Neovisni novinarski portal
28.10.2021.
EKOLOGIJA
‘Na izvorištu Jaruga nafta se ljeskala u duginim bojama’ – Policija istražuje tko je zagadio šibenski vodovod

‘Na izvorištu Jaruga nafta se ljeskala u duginim bojama’ – Policija istražuje tko je zagadio šibenski vodovod

Voda šibenskog Vodovoda je dobra je samo pranje, a jeli dobra za piće i kuhanje,  još se ne zna – obznanjeno je jutros na konferenciji za novinare Stožera za zaštitu i spašavanje Šibensko-kninske županije.

Stožer za zaštitu i spašavanje - Konferencija za novinare (Foto H. Pavić) (2)

Župan Goran Pauk obavijestio je javnost o o necjelovitim rezultatima analize vode s vodocrpilišta Jaruga koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba Andrija Štampar, a koji su pokazali da ne uzorci ne sadrže teške metale i ugljikovodike. Rezultati analiza na pesticide očekuju se tijekom dana te je na snazi preporuka da se voda može koristiti za osobnu higijenu, ali ne i za piće i kuhanje. Suzi Vatavuk, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije pojasnila je tijek provedenih analiza vode i naglasila kako u šibenskoj bolnici nije bilo pacijenata koji su se žalili na eventualne posljedice konzumiranja onečišćene vode.
–  U redovnom poslu uzorkovanja na vodocrpilištu Jaruga dobili smo obavijst da je voda zamućena. To je bilo 11. rujna oko 14.30 sati. Voda je bila zamućena jer su padale velike oborine, a kako je bila zamućena u velikom bazenu, distribucija se nije očekivala prije sutradan. Odmah ujutro u osam sati su naši djelatnici otišli na Jarugu na uzorkovanje i primijetili su osim zamućenja, u centralnom bazenu miris nafte i nafta je plivala na vodi, lijepo se ljeskala na površini u duginim bojama. To je bio indikator za poduzimanje akcija koje su se poduzele. Prvo smo obavijestili javnost Centar 112, u konzultaciji s HZJZ-om savjetovani smo da uzorke pošaljemo u Zadar koji ima više stanovnika i drugačiji razvoj sustava zdravstvene ekologije i ima puno više skupih aparata i ovlaštenja za neke analize. U međuvremenu smo saznali da je Zadar napravio samo dio analiza jer im neki aparati nisu bili u funkciji. U Zadru su napravljene analize prisutnosti cikličnih ugljikovidika. Sama prisutnost nafte znači da se potencijalno radi o iritacijskom djelovanju, moguća je iritacija kože, sluznice, mučnine, proljevi, povraćanje, zbog čega smo dali preporuku da se voda ne koristi za piće, kuhanje ni za osobnu higijenu – kaže Vatavuk.
Župan Goran Pauk se ispričao javnosti ako se osjećala zakinuto za informacije, ali je ponovio kako je Stožeru primarna zadaća bila osiguravanje pitke vode za sve građane županije i da je sve poduzimao u skladu s preporukama stručnih službi i dostupnim informacijama. U zadnja tri dana podijeljeno je 700 tisuća litara vode za potrebe stotinjak tisuća stanovnika i gostiju koji se trenutno odmaraju u županiji.
Otkud zagađenje u izvorištu Jaruga u Stožeru još ne znaju, ali naglašavaju da to istražuju policija, državno odvjetništvo, Vodovod i odvodnja, te inspekcije Ministarstva zdravlja i Ministarstva zaštite okoliša. O istrazi zagađenja oglasila i Policijska uprava šibensko-kninska, koja tvrdi da policija, u suradnji s nadležnim Državnim odvjetništvom u Šibeniku i Inspekcijskim službama, provodi izvide radi utvrđivanja svih okolnosti koje su dovele do onečišćenja vode, te će o utvrđenom blagovremeno ćemo obavijestiti javnost.
Kiše počistile kninsku lagunu mazuta (Foto H. Pavić) (5)

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI