Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
IZDVOJENO
Makedonska delegacija: kulturno-povijesni sprint, dr. Burić, pa integralna obitelj Dedić…

Makedonska delegacija:
kulturno-povijesni sprint, dr. Burić, pa integralna obitelj Dedić…

Makedonski novinari na prijamu kod gradonačelnika Šibenika dr. Željka Burića (Foto H. Pavić) (5)

Nakon trodnevne turneje po okolnim mjestima,  gradovima i turističkim atrakcijama, delegacija makedonskih novinara predvođena domaćim makedonsko-hrvatskim bračnim i novinarskim parom Milenom i Sašom Georgievskim, konačno je stigla i u Šibenik, kamo su se zapravo i uputili.  Slučaj je htio da to bude baš na Dan grada, 29. rujna, pa su svjedočili brojnim slikovitim događanjima u gradu koji je bio pun domaćih žitelja i turista, a koji se još ne daju iz grada.

Po izrazito sunčanom i vrlo toplom jesenskom danu koji je zapravo ljetni dan, makedonska družina: Aleksandar Damovski (osnivač prvog privatnog i najtiražnijeg makedonskog dnevnog lista Dnevnik, bivši glavni i odgovorni urednik Nove Makedonije i časopisa Vreme, te osnivač i urednik najčitanijeg makedonskog portala MKD.mk), Panta Džanbazoski (urednik političke redakcije na TV Telma), Petar Pejović (nekadašnji novinar časopisa Vreme i Tea moderna, a danas djeluje na portalu MKD.mk) te poznati makedonski kolumnist i free-lance novinar Jorgos Papadakis, u svega nekoliko sati su obišli sve značajnije šibenske kulturno-povijesne i ostale znamenitosti.

Za taj se turistički obilazak dobro pripremio njihov vodič, a ujedno i šef šibenske Turističke zajednice Dino Karađole, koji je bio na čelu kolone prilikom tog jezgrovitog i koncentriranog obilaska, podrobno im objašnjavajući pored čega prilaze i zašto je to bitno. U ubrzanom intezivnoj gradskoj turi Makedonci su saznali puno o Šibeniku, ali i se i dobro uznojili od vrućeg kulturno-povijesnog sprinta.

– Evo sad smo s tvrđave. Oprostite što kasnimo… – zadihani su kazali makedonski novinari kada su s nekoliko minuta zakašnjenja gotovo trčeći pristigli u ured šibenskog gradonačelnika dr. Željka Burića, koji ih je tamo primio unatoč činjenici što je za gradsku upravu danas neradan dan, otključavši pritom vlastoručno zaključanu zgradu prazne gradske uprave.

– Samo izvolite. Ma ne kasnite…I bolje… – dočekao ih je raspoloženi dr. Burić.

Makedonski novinari na prijamu kod gradonačelnika Šibenika dr. Željka Burića (Foto H. Pavić) (2)

A makedonska novinarska družina se ponijela onako baš novinarski: nakon što je gradonačelniku uručila neke tekuće poklone, izrešetala je šibenskog čelnika s preciznim pitanjima o turizmu, gospodarstvu, industriji, stranim investicijama…

– Turizam ne bi trebao biti jedina gospodarska grana na koju se treba oslanjati, niti u državi, pa ni u Šibeniku… – među ostalima je novinarima iznosio svoja stajališta dr. Burić.

No kako je doktor Burić uistinu doktor, onda nisu izostale ni teme o stanju u zdravstvu, opstanku bolnica, lijekovima, zdravstvemom turizmu i otegotnim okolnostima zbog kojih zdravstvo u Hrvatskoj nikako da ozdravi.

A onda su se svi zaputili put katedrale, odnosno međunarodno priznate šibenske gastro uzdanice Pelegrini, a po desert će ipak morati prošetati uzbrdo do tvrđave sv. Mihovila, gdje se za večeru sprema spektakularni koncert cjelovite šibenske glazbeno-scensko-pjesničke obitelji Dedić, koji na pozornicu izlaze u punom integralnom sastavu: kapetan Arsen Dedić, Gabi Novak i njihov sin, a ujedno i virtuozni pijanist Matija Dedić.

A sutra će kolege natrag put Makedonije, vjerovatno sa Šibenikom u srcu.

Uostalom kao i naša delegacija nakon posjeta njihovoj lijepoj zemlji koja je, izuzev ajvara u kombiju, također sa sobom donijela – Makedoniju u srcu.

 

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI