Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
Industrijska strategija- realna ili preambiciozna?

Industrijska strategija- realna ili preambiciozna?

Ministri Vrdoljak i Jakovina o Industrijskoj strategiji 2014. – 2020.: “Cilj Strategije je prosječni godišnji rast od 2,85 posto, što bi do 2020. godine donijelo preko 85.000 novozaposlenih u industriji, od toga 30 posto visokoobrazovanih. To je ambiciozan plan, ali realan.”

Hrvatska je, tako dočekala dugo najavljivanu Industrijsku strategiju o kojoj se tek zadnjih nekoliko tjedana u javnosti znalo nešto više. pogotovo nakon što je ministar poljopriovrede Tihomir Jakovina saznao da u strategiju nisu ušla dva vrlo bitna sektora- drvna i prehrambena industrija. Nakon kraćeg povuci-potegni, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak odlučio je “preko noći” uvrstiti u strateški dokument nakon čega su se strasti smirile.
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina novinarima su pojasnili detalje Industrijske strategije Republike Hrvatske 2014. – 2020., koja je donesena na današnjoj sjednici Vlade.
„Mi industrijsku strategiju čekamo 20 godina“, istaknuo je ministar Vrdoljak i dodao da je to bio izuzetno zahtjevan dokument za izraditi. Cilj Strategije je prosječni godišnji rast od 2, 85 posto, što bi do 2020. godine donijelo preko 85. 000 novozaposlenih u industriji, od toga 30 posto visokoobrazovanih. „To je ambiciozan plan, ali realan“, rekao je ministar. Kazao je da je Strategija sa svim mjerama vezanim uz nju potrebna da bi se stabiliziralo investicijsko okruženje, direktno povezala industrija i znanost i podigla produktivnost. „Naš fokus treba biti realizacija Strategije u budućnosti i uvjeren sam da će svi resori ove Vlade dati sve od sebe u doprinosu tome.“
U Strategiju su uključene i prehrambena i drvna industrija, a ministar Vrdoljak kazao je da su u dokumentu navedene konkretne mjere. „Sve horizontalne mjere se automatizmom prihvaćaju i primjenjuju i na strateške industrije, a vertikalne mjere će se primjenjivati i kroz buduću Strategiju pametne specijalizacije i kroz Industrijsku strategiju, te ćemo svake godine pratiti i revidirati brojeve“, kazao je ministar.
Ministar Jakovina dodao je da Ministarstvo poljoprivrede daje punu potporu: „Međuresorna komunikacija između dvaju ministarstava je bila izuzetno konstruktivna i dobra, a Industrijska strategija Republike Hrvatske 2014. – 2020. je važan dokument izrađen za dobrobit najvažnijih strateških grana u našoj državi“.
Analitičari na različite načine komentiraju najnoviji dokument, dok ga poduzetnici pozdravljaju. Ekonomisti ga uglavnom ne drže realnim, a u najavljenom gospodarskskom rastu od svega 2, 85 posto ne vide značajniji boljitak za gospodarstvo i stanovništvo.
Već naredne godine vidjet će se kojim smjerom ide nacionalno gospodarstvo, odnosno koliko će strateški dokument predstavljati “vjetar u leđa” posrnulom gospodarstvu.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI