Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
POLITIKA
Šibenik u turističkom  vrhu: Tko je zaslužan? SDP- to su naši projekti! HDZ- mi smo za njih platili više od vas!

Šibenik u turističkom vrhu:
Tko je zaslužan? SDP- to su naši projekti! HDZ- mi smo za njih platili više od vas!

Gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić (Foto H. Pavić)Nema te dobre, uspješne priče koju naši ljudi ne bi umjeli pokvariti. Tako je i s ovom najnovijom, turističkom, koja Šibenik vraća u sam vrh, uz bok najboljima. Ipak se sve uvijek vrti oko stare priče: tko je učinio više, čiji su projekti doveli do šibenskog turističkog buma, tko je zaslužniji za uspjeh!?

Aktualni gradonačelnik Željko Burić (HDZ) s indignacijom je odbio ubuduće sudjelovati u takvim polemikama i govoriti “tko je tko” u priči o gradskoj plaži Banj i obnovljenoj tvrđavi sv. Mihovila. Umjesto verbalne replike, ponudio je dokumente kao “prilog raspravi”. O Banju i sv. Mihovilu, obećao je, neće više govoriti. Za njega je to jedna dobra, završena priča. Ali, gospodo, izvolite dokumente pa pogledajte koliko je bivša gradska nomenklatura isplatila za realizaciju tih projekata, a koliko aktualna. Evo, izvolite i Zapisnik sa sastanka u Ministarstvu regionlnog razvoja i fondova Europske unije od 30.srpnja 2013. u vezi s projektom revitalizacije tvrđave sv.Mihovila koji je sazvan radi otklanjanja  problema nastalih u provedbi projekta. Iz Zapisnika je vidljivo da je za mandata bivše vlasti došlo do zastoja u provedbi projekta koji je porepoznat kao vrlo rizičan, jer kasni, nužno je produljenje roka i novi projektni tim, konzervatorski nadzor itd. Ravnateljica SAFU-a Nataša Mikuš Žigman zahvalila se novoj gradskoj upravi  na uloženom trudu i elanu kojim je nastavila provoditi projekt.

Dakle, obnova tvrđave realizirana je velikim trudom i proračunskim izdvajanjem aktualne gradske vlasti, poentira Burić i rekapitulira troškove ” prije i poslije”. Da se zna. Da se više ne spekulira, da se ne igra ping-ping zaslugama. Pa tako, za obnovu tvrđave sv. Mihovila, investiciju ukupne virjednosti od 20,2 milijuna kuna, bivša vlast je (do 10.lipnja 2013.) isplatila izvođaču radova 4,4 milijuna kuna, a u nešto više od godinu dana aktualna vlast 15,799 milijuna kuna. Od EU je podmireno 6,3 milijuna, a preostalih 13,8 milijuna iz vlastitih sredstava. Plaža Banj stajala je ukupno 12,7 milijuna, a do kraja bivše vlasti isplaćeno je  svega 4,7 milijuna, sve ostalo u mandatu aktualne, izuzev 1,6 milijuna kuna iz Ministarstva regionalnog razvoja. Konačno, eto brojki i za šetnicu Banj koja je stajala 4,1 milijun kuna, a do 10.lipnja prošle godine “bivši” su podmirili 1,6 milijuna, aktualni ostatak. Toliko što se brojki tiče.

Ali, što s onom pričom o kulturocidu na sv. Mihovilu i teškim metalima na Banju kojim je HDZ iz oporbenih klupa sustavno uznemiravao javnost i dezavuirao projekte samo zato što ih je pokrenula bivša vlast? Zašto, zaboga, nije moguće sasvim jednostavno reći: Da, oba projekta je inicirala i započela realizirati bivša vlast, a mi smo ih završili cijeneći da su na dobro svih građana Šibenika. A kako vidimo, doista jesu. I tu svaka polemika treba prestati.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI