Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
GOSPODARSTVO / KULTURA
Palača Divnić (Foto: Hrvoslav Pavić)

Slovenski investitor preuzeo palaču Divnić, gotički i barokni biser Šibenika

Palača Divnić (Foto: Hrvoslav Pavić)

Palača Divnić, poznata kao i kuća Kečkemet, koja je svoj društveni vrhunac doživjela u 19. stoljeću, uskoro bi mogla dobiti novi život.

Palača Divnić (Foto: Hrvoslav Pavić)

Palača Divnić (Foto: Hrvoslav Pavić)

Slovenski investitor odnedavno je, u suradnji s Gradom Šibenikom i Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture, preuzeo brigu o palači Divnić koja se nalazi na križanju ulica Dobrić i Kralja Tomislava (na dijelu kojeg Šibenčani nazivaju Medulićev trg). „Ime investitora, kao i iznos koji je dogovoren sa 14 suvlasnika palače, zasad ne želimo otkrivati, jer se još nisu stekli svi formalno-pravni uvjeti za definiranje statusa vlasnika“, rekao nam je predstavnik investitora, koji je istaknuo da će radovi, sanacija i istraživanje prostorija početi uskoro, a trenutno se izrađuju arhitektonski i geodetski nacrti.
Grad Šibenik platio je 3D snimanje zgrade, a čeka se i konačno „presuda“ restauratora, koji bi trebali odrediti koje dijelove palače treba restaurirati, a koji se mogu rušiti. Prema dojmu kojega su reporteri TRIS-a danas stekli, kada su obišli sva tri kata zgrade, s procjenom bi se trebalo požuriti jer pitanje je dana kada će se podovi i zidovi palače Divnić urušiti sami od sebe. Investitor će, saznajemo, za obnovu zgrade tražiti i sredstva iz europskih fondova, a još nije definitivno odlučeno kakva će biti konačna namjena palače. Jedan od planova je otvaranje hotela, koji bi zajedno s hotelom koji se planira sagraditi u palači Draganić-Marenci (na istom trgu), kudikamo promijenio turističku ponudu Šibenika.
Ulaz u palaču Divnić s gotičkim reljefom (Foto: Hrvoslav Pavić)

Ulaz u palaču Divnić s gotičkim reljefom (Foto: Hrvoslav Pavić)

Palača Divnić slojevit je objekt, koji u sebi objedinjuje gotičke elemente, poput ulaznog portala, i barokna rješenja na pročeljima, kao što su karakteristični elipsasti prozori. Svoju prvu ozbiljnu adaptaciju palača je doživjela u drugoj polovici 19. stoljeća. Tada je, pretpostavlja se, kuća bila u vlasništvu Pietra Zulianija, što dokazuju inicijali „P.Z.“, koji se nalaze na rešetki ulaznog portala. Zuliani je bio vlasnik ljekarni u Šibeniku, a bio je i član Kazališnog društva u vrijeme kada se gradio novi gradski teatar (1864-1870).
U palači Divnić središnja prostorija je nekadašnji Glazbeni salon sa šest naslikanih pejzaža; dva su pejzaža u elipsastoj formi iznad vrata, a četiri u okruglim medaljonima na uglovima stropa. Vrhove zidova rubi bogati neorokoko vijenac u zlatnoj i crvenoj boji s cvjetnim buketima u ovalnim medaljonima. Središte stropa krasi raskošna rozeta obrubljena ukrasima boje zlata s buketom cvijeća u sredini, a na polovici svake stranice stropa lebdi po jedan krilati dječak-putto (prvi piše, drugi drži notni list, treći svira liru, a četvrti udara u mali bubanj).
Strop Glazbenog salona (Foto: Hrvoslav Pavić)

Strop Glazbenog salona (Foto: Hrvoslav Pavić)

S popriličnom se sigurnošću danas može zaključiti tko je autor zidnih oslika u palači Divnić. Naime, negdje pred dovršetak gradnje šibenskog kazališta u grad je došao talijanski slikar Antonio Zuccaro, koji je oslikao interijer kazališta. Zuccaro je radio isključivo figuralne teme, no imao suradnike na dekorativnim temama i aplikacijama. Te je 1869., dakle, u Šibeniku bila aktivna vrlo cijenjena slikarska radionica te je Zuliani, po svemu sudeći, angažirao Zuccara da mu na prvom katu palače Divnić oslika Glazbeni salon. Puno je sličnosti u motivima i načinu slikanja između šibenskog teatra i palače Divnić – zajednički su im krilati dječaci, zatim razni detalji, kao i dekoracija, u prvom redu cvjetni buketi. Cvijeće je čest motiv koji se izdvaja iz konteksta u umjetnosti 19. stoljeća. Nalazimo ga u javnim zgradama, teatrima i palačama, jer je cvijeće samo po sebi motiv svečanosti. Zato je i šibenski teatar prepun cvjetnih motiva, pa tako i u salonu palače Divnić ima buketa po stropu, koji stvaraju ugođaj ljepote, svečanosti i te upotpunjuju prostor u kojem ćete se ugodno osjećati.
Slične motive nalazimo i u palači Bajamonti u Splitu, koja je također uređena u režiji radionice Antonija Zuccera. Zaključak je logičan – Zuccero je zaslužan za ukrašavanje Glazbenog salona palače Divnić, tog bisera zidnih oslika druge polovice 19. stoljeća, koji pripada raritetima u kontekstu dalmatinskog i hrvatskog zidnog slikarstva. U salonu i danas, doduše potpuno uništen, stoji starinski klavir. Priređivanje koncerata komornih orkestara bilo je dijelom urbanog života Šibenika. Tu su kulturu mahom na životu održavali imućniji građani, koji su osim materijalnim sredstava, imali i vremena da se posvete organizaciji koncerata za svoje prijatelje, ali i za čitanje, pisanje, proučavanje glazbe…
Palača Divnić (Foto H. Pavić) (28)

Klavir u Glazbenom salonu (Foto: Hrvoslav Pavić)

Palača Divnić ima još ponekih graditeljskih i ukrasnih rariteta, koje je čine jedinstvenom. Još uvijek su, naime, prisutni dijelovi podnog parketa debljine pet milimetara, koji slaganjem tvore geometrijsku igru. To je jedini primjer lameliranog parketa iz tog razdoblja u Šibeniku. Nadalje, stubište u palači ima finu lisnatu borduru, dok je na krovu izrezbaren kameni akroterij, ukras koji se nalazi na spoju krovnih grebena s funkcijom sprječavanja prodiranja kiše u zgradu. U Šibeniku je do danas sačuvano oko dvadeset takvih akroterija, no jedino se ovaj ne nalazi na sakralnom objektu.
Palača Divnić kruna je tadašnjih naprednih vizija u graditeljstvu i unutarnjem uređenju, predstavlja trag „zlatnog doba“ šibenske financijske, intelektualne i kulturne povijesti te bogatog društvenog života koji je nekada odzvanjao Šibenikom.
Rukohvat na stepenicama (Foto: Hrvoslav Pavić)

Rukohvat na stepenicama (Foto: Hrvoslav Pavić)

 

Zahodska školjka (Foto: Hrvoslav Pavić)

Zahodska školjka (Foto: Hrvoslav Pavić)

Palača Divnić (Foto H. Pavić) (5)

Zidni oslik iz 19. stoljeća (Foto: Hrvoslav Pavić)

Palača Divnić (Foto H. Pavić) (20)

Zidovi i stropovi u lošem stanju (Foto: Hrvoslav Pavić)

Palača Divnić (Foto H. Pavić) (30)

Podrumska prostorija (Foto: Hrvoslav Pavić)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI