Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
KULTURA
Hvaljeni dokumentarac o Arsenu Dediću besplatan za šibensku publiku

Hvaljeni dokumentarac o Arsenu Dediću besplatan za šibensku publiku

Film ‘Moj zanat’ prikazat će se u nedjelju 28. rujna (19 sati), u šibenskom HNK-u.

Scena iz filma 'Moj zanat'

Scena iz filma ‘Moj zanat’

„Moj zanat“ imao je ove godine turbulentan kinematografski put. Premijera se dogodila u ožujku u zagrebačkom kinu Tuškanac, koje je bilo pretijesno da bi primilo sve zainteresirane. Nekoliko dana kasnije, pak, kad je film pušten u redovitu kino distribuciju u kinu Europa, prvog je dana prodano skromnih 113 ulaznica. „Radi se o dokumentarnom filmu, tako da je 113 prodanih ulaznica iznad prosjeka, što se kina Europa tiče. Ta brojka je premašila i prosječnu posjetu gledatelja na većini naših igranih filmova“, rekla je tada za TRIS producentica Vera Robić Škarica. Mjesec dana kasnije, „Moj zanat“ doživio je ovacije na beogradskoj premijeri u dupke popunjenom Sava centru (tri i pol tisuće ljudi).
Riječ je o intimnom filmu o životu i karijeri Arsena Dedića, snimanom u crno-bijeloj tehnici. Prvi je to filmski uradak koji je nastao u hrvatskoj produkciji, a sa srpskim redateljem Mladenom Matičevićem, koji je publici najpoznatiji po dokumentarcu „Kako postati heroj“ iz 2007. godine. „Moj zanat“ je naišao na odlične reakcije filmske kritike, od kojih jedna kaže i ovo: „Radi se o elegičnoj, ponekad iznenađujuće intimnoj, dobro snimljenoj i generalno iznadprosječnoj kompaktnoj dokumentarnoj cjelini.“
„Moj zanat“ dolazi u Šibenik dan prije koncerta obitelji Dedić na tvrđavi sv. Mihovila. Projekcija u šibenskom HNK-u, u nedjelju 28. rujna (u 19 sati) je besplatna, no svi zainteresirani će morati preuzeti ulaznice na blagajni kazališta u četvrtak i petak (25. i 26. rujna) od 10 do 12 sati.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI