čovjek
Kninske muke s državom, koja grad ima pod “posebnom skrbi”: Platili pročistač otpadnih voda 10 milijuna eura, uređaj tone u močvarnom tlu, a nositelj projekta Hrvatske vode- šuti!

Kninske muke s državom, koja grad ima pod “posebnom skrbi”:
Platili pročistač otpadnih voda 10 milijuna eura, uređaj tone u močvarnom tlu, a nositelj projekta Hrvatske vode- šuti!

Visoko birokratizirani sustav,  kakav je u Hrvatskoj na djelu, u kombinaciji s izraženim deficitom odgovornosti i licemjernim odnosnom središnje države i njezinih institucija prema  tzv. provinciji, presudni su faktori usporenog razvoja i onemogućavanja podizanja životnog standarda građana. Zvuči kao fraza, ali, nažalost, to je čista istina. Boljeg primjera za to nema od kninskog  pročistača otpadnih voda koji je Grad Knin čekao više od desetljeća, platio više od 10 milijuna eura, a zapravo je promašena investicija. Jer, instaliran je na močvarnom tlu i kontinuirano tone, a zbog nestručne izgradnje i aljkavosti nositelja projekta, nota bene, državne institucije Hrvatske vode, i od njih izabranog izvođača radova, nedavno je došlo i do poplave u upravnoj zgradi. Samo je sreća zaslužna da ne bude i ljudskih žrtava. Mogao bi i Uskok imati posla u ovom kninskom slučaju par excellence, kako to prijeti gradonačelnik Marijo Ćaćić…

Čolakovo “otvoreno pismo”

Politički prijepori pozicije i opozicije dio su demokratskog folklora, ali kad županijski i gradski vijećnik Mosta Tomislav Čolak zasipa gradsku vlast pitanjima o pročistaču koji zbog svojih ozbiljnih manjkavosti ni danas nema uporabnu dozvolu, to je ipak, ma što tko mislio, više od političkog prepucavanja. Moglo bi se reći da je u pitanju revolt jednog kninskog građanina zbog indolencije države ( Hrvatskih voda ), kao nositelja projekta i nemoći lokalne kninske vlasti kao investitora, da se stvari istjeraju na čistac i to po najhitnijem postupku.

Čolak je u seriji svojih obraćanja  gradskoj vlasti i javnosti  nedavno upozorio i na problem uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, vodovod i odvodnju,  s kojim se ne zna što će biti ni nakon 13 godina.

-Znamo jedino ono što je gradonačelnik izjavio u prilično ležernom tonu, da će, kada stigne uporabna dozvola za uređaj, tužiti sve sudionike za udruženi pokušaj prevare! Po njemu, strana koja je prevarena treba to prihvatiti kao gotovu stvar i ništa ne poduzimati, a kada i ako eventualno dođe kakva inicijativa s druge strane, onda bi se možda moglo čak i djelovati- nezadovoljno će Čolak u jednom u nizu svojih otvorenih pisama.

-Da je gradonačelnik htio tužiti sudionike za udruženi pokušaj prevare mogao je to učiniti kad je prvi put stigla uporabna dozvola za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda,  a to je bilo u svibnju 2020. godine. Tada se nije sjetio tužiti nego je skupa sa tadašnjim gradonačelnikom Jelićem samo odbio potpisati suglasnost Grada Knina za uporabnu dozvolu. Drugim riječima, odbio je staviti svoj potpis na dokument kojeg očito smatra štetnim kako bi izbjegao bilo kakvu vlastitu odgovornost i – stvar riješena! Što od toga imaju građani Knina ?- pita se kninski vijećnik.

Osim toga, kaže, “gradonačelnik bi, kao jedini predstavnik Grada Knina u Skupštini Društva „Komunalno poduzeće”, morao znati kako u godišnjem izvješću Komunalnog poduzeća crno na bijelo stoji, da se na crpilištu crpi 2.120.196 m3, a da se fakturira, odnosno do potrošača stigne, samo 593.000 m3. Kako je moguće jednom gradonačelniku i predstavniku grada u tom poduzeću ne znati tako alarmantan podatak ili ga proglasiti „malo sporijim radovima „ ? Pitam se što bi se trebalo dogoditi da se gradonačelnik trgne i prihvati rješavanja problema ?”, zdvaja Čolak, napominjući da gradonačelnika nitko ne proziva za nastanak problema niti ga smatra odgovornim zbog toga, ali je začuđujuća, veli, njegova  pasivnost i leženost u odnosu na rješavanje ovako krupnih gradskih pitanja.

Ćaćić: Kninski pročistač je prava katastrofa!

Je li doista tako ležeran u odnosu na jedno od krucijalnih pitanja u funkcioniranju grada, pitali smo prozvanog kninskog gradonačelnika Marija Ćaćića.

-Kninski pročistač otpadnih voda je prava katastrofa!- odam će Ćaćić. – Pokušavali su nam- kaže- uvaliti neispravan uređaj koji tone. A mi ne smijemo utjecati na voditelja postupka, a to je Županijski odjel za prostorno uređenje i gradnju, kojem je na čelu v.d. pročelnica Sanja Matešić Slavica-  Oni su nadležni za izdavanje uporabne dozvole. Iskreno, vjerujem da bi zahtjev izvođača odbili, naročito nakon poplave u upravnoj zgradi, kad je voda došla do utičnica, i netko je mogao poginuti- govori Ćaćić.

Napominje, također, da je u svibnju prošle, 2021., godine obavljen tehnički pregled uređaja, ali do danas nije izdano rješenje o ispravnosti niti uporabna dozvola jer pročistač ne ispunjava osnovne uvjete.

-Grad je zato odlučio ići s prijavom na Uskok kako bi se preveniralo izdavanje uporabne dozvole za uređaj koji dokazano, kontinuirano tone. Ukoliko pročistač dobije dozvolu, odmah ćemo prijaviti USKOK-u- decidiran je gradonačelnik, koji ne zna ni am što bi još mogao učiniti.

Na zahtjev oporbe,  kaže, održana je i tematska sjednica Gradskog vijeća na kojoj je problematiziran ovaj, očigledno promašeni, iako vrlo skupi objekt, a na sjednici su bili i predstavnici Hrvatskih voda kao nositelji projekta, i predstavnici Grada kao investitora.

Uređaj tone u močvarnom tlu…

-Za pročistač je objavljen međunarodni natječaj, javila se jedna austrijska tvrtka koja je u međuvremenu otišla u stečaj, a projekt je preuzela druga, također austrijska tvrtka. Nadzor je dobila firma iz Irske koja je angažirala jednog splitskog arhitekta- detaljno navodi gradonačelnik, kao da zapravo želi reći da to i nisu bila sasvim “naša posla”, nego su Knin izigrali “stranci”. Ali, što je radio voditelj projekta, Hrvatske vode, što nadzorni organ?

Činjenica je, dodaje Ćaćić, da uređaj ne odgovara standardima, a ima i pukotinu dugu čak 6 m, a dozvoljena je maksimalno 0,18 mm širine i 1-2 cm dužine. To ugrožava armaturu. I takav uređaj su nam iz državne tvrtke pokušali uvaliti- ljuti se kninski gradonačelnik, koji, čini se, nije sasvim svjestan da im je objekt doista i “uvaljen”, jer na alarmantna upozorenja iz Knina nitko u Hrvatskim vodama ne reagira, iako ih ugovor koji su sklopili s Gradom obvezuje da uređaj predaju po principu “ključ u ruke” u najboljem mogućem stanju.  A umjesto toga, imaju pročistać koji klizi u močvarnom tlu i postupno- nestaje!

-Svojevremeno je bio postignut dogovor da se uređaj dislocira na primjerenu lokaciju, na čvrstu, kamenitu podlogu, preko rijeke, gdje bi se puno jeftinije mogao izgraditi novi pročistač, a upravna zgrada- smatra Ćaćić- može ostati i na sadašnjoj lokaciji, i cijeli taj zahvat trebalo bi obaviti o trošku izvođača radova koji je odgovoran  za projekt sve do trenutka izdavanja uporabne dozvole. A za to se trebala pobrinuti državna tvrtka – Hrvatske vode, koja je bila nositelj projekta i potpisnik ugovora s Gradom.  Izvođač je dužan sve vratiti u prvobitno stanje i postaviti uređaj na novu lokaciju, jer, upravo su oni i odredili gdje će postaviti pročitač, pa su, razumljivo, odgovorni i za saniranje posljedica ovog velikog i teškog promašaja.

-Dakle, sve je na državi- zaključuje Ćaćić– odnosno na Hrvatskim vodama, treba se samo pozvati na ugovor o izvođenju projekta.  –Sve pogreške koje su se mogle, a nisu smjele, učiniti, učinjene su. Mi smo naručili Rolls -Royce, a dobili smo fiću kojeg smo platili 10 milijuna eura, na njegovo puštanje u rad čekali smo deset godina, i još smo na početku! A sve je jasno, i zna se na kome je da se problem riješi. Mi uređaj nećemo preuzeti bez uporabne dozvole, ali smo pristali da se ipak omogući njegov rad ( ? )- reći će gradonačelnik.

Slavica Matešić: Zbog poplave u upravnoj zgradi, čeka se novi tehnički pregled

A s obzirom da Ćaćić upire prstom u Županijski odjel za prostorno planiranje i gradnju u čijoj je ingerenciji izdavanje dozvole, obratili smo se i privremenoj pročelnici Odjela Sanji Slavici Matešić. Hoće li izdati uporabnu dozvolu za neispravan uređaj i kada će problem biti napokon riješen, pitali smo.

Uporabna dozvola za izgrađeni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda grada Knina, na građevnoj čestici kat. čest. 5001/2 k.o. Knin u Kninu izdana je od strane Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju Ispostava Knin 11. veljače 2020. godine, na koju je podnositelj zahtjeva, odnosno investitor Grad Knin, uložio žalbu 26. veljače 2020. godine. Po rješenju Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, uporabna dozvola je poništena i predmet je vraćen na ponovni postupak– navodi se u očitovanju Županijskog odjela.

U ponovnom postupku, Odjel, odnosno njegova kninska Ispostava, je zaključkom od 15. lipnja 2020.  zatražio očitovanje od svih sudionika u gradnji, na navode investitora koji se spominju u žalbi, i ona su dostavljena investitoru 30.srpnja 2020., kao i svim sudionicima projekta.

Odjel je potom zaključcima od 12. studenoga i 18. prosinca 2020. odredio vještačenje, imenovan je vještak, a ponovljeni tehnički pregled obavljen je  23. veljače 2021. Bio je zakazan, napominje v.d. pročelnica Slavica Matešić, i drugi ponovljeni tehnički pregled na koji se glavni nadzorni inženjer nije odazvao, pa je zakazan i održan treći, 17. svibnja 2021.

– Koncem mjeseca prosinca 2021. godine KOMUNALNO PODUZEĆE d.o.o. Knin, koje inače gospodari predmetnim objektom, putem mail-a obavijestilo je ovaj Upravni odjel kako su od posljednjeg tehničkog pregleda nastupile nove okolnosti na način da je poplavljen predmetni objekt, odnosno upravna zgrada i zgrada za obradu mulja i to na način da je navodno kroz zidove i temeljnu ploču procurila voda, a o čemu je Grad Knin, kao investitor, obavijestio Upravni odjel podneskom zaprimljenim 2. ožujka 2022. godine te je zatražio ponovljeni tehnički pregled i novo vještačenje u svezi novonastalih okolnosti- kaže se u očitovanju te napominje da će Upravni odjel zakazati još jedan ponovljeni tehnički pregled kako bi se svi sudionici u gradnji izjasnili o novonastalim okolnostima na građevini, a nakon utvrđenih činjenica  donijet će se konačna odluka.

