Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Foto: HUZEZ

‘Zašto mobilni operateri našu djecu smiju zračiti 160.000 puta više nego u Salzburgu?’

Foto: HUZEZ
Foto: HUZEZ

Foto: HUZEZ

Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ), nedavno osnovano udruženje građana koje upozorava na štetnost ‘antena’ (baznih postaja) za mobilnu telefoniju, a koje telekomunikacijske tvrtke uz prešutnu podršku mjerodavnih službi u pravilu postavljaju gdje im se prohtije, pozivaju na bitan događaj: javnu raspravu o novom prijedlogu ‘Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskih polja’.

– Nakon učestalih prosvjeda građana diljem Hrvatske nezadovoljnih postojećim pravilnicima o zaštiti od elektromagnetskog zračenja, Ministarstvo zdravlja objavilo je nacrt novog . Javna rasprava o Pravilniku održat će se u ponedjeljak 05. svibnja 2014. u 9 do 11 sati, u Ministarstvu zdravlja, Ksaver 200A, Zagreb. Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ)   je zatražila od Ministarstva zdravlja imena članova povjerenstva, a koji su radili na donošenju novog pravilnika. Na naše veliko iznenađenje dobili smo službeni odgovor da članovi ne žele da objavu svojih imena. Nevjerovatno! Imaju li građani pravo na pristup informacijama i zašto članovi povjerenstva ne žele da se objave njihova imena? – čude se u HUZEZ-u.

Evo i  Odgovora Ministarstva zdravstva o članovima povjerenstva.

Ministar zdravstva ne daje imena članova povjerenstva

Zbog navedenog u HUZEZ-u postavljaju ministarstvu javno pitanje ‘jesu li možda članovi povjerenstva koji kriju imena u sukobu interesa i jesu li novi pravilnik donijeli u korist mobilnih operatera, a na štetu zdravlja građana?’.

– Na raspravi u Ministarstvu će sudjelovati članovi HUZEZ-a, a pozivamo i sve građane, kao i predstavnike medija da se pridruže. Želimo da se imenuju novi članovi povjerenstva koji neće skrivati svoja imena i želimo da se HUZEZ uključi u rad povjerenstva. Tražimo da se donese novi pravilnik koji će prvenstveno štititi zdravlje građana Hrvatske a ne pogodovati mobilnim operaterima. Ne želimo radi interesa pojedinaca koji pogoduju mobilnim operaterima sutra svoju djecu vodati po bolnicama zbog toga što su nepotrebno ozračeni – ističe dr. Srećko Marušić iz HUZEZ-a.

Postavljaju postaje gdje god žele

Nakon toga iznose neke doista šokantne podatke koji upozoravaju kako na tom polju Hrvatskoj nešto ‘debelo ne štima’. Naiml, čiji se da istre kompanije koje u Hrvatskoj stvaraju enormne profite ne brinu previše o zdravlju lokalnog stanovništva, dok u svojim matičnim zemljama itekako poštivaju tamnošnje daleko rigoroznije zakonske propise.
– Napominjemo da su granice dopuštenog zračenja u susjednim zemljama 16 puta niže nego u Hrvatskoj. U Salzburgu je granica zračenja nevjerojatnih 160 000 puta niža nego u Hrvatskoj. Zašto u Hrvatskoj mobilni operateri mogu stavljati bazne stanice doslovce gdje god žele i zašto našu djecu smiju zračiti 160 000 puta jače nego mobilni operateri u Salzburgu? Napominjemo da nismo protiv mobitela,već želimo da se novim pravilnikom regulira gdje se smije i pod kojim uvjetima staviti bazna stanica te da se granice zračenja snize na razumnu granicu kako je, na primjer, slučaj u gradu Salzburgu gdje mobiteli odlično funkcioniraju a zdravlje građana nije ugroženo – ističe Josip Barušić iz HUZEZ-a.

Nešto više o HUZEZU možete pročitati u TRIS-u u tekstu Nema zezanja: osnovan HUZEZ – udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja,


VEZANE VIJESTI