Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA / Portreti
Portret tjedna: Barbika na špijunskom deponiju

Portret tjedna:
Barbika na špijunskom deponiju

Barbika, lijepa, skladno građena, dugonoga plavuša, rođena 1959. u New Yorku, SAD, prva je lutka s atribucijama odrasle žene, pa valjda stoga svojevrstan izazov i za one koji su se odavno trebali prestati zabavljati dječjim igračkama. No, neki su zaostali u razvoju, pa ih slavna Barbie i danas silno uzbuđuje, potiče njihovu maštu i proizvodi kod njih višak testosterona. U tom stanju hormonske hipertenzije, NN senior-fanovi neponovljive Barbie, oživjeli su lik zamamne, plastične, svevremenske cure za potrebe jedne druge igre. Prizemnog paraobavještajnog manipuliranja. Nimalo sofisticiranim konstruktom nazvanim „Akcijski plan Barbika“,anonimni junaci našeg primitivnog političkog ovozemlja silom su, mimo zadanog itinerara, ugurali u gladijatorsku arenu dva glavna takmaca za Pantovčak, Kolindu Grabar Kitarović i Ivu Josipovića. Tako se, ni kriva ni dužna, atraktivna Barbika, u svojoj 55., od bezazlene lutke prometnula u sredstvo političkog difamiranja aktera izborne borbe za predsjedničke insignije i našla na špijunskom deponiju.

portret_tjedna_barbika

Dokument, kodnog imena „Barbika“, ispisan na simboličkih 13 stranica planiranih aktivnosti za navodnu diskreditaciju HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, stigao je u Ured Predsjednika RH, ali i na cijeli niz drugih političkih adresa. Probranih. Ciljanih. Jerbo je „strogo povjerljiv“, pa o njemu smiju znati samo oni sa „specifičnom težinom“. I po mogućnosti, javnost(!?) Jer je tajan, a najveći odjek imaju javno objavljeni tajni dokumenti…

Barbie u “užičkom kolu”

Što se sve u tom pamfletu dokonih žbira ne navodi! Em se predlaže, kao jedna od akcijskih mjera, ingeniozno razotkrivanje pikanterija iz osobnog života kandidatkinje Grabar Kitarović, koja se karikaturalno i posprdno u dokumentu prikazuje kao Barbie. Ali, rasplesana, živahna, uhvaćena usred „užičkog kola“, što implicira njezino jugofilstvo ili čak srbofilstvo. Takvog uratka posramili bi se i najprizemniji diletanti, od njega bi se svim sredstvima branili i distancirali i najzadrtiji ultraši s bilo koje strane političkog spektra. Taj upljuvak, zapravo, demonstrira samo bijedu obavještajnog miljea u koji se regrutirao društveni talog s dna ove kvarne hrvatske kace.

Aktualni šef države Ivo Josipović trenutno je „plan“ okvalificirao kao podmetanje paraobavještajnog podzemlja s kojim, dakako, njegova protukandidatkinja Grabar Kitarović , nema baš ništa. Radi se o prljavom obliku političke borbe, veli Josipović, s čijim autorima se sigurnosne službe ne trebaju zamarati, pa ih neće za to ni angažirati.

“Zabrinuta SDP-ovka”

– Fingiranjem takvog dokumenta nastoji se difamirati mene kao osobu koja vodi prljavu kampanju, a s druge strane, neke legitimne primjedbe koje bi mogao iznijeti protukandidatkinji tijekom kampanje unaprijed se prikazuju kao još jedno podmetanje- zaključuje Josipović.

„Barbika“ ga očigledno nije zbunila, a bogme ni impresionirala svojom pojavom. Baš kao ni popratno pismo „zabrinute SDP-ovke“ koja predsjednika države, zaštićena anonimnošću, informira o porijeklu „paklenog plana“, konstruiranog, navodno, u SDP-u, za račun i na korist pobjedničke kampanje Ive Josipovića.

Odgovornost za ovaj „teroristički čin“ zasad nije nitko preuzeo. Sumnja se da je klica nikla u seksističkom rasadniku špijunskog miljea, koji želi ugoditi predatoru tajnih službi, Tomislavu Karamarku, i participirati u pobjedničkom momentumu „zajedničara“, što svoje izborne uspjehe kolekcioniraju kao da konkurencije i nemaju. Pa lijepu Barbie po zadatku i snuju i danjuju… Nekako se stvara dojam kao da je Karamarkov odnos spram Kolinde Grabar pomalo ambivalentan. Volio bi da pobijedi jer bi taj uspjeh pripisao HDZ-u. Ali, ne bi odveć žalio ni da izgubi, jer Kolinda sigurno nije iz njegova preferiranog maca „autentičnih hrvatskih domoljuba“. U slučaju poraza, mogao bi onima koji su ga uvjeravali da je ona najbolji kandidat, slavodobitno nabiti na nos kako su bili u krivu. Je li to dovoljan motiv za mobiliziranje zadnje linije domaćih žbira? Čiji je to, doista, rukopis pokazat će se vrlo brzo, jer zaneseni „suradnici službi“vjerojatno imaju na lageru cijelu seriju kreativne „dokumentacije“ koju su planirali sukcesivno izbacivati na političko tržište kako bi ga do izbora potpuno kontaminirali. Osim ako ih neuspjeh “Barbike” ne demoralizira…

Ambivalentni Karamarko

Na prvu se čini da je cilj „Barbika pamfleta“ bio destabilizirati Josipovića, imputirajući mu da je u dogovoru sa SDP-om koji njegovu kampanju podupire, krenuo jurišno u diskreditiranje suparnice Kolinde Grabar Kitarović. No, to je planirani, fingirani cilj koji se implicira, što ga po logici stvari isključuje. Jer, da je SDP stvarao dokument, izvjesno je da „zabrinuta SDP-ovka“ ne bi Josipoviću slala „upute za korištenje“, ma kako brižna i predsjedniku lojalna bila. Odveć prozirno, pučkoškolski i nedomišljato.

S druge strane, signifikantno je da se „Akcijskim planom“ u daleko većoj mjeri dezavuira kandidatkinja HDZ-a, negoli navodni naručitelj „mjera i radnji za kompromitaciju protukandidatkinje“, Ivo Josipović. Prvo, plan se, nimalo slučajno, vodi pod kodnim imenom „Barbika“, što sugerira da je „meta“, eufemistički rečeno-plavuša. Lijepa i glupa. Žena za zabavu, igru. Uvredljivo, šovinistički, primitivno. Takvih mačo-primjeraka kod nas ćete naći posvuda, u svim političkim-torovima, pa nije moguće eksplicite tvrditi iz kojega ovaj genijalac doista dolazi. Ali, ima indicija , ima nekih slova koja grafologijom upućuju na autorovu „zemlju porijekla“. Recimo, inzistiranje na kontinuiranom javnom prokazivanju „Barbike“ kao ponizne sluškinje veleizdajnika Ive Sanadera, ili javno prostiranje njezine „bračne postelje“, privatnog života, diskreditiranje kao one koja svojim ženskim atributima kompenzira neznanje i krči put u visokoj politici. Pa još k tomu inzistiranje na snishodljivom poslušništvu spram Amerikanaca , antihrvatsko zavjereništvo, užičko kolo, i per fin, ideološka krivovjernost, dokaziva partizanima u obitelji… Ta tko bi se svega toga sjetio, osim onih koji na tome danonoćno rade i te opskurne „toponime“ neprestance premeću po glavi. A sada i prigodno kombinirajući koji bi miks prljavština i perfidija mogao dati najveći efekt.

Vrijeđanje ljudske inteligencije

Poražavajuće je da takvi ljudi žive pored nas, da su u operativnoj upotrebi i da se njihovim uslugama po potrebi, koriste i politički kapitalci. Jer to je smeće koje otrovno zaudara i s velike udaljenosti, kamoli kad mu se primaknete. Ono je opasno i neselektirano, ostavlja posljedice po mentalno zdravlje i kako reče Drago Prgomet, potpredsjedik HDZ-a, vrijeđa ljudsku inteligenciju. Ali, ta strijela teško da je odapeta mimo kontrole. I to je problem koji ima implikacije po zdravlje nacije.

 


VEZANE VIJESTI