Odnos države prema Kninu

U pogledu određivanja nove lokacije pročistača, dodaju iz Odjela pročelnice Sanje Slavice Matešić, održano je nekoliko sastanaka s Gradom Kninom jer je nužno novu lokaciju planirati prostorno-planskom dokumentacijom Grada temeljem izrađene Novelacije koncepcijskog rješenja odvodnje kninskih otpadnih voda.

Sve u svemu, još će puno vode Krkom proteći prije negoli se riješi problem od vitalnog značaja za Knin kojeg država, navodno ima pod “posebnom skrbi”. Kakvom, vidimo. Grad je platio 10 milijuna eura za mrtvog “mačka u vreći”, i to nikoga, osim Kninjane, nije briga, jer njihov je novac otišao u vjetar. Zašto šute Hrvatske vode ( na zatraženo očitovanje nismo dobili odgovor ), zašto ne poštuju ugovornu obvezu i zašto im kninska gradska vlast dopušta da iz ovog fijaska izađu bez posljedica? Uskok je već trebao biti obaviješten, jer pročistač nije “zapeo” u mulju, pročistač je u njemu potonuo i sasvim sigurno sutra neće isplivati…

Odnos Hrvatskih voda prema Gradu reflektira i odnos države ( Vlade )prema Kninu uopće koji njezinim dužnosnicima služi samo za političko paradiranje i prigodno, obljetničko (“olujno”) posjećivanje. Mimo toga, Knina se i ne sjete, kamoli da bi svojoj tvrtki ( HV-u ) Vlada naložila da konzekventno provodi potpisani ugovor i izvoli riješiti problem za koji je odgovorna.

Sanacija laguna

A nije samo o promašenom, skupom pročistaču riječ. Jer, do danas nisu sanirane ni kninske lagune s otpadnim muljem iz pogona DIV-a, koje kontaminiraju Krku a iz nje se pitkom vodom snabdijeva cijela Šibensko-kninska županija. Dosad je zabilježeno više akcidenata, Hrvatske vode su intervenirale postavljanjem plutajućih brana, ali problem nikada nije sustavno riješen.

Kninski gradonačelnik Marijo Ćaćić kaže kako treba osigurati sredstva za trajnu sanaciju, a razmišlja se i o apliciranju na EU fondove. Problem je, veli, tko će biti nositelj sanacije, jer po pravilima EU fondova to bi morao biti DIV, ali kako tvrtka ima dug prema državi ( samo kninski pogon je dužan državi 5-6 milijuna kuna, kaže Ćaćić ), to ih diskreditira kao nositelja investicije. Osim toga, dodaje, da bi se moglo naći titulara i ići u sanaciju, Ministarstvo treba izdati suglasnost na sanacijski Elaborat DIV-a, koji je izgleda, zapeo u zamršenim labirintima državne birokracije ( Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ). Sanaciju bi, inače, ističe gradonačelnik, financirali Grad Knin, DIV i županija, a koštala bi 24-25 milijuna kuna ( svojedobno se spominjalo čak 250 milijuna ! )

U iznimno detaljnom očitovanju iz županije o tome kažu:

