Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
IZDVOJENO
Bačurak s najvećom lignjom lignjolova, teškom 0,578 kg (Foto: H. Pavić)

Veliki lov na lignje ‘Big Game Lignja – Tisno 2014’:
Sudačka vaga je bila premala za vaganje pobjedničkog ulova!

Bačurak s najvećom lignjom lignjolova, teškom 0,578 kg (Foto: H. Pavić)

 U organizaciji ŠRD ‘Tišnjanski most’ sinoć je u Tisnom na Murteru održan je sedmi po redu Veliki lov na lignje ‘Big Game Lignja – Tisno 2014.’ na kojem su nastupile 22 ekipe.  U akvatoriju od otoka Murtera do Ljuca, Dražemanskog, Maslinika i Kukuljara, od 17 sati do 20.30 sati ulovili su 151 lignju, ulov težak ukupno 22,8 kilograma. Pobjednici su ekipa imena ‘Čarli’,otac i sin Marinko i Antonio Pavlić iz Jezera. Njih dvojica su ulovili 20 liganja teških ukupno 3,066 kilograma.

Bačurak s najvećom lignjom lignjolova, teškom 0,578 kg (Foto: H. Pavić)

Bačurak s najvećom lignjom lignjolova, teškom 0,578 kg (Foto: H. Pavić)

– Na ovo smo se natjecanje prijavili drugi put za redom i opet smo pobijedili. S obzirom da se nije prijavio najbolji lokalni ribar, Ivica Mić Pijarica, izgledi su nam bili veliki. Ovo je moj teren. Poznam svaki kamen, svaku škrapu i brak, jer tu lovim duže od 30 godina. Kombiniranje starih znanja s modernim tehnikama i opremom garantiraju mi uspjeh – rekao nam je nakon vaganja Marinko Pavlić.

– Zadovoljan sam rezultatom, koji bi bio i bolji da je s nama bio i treći član ekipe, moj mlađi sin Roko. On nije mogao doćizbog škole, ali da se kojim slučajem Pijarica prijavio, Roko bi izostao s nastave i mi bi opet imali najbolje izglede – dodaje Pavlić.

S njim se ne slažu drugoplasirani, ekipa ‘Bumbar’,  Ivica Perina, Joso Ćuzela Papata i kapetan Josip Šimat, koji su ulovili s 19 liganja teških ukupno 2,58 kilograma.

Slavenu Stegiću nijedna lignja nije pobjegla (Foto: H. Pavić)

Slavenu Stegiću nijedna lignja nije pobjegla (Foto: H. Pavić)

– To je samo jedna lignja razlike. Mi smo svakako bolji od Pavlića, a to ćemo dokazati slijedećom zgodom. Ovogodišnju pobjedu može zahvaliti samo našoj tehničkoj nepripremljenosti. Naime, kad smo se ukrcali na brod shvatio sam da se moja posada nije pripremila za vjetar! Puhala je prilična bura, a oni su ponijeli samo lagane peškafonde. Varalice male težine ‘ne rade’ po vjetru, zbog čega smo u trenutku kad je zapuhalo morali napustiti najbolje pozicije i premjestiti se bliže obali. To je jedini razlog pobjede Jezerana – rekao nam je kapetan Šimat najavljujući pobjedu na slijedećem lignjolovu.

Pobjednici 7. Velikog lova na lignje Big Game Lignja Tisno 2014 (Foto: H. Pavić)

Članovi četiri šampionske ekipe 7. Velikog lova na lignje Big Game Lignja Tisno 2014 (Foto: H. Pavić)

Treće mjesto osvojili su ribiči ekipnog imena ‘Tramonto’, Milan Colić, Marko Markov i Leon Brundula, koji su ulovili osam liganja teških ukupno 1,628 kg. Najveći ulovljeni primjerak lignje ove godine je težio 578 grama, a iz mora ju je izvukla ekipa ‘Bačurkovi’. Sve lignje nakon sudačkog vaganja završile su na roštilju tišnjanskog majstora kuhinje Slavena Stegića i podijeljene su navijačima, koji su za ovu prigodu u Tisno stigli sa svih krajeva svijeta. Naravno, lignje su dijeljene posve besplatno. Za razliku od navijača, lignjolovci se nisu baš veselili lignjama na žaru. S njima su na moru proboravili pet sati, pa su na koncu neki radije naručili pizzu. K tome, pred polazak na lignjolov su se na Rudini svi najeli crnog rižota.

Veliki lignjolov u Tisnom demantirao je one koji govore da je u moru sve manje i manje ribe. Ima ribe, pa i glavonožaca poput liganja, samo treba imati strpljenja, volje, znanja i vještina.  Glavni sudac Zoran Mijat ostao je iznenađen kad vidio da njegova precizna vaga, koja mjeri težine do tri kilograma, ovaj put nije dovoljno velika za vaganje pobjedničkog ulova.

Kako je Rudina u Tisnom izgledala nakon iskrcavanja lignjolovaca, pogledajte u fotogaleriji:

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI