Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
UKRATKO

Na svjetskoj ljestvici konkurentnosti Hrvatska zauzela pretposljednje mjesto

Dok se istok Hrvatske bori s neviđenim poplavama u kojima je bilo i ljudskih žrtava, a materijalne štete još se nisu ni počele zbrajati, Hrvatsku je pljusnula nova negativna ocjena konkurenosti ovdašnjeg gospodarstva i ekonomije. Naime, prema najnovijim rezultatima Godišnjaka svjetske konkurentnosti u 2014.g. koju je donio Institut za razvoj poslovnog upravljanja iz Lausannee, Hrvatska je svrstana na pretposljednje od ukupno 60 mjesta. Iza nas je samo Venecuela.

Još 2008.g. iza nas je bilo šest svjetskih ekonomija, međutim domaća je ekonomija od tada, po procjeni Instituta za razvoj poslovnog upravljanja, u kontinuiranom padu i to posebno u vremenu od 2011. do 2014.g.  Poboljšanu „krvnu sliku“ konkurentnosti imali smo u razdoblju 2006.do 2009.g. a od tada bilježimo stalni pad konkurentnosti. Još 2011.g. dobili smo ocjenu konkurentnosti 49,4 posto, a ove godine svega 38,9 posto.

Bez provedbe strukturnih reformi,očito neće biti izlaska iz sveopće krize i recesije u kojoj smo već šestu godinu zaredom bez naznaka skorašnjeg poboljšanja.

Prestižnu prvu poziciju svjetske rang liste konkurentnosti i dalje uvjerljivo drži SAD koji je učinio golemi skok u gospodarskom sektoru. Smanjili su broj nezaposlenih, a tehnološki napredak i razvoj infrastrukture dodatno su ustabilili američku ekonomiju.

Na rang ljestvici uspješnosti slijedi Švicarska, potom Singapur, Hong Kong… Kad je riječ o europskoj konkurentnosti, ljestvicu predvodi snažna Švicarska, a slijede je Švedska, Njemačka, Danska…


VEZANE VIJESTI