Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
KULTURA
Katedrala svetog Jakova, snimila : J. Klisović

Katedrala svetog Jakova u njemačkom dokumentarnom serijalu Svjetska blaga

Katedrala svetog Jakova, snimila : J. Klisović

Katedrala svetog Jakova u Šibeniku koja se počela graditi 1431.g., a posvećena 1555.g., dio je bogate svjetske baštine uvrštena na popis kulturnih spomenika UNESCA od 2000.g. Članstvo na ovoj prestižnoj listi koja ima za cilj očuvanje kulturnih i prirodnih vrednota, katedrali je podarilo nove i nove posjetitelje koji se dive njezinoj jedinstvenosti i graditeljskom umijeću koje ju je izdvojilo od ostalih prvostolnica. Šibenska katedrala našla se i na popisu Svjetskih blaga kao dio vrlo uspješnog i gledanog njemačkog dokumentarnog serijala koji se upravo prikazuje na RTL-ovoj Kockici. U utorak navečer gledateljstvo Hrvatske imalo je tako priliku još se jednom  upoznati sa znamenitom katedralom koja se gradila stotinu godina, najprije pod palicom majstora Jurja Dalmatinca, a na kraju Nikole Firentinca. I ostatak svijeta u različitim je terminima mogao pratiti priču o kamenoj katedrali, nezaobilaznoj točci starog Šibenika, njegovom zaštitnom i najprepoznatljivijem znaku.

Katedrala svetog Jakova, snimila : J. Klisović

Katedrala svetog Jakova, snimila : J. Klisović

Remek djelo Jurja Dalmatinca ponosno i danas stoji na mjestu otetom moru i svojim postojanjem svjedoči o minulim vremenima gospodarskog uzleta, vizionarstvu, postojanoj vjeri, umijeću…Ovaj Božji hram na čijoj se najistaknutijoj točci kupole nalazi lik svetog Mihovila- patrona Šibenika, pamti uzlete ali i padove ovog grada. Najveću ranu katedrala je zadobila 18. rujna 1991. g. kada je njezina jedinstvena kupola pogođena neprijateljskim projektilima s ratnog broda bivše JNA. Rana na kupoli je sanirana, ali je ostala ona na njezinoj duši.
Katedrala nam i danas priča priču o gradu, njegovim žiteljima koje poznajemo i preko fascinantnog friza glava na katedralnom sjevernom pročelju, o vjeri, molitvi, slavljima, nadanjima, očekivanjima…
Katedrala svetog Jakova- snimila: J. K.

Katedrala svetog Jakova- snimila: J. K.

Jedinstvena gradnja u kamenu bez vezivnog tkiva, gotički i renesansni elementi, bogato ukrašena unutrašnjost, ljepota minijaturne krstionice, likovi apostola, kameni pretci, tehničke inovacije primjenjene u gradnji, …, samo su dio bogatstva utkanog u trobrodnu baziliku zbog koje u Šibenik dolazi sve veći broj turista iz cijeloga svijeta željnih spomeničkih ljepota i vrednota.
Pitko ispričana dokumentarna priča o šibenskoj katedrali svetog Jakova našla se tako uz bok razvikanih ali i manje poznatih kulturnih i prirodnih spomenika i vrednota. Ispričana je zanimljiva priča o njezinoj prošlosti, ljudima, sudbini… Gledatelji su dobili puno vrijednih informacija, a cijela priča zaogrnuta plaštem prošlosti i sadašnjim trenutkom, utkala je filing gledateljima prema ovom graditeljskom i vjerskom biseru. Dokumentarac nam je podario jedan novi pogled na kamenu baziliku u kojoj bi netko danas, pomodarstva radi, ne poznajući i ne prepoznajući bit katedrale i njezinog postojanja, ne cijeneći njezine vrednote, snimao nekakve Igre prijestolja!!?
Zapaženi serijal Svjetska blaga prikazuje priče o najzanimljivijim prirodnim spomenicima ali i onima koji su djelo čovjekovih ruku. Proteklih tjedana gledatelji su imali priliku upoznati se sa zanimljivostima koje prate kosi toranj u Pisi, arheološko nalazište na popularnom španjolskom ljetovalištu Ibici, katedralu Notre Dame, Aifelov toranj, baziliku Rođenja Isusa i hodočasničke staze Betlehema, priču o starom Damasku, Palmiri, Samarri, Salongi, Budine statue, priču o lovcima na bisere sa otoka Muharaka, Uskršnje otoke, stari dio Toleda, brojne Nacionalne parkove…
Kip svetog Mihovila, snimila : J. Klisović

Kip svetog Mihovila, snimila : J. Klisović

Na UNESCO-vom popisu nalazi se 890 jedinstvenih prirodnih spomenika i onih koje je svojim rukama sagradio čovjek. Vrednote se nalaze u 53 države svijeta.
Hrvatska se može pohvaliti sa 7  spomenika uvrštenih na svjetsku listu. Osim katedrale svetog Jakova u Šibeniku na listi su još: Dubrovnik, Dioklecijanova palača u Splitu, Eufrazijeva bazilika u Poreču, povijesna jezgra Trogira, Starogradsko polje na Hvaru, te NP Plitvička jezera.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI