Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
IZDVOJENO
Vukovar – hoće li opet biti ‘Mali Beč na Dunavu’ ili muzej ratnog i mirnodopskog besmisla

Vukovar – hoće li opet biti ‘Mali Beč na Dunavu’ ili muzej ratnog i mirnodopskog besmisla

Vuko1

– Ovo bi ovako trebalo ostaviti. Pogledaj, svaku kuću su srušili. Neka svijet vidi što je rat i što je zvjerstvo. Neka ovdje dolaze iz čitavog svijeta, pa neka djeca saznaju sve o besmislu rata. Neka ovo bude muzej rata. Muzej besmisla… Katastrofa… – naglas je očajavao jedan kolega 1997. godine u Vukovaru, nedugo nakon što je tamo iz Zagreba pristigla pompozna željeznička kompozicija nazvana Vlak mira, u kojoj se iz Zagreba dovezla ondašnja politička vrhuška na čelu s F. Tuđmanom.

Mi ostali smo uglavnom šutjeli, duboko i nepovratno potreseni viđenim prizorom. Apokalipsa pred očima. Neopisivo. Što ljudsko biće natjera da učini ovakvo nešto? Kako li je tek ovdje bilo Vukovarcima u posljednjim danima obrane grada, svatko je mislio za sebe.
Greetings_from_Vukovar_-_View_of_the_Danube_(front)
Zamisao o muzeju ratnog ili općenitog ljudskog besmisla se nije ostvarila, ali se zato nastavlja mirnodopski besmisao, kakvome svjedočimo i ovih dana, 23 godine nakon stravičnog stradavanja u srpskoj i četničkoj okupaciji ‘Malog Beča na Dunavu’, kako su lijepi Vukovar zvali do zlokobne 1991. godine. Dok suludi V. Šešelj ovih dana ponovno neometano urla s govornice, u Hrvatskoj se u ime tzv. domoljublja upravo danas namjenski dijele kolone koje žele odati počast tisućama stradalnika u tim najgorim danima u poznatijoj europskoj povijesti.
Sram neka bude sve one koji to čine svjesno, najblaže je što se o svemu tome može reći.
Vukovar Grand hotel
Umjesto tužnih i potresnih prizora razorenog Vukovara, možda je ovdje bolje istaći neke vukovarske razglednice s početka prošlog stoljeća, a koje jasno govore o kakvom se skladnom i lijepom gradu živjelo tada. To bi mogao biti i putokaz prema boljem Vukovaru i uputstvo svima koji Vukovaru i Vukovarcima žele dobro, a žrtvama rata nagovještaj nekih boljih vremena i moguće spoznaje kako je njihova žrtva bila opravdana.
Još fotografija Vukovara iz nekih ljepših vremena možete vidjeti i na stranicama portala Lupiga.com, u tekstu koji je objavljen prije tri godine.

 

Vukovar je zavrijedio ljepša vremena.

 

Grand_hotel_i_most_preko_Vuke Greetings_from_Vukovar_-_View_of_the_Danube_(front) Stari_Vukovar_41 Vuko1 Vukovar Stara_slika

 

 

 

Tags:

VEZANE VIJESTI