Šibensko-kninska županija je putem Sporazuma o sufinanciranju sanacijskog programa s prijedlogom mjera za otklanjanje štete u okolišu – laguna na području „Bare“ u Gradu Kninu, u suradnji s nositeljem projekta Hrvatskim vodama d.o.o., Gradom Kninom i tvrtkom DIV d.o.o. sufinancirala izradu Sanacijskog programa s prijedlogom mjera za otklanjanje štete u okolišu – laguna na području „Bare“. Postupak javne nabave za izradu Sanacijskog programa proveo je nositelj projekta Hrvatske vode d.o.o. Sanacijski program izradila je ovlaštena tvrtka ECOINA d.o.o., SR Njemačke 10, Zagreb. Tvrtka ECOINA d.o.o. ovlaštenik je za obavljanje stručnih poslova zaštite okoliša prema Rješenju KLASA: UP/I-351-02/13-08/101; URBROJ: 517-03-1-2-21-11 od 3. ožujka 2021. godine, koje je izdalo nadležno ministarstvo. Prema navedenom rješenju tvrtka ECOINA d.o.o posjeduje suglasnost za izradu sanacijskih elaborata, programa i sanacijskih izvješća.

Sanacijski program čeka suglasnost Ćorićevog ministarstva …

Šibensko-kninska županija je putem Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove aktivno sudjelovala na izradi projektnog zadatka za izradu Sanacijskog programa te je kontinuirano sudjelovala davanjem komentara na sam Nacrt sanacijskog programa. Nacrt sanacijskog programa izrađen je u svibnju 2021. godine. Međutim, tvrtka ECOINA d.o.o. još uvijek nije ishodila zakonskom regulativom propisanu suglasnost od nadležnog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na izrađeni Nacrt sanacijskog programa, ali ne iz razloga koji se mogu pripisati Izvršitelju usluge. Naime, kod Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja došlo je do zastoja u postupku zbog problematike imenovanja daljnjeg „nositelja zahvata“, zbog čega su Hrvatske vode d.o.o., nadležno ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kontaktirani više puta. Hrvatske vode d.o.o. će uskoro organizirati sastanak na ovu temu sa svim stranama koje su sufinancirale predmetni elaborat, o čemu ćete biti naknadno i pravovremeno obaviješteni. Sanacijski program s prijedlogom mjera za otklanjanje štete u okolišu – laguna na području „Bare“ do dobivanja zakonskom regulativom propisane suglasnosti podložan je ispravcima, izmjenama i dopunama te se ne može smatrati konačnim- navodi se u odgovoru na naše upite.

A “kako bi pratili stanje kakvoće vode na navedenoj lokaciji”, navodi se dalje u očitovanju, “Grad Knin je 2019. godine u suradnji s tvrtkama Hrvatske vode d.o.o. i Siemens Hrvatska d.o.o. postavio mjernu postaju za praćenje kakvoće vode nizvodno od Atlagića mosta, a u okviru projekta „PEPSEA – Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from pollution“ u veljači 2022. godine postavljen je video nadzor sa detektorom za uljno onečišćenje na samom Altagića mostu. Cilj ovog praćenja je prevencija mogućeg onečišćenja odnosno pravovremena intervencija ukoliko do onečišćenja dođe.”

-Želimo podsjetiti da je upravo izrada Sanacijskog programa potaknuta ispitivanjima koje je proveo Grad Knin na predmetnoj lokaciji na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika, a današnjeg župana dr. sc. Marka Jelića, te uz snažno lobiranje da se i ostali dionici uključe u rješavanje ovog velikog ekološkog problema koji se do tada godinama nije rješavao. Međutim, rješavanje ovog velikog ekološkog problema zahtjeva značajna financijska sredstva što uvjetuje uključivanje svih dionika u daljnji postupak pripreme projektne dokumentacije i same sanacije na čemu ćemo i dalje aktivno raditi- poručuju iz Županijskog odjela za zaštitu okoliša, prostorno uređenje i gradnju.

Ukratko, vrijeme teče, problemi rastu, prostor i ljudi sve su ugroženiji, a državna  birokracija nema vremena za lokalne “tričarije”. Znamo da je Ministarstvo gospodarstva prezauzeto aktivnostima ministra Tomislava Ćorića

Najveći dio mazuta iz lagune kišom i izlijevanjem Orašnice davno je otišao nizvodno… (Foto: H. Pavić)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI