Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
KULTURA
Slaveći ratnu pobjedu iz 1991. u moru pronašli talijanski zrakoplov Ju 87 Stuka iz 1941. godine

Slaveći ratnu pobjedu iz 1991. u moru pronašli talijanski zrakoplov Ju 87 Stuka iz 1941. godine

U moru s južne strane otoka Žirja otkriven je izuzetno vrijedan arheološki nalaz – obrušavajući bombarder Junkers Ju 87 „Stuka“ iz Drugoga svjetskog rata koji je 12. travnja 1941. godine pogođen dok je bombardirao brodovlje jugoslavenskog kralja Petra II Karađorđevića usidreno kod Jadrtovca. Vrijednost nalaza u svjetskim okvirima potcrtava činjenica da su, od ukupno 5709 proizvedenih, sačuvana tek dva zrakoplova ovog tipa, u muzejskim postavima u Londonu i Chicagu.

Štuka na Žirju  (9)

Vojni zrakoplov-bombarder tipa Junkers Ju 87 „Štuka“ iz Drugog svjetskog rata pronašli su ronioci Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda i Ronilačkog kluba SUB iz Zagreba tijekom vikenda 13. i 14. rujna 2014., na jednom od lokaliteta s južne strane otoka Žirja. Riječ je o rijetkom pronalasku zrakoplova tip Ju 87R-2 „Štuka“ ratnog zrakoplovstva Italije kojeg je, vjerojatno, topovskom paljbom oštetila protuzračna obrana Kraljevine Jugoslavije u travnju 1941. godine.

Ronioci i arheolozi su na Žirju boravili tijekom vikenda 12. do 14. rujna, na poziv upravitelja Braniteljske zadruge ‘Ruža Hrvatska’ Željka Šižgorića. Sudjelovali su u obilježavanju obljetnice rujanskog ratnog podviga iz Domovinskog rata, pod nazivom ‘Žirjanski dani ponosa i slave 2014’.  Unatoč lošem vremenu, ekipa predvođena Igorom Miholjekom iz Hrvatskog restauratorskog zavoda i Zoranom Delibašićem iz Ronilačkog kluba ZG – SUB iz Zagreba, te Davorom Purićem iz Vojnog muzeja MORH-a, odlučila se na ronjenje, jer su od ribara i lokalnog stanovništva imali informacije o mogućim vrijednim nalazima.

– Uz ranije lokalitete, bila je planirana provjera nekoliko novih pozicija na koje su ukazali žirjanski ribari.  Na veliko iznenađenje ronilaca, na jednom od lokaliteta s južne strane otoka otkriven je izuzetno vrijedan nalaz – obrušavajući bombarder Junkers Ju 87 „Stuka“ iz Drugoga svjetskog rata! Avion je bez motora, koji se nesumnjivo otkinuo prilikom udara u vodu, no izuzev toga je potpuno čitav i u vrlo dobrom stanju, i čak oslonjen na kotače, kao da je glatko sletio na morsko dno. Motor se nalazi u blizini – kaže viši konzervator-arheologIgor Miholjek, voditelj Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda.

StukaRA

Uz ‘Leteću tvrđavu’ B-17 pronađenu kod Visa, ovo je tek drugi zrakoplov u podmorju Republike Hrvatske koji je pronađen praktički čitav. Vrijednost tog nalaza u svjetskim okvirima potcrtava činjenica da su, od ukupno 5709 proizvedenih, sačuvana tek dva zrakoplova ovog tipa, u muzejskim postavima u Londonu i Chicagu, dok su iz podmorja Norveške i Grčke izvađene – i izložene – dvije olupine Ju 87 u daleko lošijem stanju od „žirjanskog“ Junkersa.

[wzslider]

Po dostupnim povijesnim podacima najvjerojatnije se radi o u Ju 87R-2 ratnog zrakoplovstva Italije koji je topovskom paljbom oštetila protuzrakoplovna obrana Kraljevine Jugoslavije u travanjskom ratu 1941., te se morao prinudno spustiti na površinu mora.

U stručnoj literaturi pronađen je podatak o napadu tri talijanska zrakoplova tipa Ju 87R iz sastava 239. eskadrile 97. grupe obrušavajućih bombardera (239. Squadriglia, 97 Gruppo Bombardamento a tuffo), 12. travnja 1941. na brodove Druge torpedne divizije, odnosno hidroeskadrilu Jugoslavenske Kraljevske ratne mornarice razmještenu u uvalama oko Jadrtovca u blizini Šibenika. Tom prigodom su dva Ju 87 pogođena. Jedan od njih se srušio, pri čemu su pilot i strijelac-radist poginuli. Drugi Ju 87 je uslijed zadobivenih oštećenja bio prisiljen sletjeti na morsku površinu, da bi na dnu mora ostao sakriven od znatiželjnih očiju sve do današnjih dana.

– Nesumnjivo je da je ovako vrijedan nalaz potrebno osigurati do trenutka kad se stvore uvjeti za pažljivu restauraciju zrakoplova i njegovo izlaganje kao posebno vrijedan muzejski eksponat – kaže Miholjek.

Ju_87_Stuka,_StG_3_1943

Osnovni podaci o Ju 87R-2:

Broj članova posade: 2

Motor: Jumo 211D, nazivne snage 950 k.s., u polijetanju 1200 k.s.

Raspon krila. 13,8 m

Duljina: 11,1 m

Visina (na tlu): 4,01 m

Težina praznog aviona: 1185 kg

Najveća poletna težina: 4390 kg

Najveća brzina u horiz. letu: 383 km/h

Brzina u obrušavanj na cilj: 650 km/h

Najveća visina leta: 8100 m

Najveći dolet (bez tereta): 1252 km

Podvjesni teret: 500 kg bombi, ili 1 bomba 250 kg + 2 potkrilna spremnika s 600 l goriva

Streljačko naoružanje: 2 fiksne strojnice 7,9 mm MG17 u krilima, 1 pomična strojnica 7,9 mm MG15 u stražnjoj kabini

Štukine sirene dodatno su zastrašivale žrtvu

Prema Wikipediji, Junkers Ju 87 (Štuka) bio je njemački borbeni zrakoplov poznat po svom obrušavanju na ciljeve. Prepoznatljiv je bio i po konstrukciji krila koja su s prednje strane izgledala kao krila galeba u letu.

“Štuka” je na sebi imala još nekoliko za to doba novih inovacija. Jedna od njih bila su zakrilca koja su se pri ubrzanju od 6 gprilikom obrušavanja automatski izvlačila i tako podizala zrakoplov. Kada je nos zrakoplova došao iznad horizonta zakrilca su se uvukla. Računalo se s tim da pri takvim ubrzanjima pilot može biti u polu svijesti i nesposoban ispraviti zrakoplov. Na oblogama kotača podvozja bile su ugrađene zrakom pokretane sirene koje su dodatno zastrašivale neprijatelja. Veliki kotači omogućavali su slijetanje i uzlijetanje s improviziranih uzletno sletnih staza, često neravnih površina ali blizu borbi. Od 1936. do1944. godine izrađeno je više od 6.000 Ju 87. Radi svoje male brzine i relativno slabih manevarskih osobina “Štuka” je bila lak plijen neprijateljskim lovačkim zrakoplovima.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI