Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
POLITIKA
Grad Šibenik zadužuje se za 20 milijuna kuna

Grad Šibenik zadužuje se za 20 milijuna kuna

Gradsko vijeće Grada Šibenika - sjednica 25. rujna 2014. (Foto H. Pavić) (5)Gradsko vijeće Šibenika podržalo je prijedlog novog zaduženja Grada za kapitalne investicije u iznosu od 20 milijuna kuna.  Radi se o rješavanju Inine hipoteke na zemljištu bivše Tvornice elektroda i ferolegura ( 12,5 milijuna), osnivanju Sveučilišta u Šibeniku (300 tisuća kuna), dovršenju okoliša i tvrđave sv. Mihovila ( 3,430 milijuna ), statičkoj sanaciji bivšeg kina Odeon ( 1,150 milijuna ) i rekonstrukciji križanja Radićeve i Bosanske ulice na Baldekinu (2,575 milijuna kuna). Najava novog, kako kažu u oporbi (SDP, HNS),  trećeg zaduženja u mandatu ove vlasti, izazvala je zabrinutost Joška Šupe (SDP) jer trend upozorava na faktor rizika, kaže Šupe.

Nasuprot oporbenoj zabrinutosti, u gradskoj upravi (pročelnica za financije Senka Ramljak) drže da se kreditima svugdje u svijetu grade kapitalni objekti, da se drugi gradovi svakodnevno zadužuju na bazi svih mogućih financijskih instrumenata, a osim toga, za najnovije zaduženje Grada svi su u Gradskom vijeću digli ruku svojedobno kad su glasali da se skine hipoteka sa zemljišta TEF-a i prostor privede svrsi! Konačno, ističu, bivša vlast je za kamate i glavnicu plaćala preko 10 milijuna kuna, a “mi ćemo to prepoloviti”.

– Nitko na svijetu ne radi kapitalne investicije gotovim novcem, nego kreditnim aranžmanom- uključio se u raspravu i gradonačelnik Željko Burić. – Problem Šibenika je što je dosad računovodstveno vodio proračun, a novac je roba kojom treba raditi, koju treba oploditi i na njoj zaraditi još više- dodao je, napominjući kako državna vlast isisava iz gradova i zadnju kap krvi, a samo promjenom porezne stope, kako je naveo, Grad Šibenik će biti oštećen za 17- 18 milijuna kuna iz proračuna.- Ova gradska vlast i dalje će se zaduživati i trgovati novcem jer grad mora ići naprijed, mora investirati i otvarati nova radna mjesta – poručio je gradonačelnik. Unatoč svim problemima, kazao je sa zadovoljstvom, gotovo 18 posto je bolje punjenje gradskog proračuna, a vi ( oporba, op. a.) uporno pokušavate opterećivati i obmanjivati građane nekakvom prezaduženosti Grada. Ako je dozvoljena zaduženost gradova do 20 posto, zašto to ne bi iskoristili za nove investicije. Mi ćemo investirati, graditi i otvarati nova radna mjesta, a Šibenik će već za 15 dana biti veliko gradilište – najavio je Burić.

Gradsko vijeće Šibenika sutra će na svečanoj sjednici u povodu Dana grada i blagdana sv. Mihovila, šibenskog zaštitnika, uručiti i najveća gradska odličja , Nagrade grada i plakete, zaslužnim sugrađanima.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI