Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
POLITIKA
Tonči Restović od 17. studenog je pomagač Mihaelu Zmajloviću (Foto: H. Pavić)

Restović – novi pomoćnik ministra Zmajlovića

Tonči Restović od 17. studenog je pomagač Mihaelu Zmajloviću (Foto: H. Pavić)

Vlada RH je na zatvorenom dijelu današnje 190. sjednice Tonča Restovića, aktualnog ravnatelja Nacionalnog parka Krka, imenovala pomoćnikom ministra zaštite okoliša i prirode koji će upravljati radom Uprave za inspekcijske poslove, i to od 17. studenoga 2014. godine.

Tonči Restović i Mihael Zmajlović 1. srpnja u NP Krka (Foto H. Pavić)

Tonči Restović i Mihael Zmajlović 1. srpnja u Oziđanoj pećini (Foto H. Pavić)

Imenovanje je na svojim internetskim stranicama obrazložilo Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, gdje su Restovića opisali kao diplomiranog pravnika s gotovo deset godina iskustva u privatnom sektoru koji na mjesto pomoćnika ministra dolazi s pozicije ravnatelja Nacionalnog parka Krka, gde je ostvario značajne rezultate u unapređenju upravljanja parkom i unio mnoge novosti.

– U narednom razdoblju u NP Krka realizirat će se dva velika projekta vrijedna 110 milijuna kuna, koji će se financirati iz EU fondova. Projekt uređenja posjetiteljskog centra Puljani vrijedan je 50 milijuna kuna i spreman je za prijavu na EU fondove. Za projekt je već provedena faza nabave. Projekt uređenja prihvatnog centra Lozovac, kao jednog od glavnih ulaza u NP Krka, vrijedan je 60 milijuna kuna i trenutno je u fazi pripreme.

 – Kao ravnatelj Nacionalnog parka Krka, jednog od naših najznačajnijih parkova, često je surađivao s čelnim ljudima ministarstva i njegov je rad dobivao pozitivne komentare, a uvijek se isticao proaktivnošću i strateškim pristupom. Ove karakteristike bit će mu od velike koristi kad preuzme Upravu za inspekcijske poslove jer upravo aktivnosti inspekcije imaju važnu ulogu u uspostavljanju kvalitetnog sustava zaštite okoliša i prirode koje počiva na dosljednom provođenju propisa. Iskustvo bavljenja pravom u privatnom sektoru i rezultati koje donosi nakon dvije godine vođenja velike javne ustanove Nacionalni park Krka kvalitetna su podloga za brzo snalaženje u resoru i preuzimanje vođenja inspekcije.’ – ističe ministar Mihael Zmajlović uz imenovanje Restovića.

Nacionalni park Krka drugi je po broju posjetitelja i prihodima u Hrvatskoj.

U posljednje dvije godine ostvarena su značajna poboljšanja u upravljanju pri čemu se posebno ističe snažan zaokret prema povlačenju sredstava iz europskih fondova. Uz ta sredstva, park može značajno osnažiti svoju funkciju generatora razvoja cijele šire regije. Politika otvaranja zaštićenih područja prema lokalnoj zajednici i rast i razvoj kroz sinergiju parkova i regije kako ju je zacrtala ova Vlada najbolje se vidi kroz  ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu i kapitalne projekte. Po prvi puta zaista se omogućuje da naš najvredniji resurs, očuvana i jedinstvena priroda naših zaštićenih područja, nacionalnih i parkova prirode ostvari svoj puni potencijal i podigne cijelu širu regiju oko pojedinih parkova.

 – Ponosan sam na sve što smo u ove nepune dvije godine ostvarili i pokrenuli na Krki. Siguran sam da će tim koji ostaje u parku projekte uspješno dovesti do kraja. Zahvaljujem ministru Zmajloviću što je prepoznao moj doprinos i pozvao me na novi izazov i nadam se da ću radom i rezultatima opravdati povjerenje – povodom imenovanja ističe Restović.

Mjesto pomoćnika ministra za inspekcijske poslove preuzet će 17. studenog a s obzirom na prethodno iskustvo i poznavanje rada ministarstva očekujemo da će period upoznavanja s Upravom, poslovima i projektima biti kratak.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI