Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
SCENA
Nizozemka najbolje jaše, a Zagrepčanka reve

Nizozemka najbolje jaše, a Zagrepčanka reve

 Na 9. međunarodnoj trci tovarov u Tisnome u subotu navečer trijumfirali su Nizozemci. Devetu godinu sudjelovanja nizozemske reprezentacije šampionat su im donijeli jahačica Fabienne (17) i magarac Robben.

9. Međunarodna trka tovarov (Foto H. Pavić) (22)

Nizozemska je prvak svijeta u jahanju magaraca. U Tisnom na otoku Murteru u subotu je održana 9. međunarodna trka tovarov ili 9. međunarodna utrka magaraca, na kojoj su među 13 reprezentacija s pet kontinenata najbolji bili Nizozemci. Točnije, najbolji su bili 17-godišnja jahačica Fabienne i njen magarac Robben, koji su i u polufinalnoj i finalnoj utrci optrčali sva tri kruga prije nego su drugi uopće završili prvi krug. Bosna i Hercegovina, koja je prošle godine slavila s jahačem Miroslavom Mićom Križanovićem i magarcem Miškom, nije imala šanse da obrani titulu svjetskog šampiona.
– Zahvaljujući dobrom magarcu, bilo je lako. Već šest godina u blizini Amsterdama jašem konje, tako da mi nije bio problem dogovoriti se s magarcem da me donese do cilja. Najvažnije je znati dobro držati ravnotežu na životinji bez sedla i usmjeriti je na pravu stranu – rekla nam je nakon pobjede Fabienne.
Njoj je ovo bio prvi nastup na Međunarodnoj utrci tovara, ali i prvi ovakav susret s magarcem u životu uopće. Reprezentacija Nizozemske, sa živopisnim jahačicama, trenerima, barjaktarima i hostesama nastupa na međunarodnim magarećim utrkama u Tisnom od njihova utemeljenja 2006. godine. Ovo im je prva pobjeda. Više nego zaslužena. U finalu su drugoplasirane Iračane i trećeplasirane Francuze pobijedili s gotovo cijela dva kruga razlike. Dok je ostale magarce trebalo gurati i vući, nizozemski je trčao toliko brzo da su ga treneri i jahačica morali zaustavljati. Švedsku jahačicu je brzonogi magarac nekoliko puta bacio, kao i jahača Engleske. To nisu bili jedini problemi ove utrke. Kako je s pozornice izviještavao voditelj manifestacije Davor Dretar Drele, Brazilci su izgubili magarca dok su prolazili kraj općine. Pobjegao im je, kaže Drele, kako bi predao papire za legalizaciju štale, a Brazil je zato morala zamijeniti reprezentacija SAD-a, koja je magarca brzo dopremila s nosača magaraca Saratoga usidrenog kraj Kornata…

Barem koliko i utrka, za brojnu publiku je bilo zanimljivo natjecanje u revanju. Hostese su iz publike na pozornicu dovukle šest djevojaka koje su, ne sluteći o čemu se radi, dobile zadatak da što vjernije oponašaju glasanje magaraca. Sve su se dobro snašle u revanju,  a najbolja je nila 21-godišnja Zagrepčanka Stela Ipša, čiji nastup je izazvao najglasnije ovacije publike. Nakon utrke više tisuća gledatelja dugo u noć zabavljao je Giuliano sa svojim bendom… Kako je to izgledalo pogledajte u fotogaleriji:
[wzslider]
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI