Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Danas u Banskim dvorima: odgovor o zagađenju u Kninu – nakon pet mjeseci (!)

Danas u Banskim dvorima:
odgovor o zagađenju u Kninu – nakon pet mjeseci (!)

Vuk pojede magarca, ali može i obratno
Čega ima u ovom jezeru u srcu Knina?

Čega sve ima u ovom jezeru u srcu Knina?

Zanimljiva tzv. koincidencija s manje zanimljivim aktualnim događajem zagađenja pitke vode za žitelje Šibensko-kninske županije dešava se danas u Banskim dvorima na 183. sjednici Vlade Republike Hrvatske, s početkom u 10 sati. Naime, posljednja točka dnevnog reda današnje sjednice, pod brojem 22, dijelom se odnosi na ‘Verifikaciju odgovora na zastupnička pitanja postavljena Vladi Republike Hrvatske dr. sc. Mirele Holy, u vezi s onečišćenjem Orašnice u Kninu’.

Naime, još 23. travnja ove godine zastupnica Holy je premijeru Milanoviću postavila zastupničko pitanje o zagađenju rijeke Orašnice i Nacionalnog parka Krka u kojem ističe kako su joj se obratili građani Knina zbog spomenutih onečišćenja, te upozorava na vještačenje ‘prema kojem je utvrđeno postojanje sedam teških metala, između ostalog i kadmij te po čovjekovo zdravlje opasnih ugljikovodika’.

Kiseline i lužine u okolišu

– Građani tog područja sumnjaju da DIV TVIK, tvornica vijaka koja se nalazi u neposrednoj blizini poljoprivredne zadruge Orlovača bez pročišćavanja ispušta lužine i kiseline u okoliš. Kako će se zaštititi zdravlje građana ovog područja te kakvom će se prevencijom institucije koristiti kako bi spriječili daljnje i opasnije zagađivanje Orašnice i NP Krka? Hoće li nadležne institucije sankcionirati gradsku vlast zbog ignoriranja problema te manjka interesa za njegovo rješavanje na pravi način? – pita se M. Holy u zastupničkom pitanju.
Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko potom traži od Vlade RH odgovor na postavljeno pitanje u roku od 30 dana, kako to određuje članak 142. stavak 1. Poslovnika Hrvatskog sabora. No, eto čuda, prošlo je gotovo pet mjeseci od spomenutog pitanja, a rok za odgovor je debelo i višestruko premašen. Ipak, nesukladno Poslovniku, a sukladno bijesu javnosti zbog najnovijeg incidenta, stiže i odgovor datiran na 8. rujna 2014. na tri stranice, iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a u kojem se ističe kako je Ministarstvo poljoprivrede još u svibnju pripremilo odgovor, no trebalo ga je dopuniti ‘obzirom da su tijekom ljeta provedene dodatne aktivnosti’.
Odgovor potpisuje ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, a u njemu je Program mjera zaštite od onečišćenja koji se najvećim dijelom odnosi na tvrtku DIV d.o.o., te postupanje državne vodopravne inspekcije koje se opet odnosi na DIV d.o.o. Državna vodopravna inspekcija je provela šest inspekcijskih nadzora u 2013. i 2014. godini u toj tvrtki, te su izdali i četiri rješenja koja nalažu tom poduzeću sanaciju onečišćenja, no oni su u žalbenom postupku ta rješenja osporavali, kako se ističe.

Vuk pojede magarca, ali može i obratno

– Sljedeći kontrolni inspekcijski nadzor planiran je u rujnu 2014. godine. U daljnjem inspekcijskom postupku državni vodopravni inspektor izdavat će rješenja o naplati upravnih mjera te podnositi optužne prijedloge – zaključuje ministar Jakovina u odgovoru koji će danas vjerovatno biti ‘verificiran’.
Kad bi ministar Jakovina 8. rujna znao da će za tri dana stotinjak tisuća ljudi ostati bez vode za piće, kupanje ili bilo što korisno, možda bi i ovaj odgovor bio ‘intezivniji’ od priloženog. Čitavu korespodenciju Holy-Leko-Milanović-Jakovina možete vidjeti OVDJE.
No barem je nešto jasno: niz ne-djelovanja i ignoriranje ozbiljnog problema svojstven je svim vladama, ministrima, kninskim, županijskim i vodopravnim i tko zna kojim vlastima od oslobođenja Knina do danas, otkad se sustavno upozorava na moguću katastrofu. Uvijek je sve završavalo na način za koji narod najčešće upotrebljava izreku – ‘pojeo vuk magarca’.
S obzirom na aktualne reakcije javnosti, koje bi vladajući faktori morali prestati ignorirati, čini se kako je ‘magarcu’ ovaj puta doista dosta, te kako bi isti konačno mogao ‘poduzeti raspoložive mjere’ da ‘pojede vuka’.

 

 

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI