Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Voda (foto Wikipedia)

Politika koja (ne) drži vodu:
poplave, zagađenja, privatizacija – u Zagrebu dvodnevni skup Politika upravljanja vodama u RH

Voda (foto Wikipedia)

voda kap

Kao navođena, baš u pravo vrijeme, u četvtak i petak u Novinarskom domu u Zagrebu održava se dvodnevna manifestacija s više predavanja, panel diskusija i pratećih zbivanja nazvana: Politika upravljanja vodama u Republici Hrvatskoj. Posve aktualno, o vodama će se raspravljati u vrijeme kada se hrvatski živalj na različite načine bavi posljedicama loše ili nikakve suvisle politike upravljanja vodama: jednima su domovi potopljeni, polja uništena, imovina vodom odnešena, a drugi, primjerice u šibenskom kraju i trećini Dalmacije, zbog vrlo ozbiljnog zagađenja danima nisu imali vode za piće, kuhanje i pranje u svojim kućnim slavinama.

Koruptivno i klijentelističko upravljanje resursima

I u jednom i drugom slučaju izuzev velikih kiša, očiti uzročnik nevolja velikih razmjera je bila aljkajvost i nedovoljna kompetencija lokalne i državne uprave i poduzeća koja se bave upravljanjem vodama, nemar i višedesetljetno odsustvo bilo kakve pametne stretegije u upravljanju jednim od najvažnijih resursa – vodom. Program konferencije u dvorani Hrvatskog novinarskog društva, koju s partnerima priređuje Zelena akcija (nevladino, nestranačko, neprofitno i dobrovoljno udruženje građana za zaštitu okoliša, osnovano 1990.g., sa sjedištem u Zagrebu), obećava vrijedne informacije i rasprave o ‘gorućoj’ problematici upravljanja vodama. A najvažnije pitanje je i ono o (ne)skrivenim namjerama političkih elita za privatizacijom domaćih vodnih bogatstava, što mnogi (u nas i u svijetu) smatraju nedopustivim, neodrživim, kriminalnim i protuustavnim. Hrvatska javnost ipak je senzibilizirana za vodnu problematiku, o čemu svjedoči i snažna reakcija nakon odluke Vlade RH da jedan izvor vode prepusti na 30 godina privatnoj tvrtki za vrlo mali novac (vidi na TRIS-u), kakvu su praksu imale i ranije vlasti. Evo što se može očekivati od rasprave u Zagrebu…
– U četvrtak i petak 25. i 26. rujna organiziramo konferenciju o politici upravljanja vodama s fokusom na vodoopskrbu i odvodnju.
U kontekstu aktualne izmjene zakonodavnog okvira koji uređuje ovo područje nedavno je bilo dosta rasprave o tome hoće li se privatizirati
vodoopskrba i odvodnja. Na koferenciji ćemo predstaviti rezultate istraživanja koje smo proveli u suradnji s Fakultetom političkih znanosti, nadamo se odazivu predstavnika Ministarstva koji bi predstavili planove izmjena na ovom području, te ćemo čuti i iskustva iz Italije i Grčke. Fokus konferencije biti će rasprava o participativnim modelima upravljanja javnim poduzećima za vodoopskrbu i odvodnju. Naime, u javnom prostoru dominira diskurs po kojemu se izbor svodi na privatizaciju ili održanje statusa quo koji često znači neučinkovito, koruptivno i klijentelističko upravljanje resursima – kaže Enes Ćerimagić iz Zelene akcije.
Voda je izvor života, a to mnogima postane jasno kada je kasno (Foto H. Pavić)

Voda je izvor života, a to mnogima postane jasno kada je kasno (Foto H. Pavić)

Dobri i loši primjeri iz Italije i Grčke

Na prvom danu konferenciuje planira se predavanje Lidije Runko Luttenberger s nazivom Gospodarenje vodnim bogatstvom u javnom interesu, te  Davora Malusa: Okrupnjavanje vodnokomunalnih poduzeća u uslužna područja, nakon čega će uslijediti panel rasprava o perspektivama i izazovima upravljanja vodama u Republici Hrvatskoj. Organizatori se nadaju kako će pristići i netko iz Ministartva poljoprivrede. Drugog dana će biti predstavljena istraživanja o upravljanju vodoopskrbom i odvodnjom u Republici Hrvatskoj, koje su izradili u Zelenoj akciji zajedno s Fakultetom političkih znanosti. Nakon toga, sudionici će moći čuti o ponešto o nekim dobrim i lošim primjerima iz svijeta.
Giuseppe Mastruzzo će održati predavanje Upravljanje vodom kao zajedničkim dobrom: slučaj Napulja, dok će Kostas Marioglou, govoriti o privatizaciji vodoopsrkbe i odvodnje u Grčkoj: slučaj Thessaloniki-ja – kažu u Zelenoj akciji, koji ovaj projekt provode zajedno sa hrvatskom ispostavom Zaklade Heinrich Böll (Heinrich Böll Stiftung) i Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske, te s partnerima iz Art radionica Lazareti, Sveučilištem u Zagrebu (Fakultet političkih znanosti), udrugom Pravo na grad, Multimedijalnim institutom MAMA, te pulskom udrugom Zelena Istra.
Pretpostavlja se kako će na ovom skupu moći čuti konkretne smjerice za kreiranje učinkovitije i pametnije politike upravljanja vodama u Hrvatskoj, a koja sada, više je nego očito, doslovce – ne drži vodu.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI