Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
HUZEZ protiv antena: Teleoperateri poručuju kako je štetna i crna kava, te kako se brinu o biljkama i životinjama

HUZEZ protiv antena:
Teleoperateri poručuju kako je štetna i crna kava, te kako se brinu o biljkama i životinjama

U Hrvatskoj mobilni operateri smiju zračiti živalj čak 160 tisuća puta više nego li u austrijskom Salzburgu - upozoravaju u HUZEZ-u
Ovako je izgledao prosvjed u Šibeniku (snimo H. PAVIĆ)

Ovako je izgledao prosvjed u Šibeniku (snimo H. PAVIĆ)

 

Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ) nakon više prosvjeda priređenih u hrvatskim gradovima radi postavljanja baznih postaja telekomunikacije (tzv. antena za mobitele) usred stambenih naselja, na krovovima kuća i sl., što smatraju izuzetno štetnim za ljudsko zdravlje, reagira na javni istup novog predsjednika Uprave Vipneta, Jirija Dvorjančanskog.

Naime, Jiri Dvorjančansky je, upitan o hrvatskim prosvjedima protiv postavljanja baznih stanica, odgovorio kako ‘nije riječ ni o kakvom ugrožavanju zdravlja ljudi’, te kako se u Europi nalazi više od 100 tisuća baznih stanica i ‘nema protesta’. Dvorjančansky je pritom poručio i kako ‘bezrazložno širenje panike ne vodi ničemu’ jer se ‘u potpunosti poštuju važeće norme i standardi koji su na snazi u EU i Republici Hrvatskoj’.
U HUZEZ-u nisu zadovoljni takvim njegovim stajalištem.

Teleoperateri obezvrijeđuju Svjetsku zdravstvenu organizaciju

– HUZEZ upozorava javnost kako novi šef Vipneta umanjuje problem baznih stanica. Nije točno kako nije riječ ni o kakvom ugrožavanju zdravlja ljudi, što potvrđuje i zaključak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2013. (IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risk to Humans, Volume 102), kako je elektromagnetsko zračenje moguće kancerogeno za ljude. Najnovije izvješće BIOINITIATIVE iz travnja 2014. upozorava da su genetski utjecaji (oštećenja DNA od radiofrekvencijskih zračenja) utvrđeni u 65 posto (74 od 114) od do sada objavljenih medicinskih i epidemioloških studija. BIOINITIATIVE također iznosi stav da epidemiološki dokazi pokazuju kako bi radiofrekvenciju trebalo klasificirati kao poznati ljudski kancerogen – upozorava Josip Barušić, predsjednik HUZEZ-a.
Meterize - prosvjed zbog antene (Foto H. Pavić) (9)
Protivnici postavljanja antena na svakom koraku posebno su iritirani iskazanim cinizmom teleoperatera.
– Teleoperateri pokušavaju obezvrijediti stajalište WHO tvrdnjom “i crna kava je moguće kancerogena”, ali propuštaju navesti činjenicu da kod kave rizik postoji samo kod dugogodišnjeg, svakodnevnog ispijanja enormnih količina (a one prije toga dovedu do gastro-enteroloških i drugih problema). Kava je osobni izvor, bazne stanice nisu – kaže Barušić.

U EU-Austriji drukčije nego u EU-Hrvatskoj

Nadalje, iz HUZEZ-a alarmiraju kako nije točno da su u Hrvatskoj propisani isti standardi kao i u drugim europskim državama, kada je riječ o postavljanju baznih postaja. O tome govori i njihovo nedavno dramatično upozorenje u kojem tvrde kako, primjerice, u Hrvatskoj mobilni operateri smiju zračiti živalj čak 160 tisuća puta više nego li u austrijskom Salzburgu (vidi tekst na TRIS-u) .
Foto: HUZEZ

Foto: HUZEZ

– U konkretnom slučaju Hrvatske, način postavljanja baznih stanica nije uređen po uzoru na brojne zemlje EU-a, u skladu s točkom 8.4.4 Rezolucije Vijeća Europe br. 1385 iz 2011., već operateri, među njima i VIP, bazne stanice u gusto naseljenim naseljima postavljaju bez javne rasprave, konzultacije s organima lokalne uprave i bez ishođenja građevinske dozvole, tako da antene sve češće niču građanima pod prozorima.
Ne prosvjeduju samo Hrvati protiv baznih stanica, prosvjeda je bilo i u Europi, a doneseno je i niz sudskih presuda protiv operatera. Budući da je Vipnet u vlasništvu austrijske kompanije, bilo bi dobro da gospodin Dvorjančansky kaže nešto više o načinu na koji je pitanje baznih stanica riješeno, primjerice, u Austriji. U pojedinim austrijskim regijama su, naime, dopuštene razine elektromagnetnog zračenja značajno niže nego u Hrvatskoj, upravo s ciljem zaštite zdravlja građana – ističe Barušić.

Brinu o ugroženom bilju, ali ne i o djeci

Osim toga, u Austriji postoji sporazum operatera i federacije lokalnih zajednica o informiranju lokalne zajednice prije postavljanja baznih stanica, kaže on, te kao potvrdu za to upućuje na dokument koji se zove ‘An agreement between the Austrian operators and the Federation of Austrian Communities on voluntary information by the operators prior to site erection, concluded in 2001′.
– Zašto Vipnet u tom smjeru ne ide i prema korisnicima u Hrvatskoj? Zašto ne pokaže obzir prema sve brojnijim apelima za uklanjanjem baznih stanica s krovova i niskih stupova diljem Hrvatske? Tim više što se većina pritužbi koje HUZEZ dobiva od građana odnosi baš na bazne stanice ovog operatera. Samo neki od tih primjera su VIP-ova bazna stanica na centru Point u zagrebačkim Vrbanima, te bazne stanice na obiteljskim kućama u Rudešu i na Bukovačkoj cesti u Zagrebu. Vipnet naglašava svoju društvenu odgovornost tvrdnjom “jedan od kriterija za odabir lokacije baznih stanica jest da na određenom području ne rastu ugrožene biljne i životinjske vrste”. Očito ne smatra da isti nivo brige zaslužuju i djeca – zaključuje Barušić.

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI