Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Ovako je izgledao prosvjed u Šibeniku (snimo H. PAVIĆ)

I Sinjani danas u prosvjedu radi antena:
Njih nije briga za zdravlje vaše djece

Ovako je izgledao prosvjed u Šibeniku (snimo H. PAVIĆ)
Ovako je izgledao prosvjed u Šibeniku (snimo H. PAVIĆ)

Ovako je izgledao prosvjed u Šibeniku (snimo H. PAVIĆ)

Žitelji hrvatskih sela i gradova sve češće prosvjeduju protiv postavljanja baznih postaja telekomunikacije ili jednostavnije nazvanih ‘antena za mobitele’ u naseljenim mjestima: danas u 17 sati se takav prosvjed priređuje u Sinju, u novom naselju Radošić kod Bunkera. ‘Ne želimo antene pod prozorima’, poručuju iz Sinja posredstvom Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ), udruge građana koja je potakla ili podržala brojne slične prosvjede. Premda tom nije čest slučaj, ovoga puta je inicijativa o prosvjedu potakla od jednog političara: sinjskog nezavisnog vijećnika Mira Bulja, koji je građanima Sinja poslao pismo s upozorenjem i pozivom na prosvjed.

– Prije nekoliko dana pozvali su me mještani sela Radošića, u prisustvu Predsjednika MO, i prenijeli da su sasvim slučajno došli do saznanja kako na jednu od kuća u zaseoku teleoperater namjerava postaviti antenu doslovno pod prozore dječjih soba, te da još četiri antene planiraju postaviti na području Sinja u gusto naseljenim područjima. Svjedoci smo da svaki dan u naseljenim mjestima podižu antene za mobitele, bez obzira na to što je dokazana štetnost elektromagnetnog zračenja na ljude. Istovremeno, dopuštena razina EM zračenja u Hrvatskoj znatno je veća nego u drugim zemljama EU – kaže vijećnik Bulj.
antena sinj
Doista je rijetko da neki političar, pa bio to i nezavisni vijećnik, pokrene sličnu inicijativu, a koja je k tome izravno suprostavljena interesima moćnih telekomunikacijskih kompanija i političkih lobija.
– Stupili smo u kontakt s udrugom HUZEZ, koja nam je dala potporu i dostavila nam brojne dokaze i stručna istraživanja o štetnosti antena (baznih stanica). Između ostalih, istraživanje u Brazilu u gradu Belo Horizonte, gdje su postavljene bazne stanice teleoperatera u gustim naseljima. Ondje je u razdoblju od 10 godina ustanovljeno povećanje smrtnosti od neoplazije (tumora mozga), i to za 30 % – veli Bulj.
U Hrvatskoj, kojeg li čuda, zakonska regulativa omogućava brzo i jednostavno postavljanje baznih stanica u gusto naseljenim naseljima bez suglasnosti susjeda i lokalne samouprave, dok u drugim državama EU teleoperateri imaju obvezu konzultirati se s lokalnom upravom i građanima, obvezu ishođenja građevinskih i lokacijskih dozvola te usklađivanje s prostornim i urbanističkim planovima, uz bitno niže granice zračenja, podcrtava se.
– Teleoperatere i zakonodavstvo RH očito nije briga za zdravlje vas i vaše djece. Sutra i vama može osvanuti antena pod prozorom, jedino zajedno se možemo izboriti za kvalitetniji život i spriječiti postavljanje antena mobilnih operatora u naseljena mjesta. Ako ih sad ne zaustavimo, antena može niknuti i pod vašim prozorom! – upozorava Miro Bulj.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI