Neovisni novinarski portal
28.7.2021.
POLITIKA
Sinjska alka uvod u Oluju: Folklorna viteška kulisa za političko odmjeravanje snaga

Sinjska alka uvod u Oluju:
Folklorna viteška kulisa za političko odmjeravanje snaga

562090_245407512238257_728980766_n

Četrdesettrogodišnji direktor sporta na Zagrebačkom hipodromu, državni prvak u preponskom jahanju, Denis Gugić, slabodobitnik je 299. Sinjske alke. Ovo je njegova druga osvojena Alka ( prvi put 2002.), a čestitao mu je i predsjednik Ivo Josipović, kao pokrovtelj ove slavne viteške igre, te mu darovao sablju sa zlatnim prstenom s hrvatskim grbom, dok je njegov momak primio kuburu i srebrni prsten. Kažu, nikad nije bilo više posjetitelja na sinjskom trkalištu što ove godine. A među njima i sva sila državnih i lokalnih dužnosnika, crkvenih velikodostojnika i diplomata.

No, Sinjska alka godinama je zapravo poligon za političko odmjeravanje snaga, neka vrst uvertire u Oluju. Obično se po atmosferi na Alci, u mandatima lijeve vlasti u državi, procjenjivalo kako će državni vrh proći u Kninu, za obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Ove godine atmosfera se počela smišljeno pregrijavati i prije Alke, najavama kako će braniteljske udruge sabotirati predsjednika Vlade, Republike i Sabora, ne samo zvižducima, nego i nametnutim “protokolom” koji bi državni establishment želio vidjeti na kraju kolone, u zadnjem redu, tv. magarećoj klupi. S vremenom su se mnogi distancirali od takvih prijetnji, a što će i kako u Kninu biti, kome će se aplaudurati a kome zviždati, vidjet ćemo.
Svakako, predsjednik Vlade u Sinj na Alku nije došao, iako bi se očekivalo od premijera da u takvoj prigodi ne zaobiđe “zavičaj”. Pa kako nije bilo Zorana Milanovića, izostale su i orkestrirane provale zvižduka. No, o tome tko kako stoji u Sinjskoj krajini dalo se osjetiti po snazi aplauza. A ako bi se po tome sudilo, HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu RH Kolinda Grabar Kitarović, u ovom viteškom kraju najrađe je viđeni gost.Vjerojatno je upravo to i bio cilj njezina dolaska u Sinj u pratnji šefa stranke Tomislava Karamarka, da osjeti bilo naroda prije početka službene kampanje.

Alka je, tako, pala u drugi plan, a sva pažnja “sedme sile” koncentrirala se na priželjkivani susret dvaju suparnika: Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović. Ali, susret se nije dogodio. Pa su novinari propitkivali čas jednog čas drugog kako komentiraju izjave svoga konkurenta. HDZ-ovu predsjendičku kandidatkinju ponajprije su zaskočili pitanjem kako komentira premijerovu opasku da je u “lošem društvu” i da je odabrala pogrešnu stranu. A Kolinda je smjerno odgovarala kako bi Zoranu Milanoviću poručila “da se počme baviti svojim poslom, a ne brine o mojem”. Karamarko joj je kavalirski uskakao kao pripomoć dopunskim objašnjenjem, kako će dogodine, kada se slavi okrugla, 300- ta obljetnica Sinjska alke, njegova kolegica uručiti slavodobitniku štit, kojega po tradiciji uručuje Predsjednik Republike. Pa je Kolinda , dakle, ove godine došla vidjeti kako to izgleda, s obzirom da je iduće godine čeka ta obveza…

A predsjednik Josipović, zamoljen da komentira taj “pobjednički optimizam” u taboru HDZ-a, hinio je ležernost, i sa širokim osmjehom, kao da čuje dobar vic, uzgred kazao: nadam se da će me pozvati kao gosta.

Alka je mirno privedena kraju, slavodobitnik je bio pun ponosa i domaćinskih briga, jer trebalo je 500 uzvanika i gostiju dostojno dočekati i počastiti. I političari su se opustili uz jelo i piće, odmjerili snage i odredili daljnje strategije. Po to su u Sinj i došli. Baš kao što će u utorak u Knin, gdje je počast i pijetet palim junacima i slava Domovini, odavno u sjeni nacionaldomoljubnog “nabrijavanja” masa radi jeftinog izbornog manipuliranja i per fin, poentiranja.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI