Neovisni novinarski portal
20.4.2024.
POLITIKA
Političko razigravanje HDZ-a i HNS-a : Do srpnja “tko živ , tko mrtav”, a Plenković je dobio mir tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om, što je za njega najvažnije…

Političko razigravanje HDZ-a i HNS-a :
Do srpnja “tko živ , tko mrtav”, a Plenković je dobio mir tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om, što je za njega najvažnije…

Malo tko je i pomislio da bi zbog plaća učitelja i nastavnika moglo doći do raskida koalicije HDZ-a i HNS-a. Pitanje je bilo samo kakav će se modus operandi osmisliti kao alibi za očuvanje saveza. I smislili su ga. Od srpnja iduće godine “prosvjetarima” će koeficijenti za obračun plaća rasti 2 posto. Vjerojatno i policajcima. Ivan Vrdoljak , šef HNS-a, može sada uvjeravati svoje članstvo i javnost kako je bio odlučan “krepat, ma ne molat” , dakle, napustiti koaliciju ne dobije li jamstvo premijera za nove koeficijente učiteljima i nastavnicima, a Andrej Plenković može biti miran jer je dobio na vremenu, taman koliko mu je potrebno da Hrvatska bez potresa odradi svoje predsjedanje EU-om. Do srpnja, “tko živ, tko mrtav”, što bi narod rekao…

Ivan Vrdoljak (Foto: Nedjeljom u 2/Facebook)

Vrdoljak je,  prenosi N1, nakon dogovora s premijerom, javnosti još jednom pojasnio kako će, osim rasta osnovice u tri vala po dva posto tijekom iduće godine, za sve javne službe, ne napravi li se do kraja lipnja cjelovito rješenje koeficijenata složenosti rada, ekskluzivno koeficijenti biti povećani za prosvjetare, vjerojatno i policajce, 2 posto. Naravno, taj dogovor nije ukalkuliran u prijedlog proračuna za iduću godinu, ali je riječ o političkom aktu koji će, kazao je Vrdoljak, biti objavljen i predstavljen sindikatima jer se dijalog, kako vjeruje, nastavlja.

U svakom slučaju, susret premijera i čelnika HNS-a rezultirao je trulim kompromisom kako se i očekivalo, a na Vrdoljaku je sada da uvjeri Predsjedništvo svoje stranke da podupre prijedlog kojem se domislio premijer. A to znači da će HNS-ovi ministri sutra doći na sjednicu Vlade, a zastupnici u Sabor i dati potporu prijedlogu proračuna. Sve to, dakako, radi viših interesa, a najviši HNS-ov interes je, navodno, reforma obrazovanja koju provodi ministrica iz njihove kvote, Blaženka Divjak.

-To je poruka povjerenja i učiteljima i roditeljima. I dalje vjerujem u reformu obrazovanja i veselim se svim koracima pred nama – ono što smo prije dvije i pol godine rekli da ćemo izvršiti, tako će i biti- izjavio je Vrdoljak,  naoko zadovoljan postignutim dogovorom. Za razliku od učitelja koji su s indignacijom komentirali kompromis, pitajući se tko je uopće ovlastio Vrdoljaka da u njihovo ime pregovara s Vladom.

Najzadovoljniji bi mogli biti roditelji, jer ukoliko se kompromisno rješenje prihvati, obustavlja se štrajk i učenici vraćaju u školu. No, prije takvog prejudiciranja, svakako će biti zanimljivo čuti što o prijedlogu Andreja Plenkovića misle sindikati. Sam Vrdoljak nije htio prognozirati kakav će biti odgovor sindikata, jer, nije sindikalac, kaže, i koliko zna želja sindikalista je bila rast plaća u koeficijentima 6,11 posto, a konačni rezultat u 2020., nakon svih obećanih povećanja, bit će 8,12 posto rasta plaća. A kad se napravi kompletna analiza koeficijenata i donese Uredba, na njoj će biti da ispravi nepravde.

Vrdoljak nakon dogovora nije likovao, tvrdio je kako se nitko ne treba osjećati ni ucijenjen ni podcijenjen, no na pitanje je li sve to ipak bio tek HNS-ov politički igrokaz ne bi li makar minimalno podigli vlastiti potonuli rejting, odgovorio je šutnjom.

Kako bilo, i HDZ i HNS nadaju se, javlja N1, da će se sada i sindikati vratiti za stol i nastaviti pregovore. Svi članovi koalicije postigli su konsenzus oko prijedloga proračuna koji ostaje onakav kakav je ministar financija Zdravko Marić prvotno i predložio , pa bi se moglo reći da je pravi pobjednik ovog umjetnog unutarkoalicijskog sukoba upravo Marić. Premijer se obvezao intenzivirati aktivnosti oko Uredbe o koeficijentima kako bi bila završena do kraja lipnja, a najava povećanja koeficijenata za prosvjetare i policajce 2 posto od 1.srpnja, tek je mjera pritiska na one koji će biti angažirani na izradi Uredbe, komentirao je šef Sabora Gordan Jandroković.

Što je, dakle, HNS i njegov čelnik Ivan Vrdoljak uspio iznuditi nakon ultimatuma da bez povećanja plaća prosvjetarima neće podržati proračun? Ne puno, ponajmanje ono što je ultimativno zahtijevao. Dobio je tek obećanje koje je provedivo tek od srpnja iduće godine, i to pod uvjetom da se Uredba o koeficijentima ne donese. Do srpnja se štošta može dogoditi, čak i izbori koji se i ne bi više mogli nazvati prijevremenim.

Očigledno, Plenković je ovakvim kompromisom samo kupio vrijeme i mir koji mu je potreban tijekom hrvatskog predsjedanja Europskom Unijom kada se europskom političkom vrhu želi predstaviti u punom sjaju i punoj veličini. Za takav cilj Plenki bi dao i puno više od jednog političkog obećanja koje bi trebao provesti tek kad najvažnije razdoblje u njegovoj političkoj karijeri prođe. A tada, ako obećano i ne provede, za njega neće biti osobite štete…

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI