Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA
Goran Prgin na svečanom podizanju zastave u Remontu: ’91. su se vodile krvave bitke za Hrvatsku, danas se vode za brodogradilište

Goran Prgin na svečanom podizanju zastave u Remontu:
’91. su se vodile krvave bitke za Hrvatsku, danas se vode za brodogradilište

U NCP Remontnom brodogradilištu Šibenik u ponedjeljak je obilježena 23. obljetnica podizanja hrvatske zastave u krugu tadašnjeg Remontnog zavoda “Velimir Škorpik”. Povijesni trenutak kada su u svibnju 1991. godine radnici Remonta,  poduzeća koje je bilo u sastavu agresorske JNA, podigli zastavu i potom preuzeli 19 ratnih brodova i stavili ih na raspolaganje obrani Hrvatske, sa sadašnjim radnicima i vlasnikom Goranom Prginom svečano su obilježili i predstavnici Grada, Županije, Šibenske biskupije, Policijske uprave i Hrvatske ratne mornarice.Svečano podizanje zatave u Remontu (Foto H. Pavić) (4)

Podsjetivši na herojstvo nekadašnjih radnika Remonta, koji su podizanjem hrvatske zastave u okruženju neprijateljske vojske napravili hrabar i povijesni čin,  Goran Prgin, vlasnik i direktor NCP-a, ustvrdio je da im ni danas nije ništa lakše.

– Prošlo je 23 godine od kad su oni hrabri ljudi podigli hrvatsku zastavu. I zato imamo hrvatsku državu. Deset godina sam ja u brodogradilištu. Imamo i brodogradilište i mogu vam reći da kao što su se prije 23 godine vodile teške i krvave bitke za Hrvatsku, u ovom se trenutku isto tako vode krvave bitke da se stabilizira ovo brodogradilište – rekao je Prgin.

S ponosom je ustvrdio da su poduzeće vratili na nivo od prije krize.  – Grčevitim radom mojih djelatnika i uprave koja se rastrčala po čitavom svijetu da bi našla posla, imamo posla preko glave. Naznake su možemo udvostručiti prihode, izvozimo preko 80 posto, svi naši klijenti nam se vraćaju, svi s kojima radimo žele nam dati još više posla. Reklo bi se da je sve to divno, idealno. Međutim, ni blizu nije tako. Mogu slobodno reći da živimo u jednoj jako ružnoj atmosferi, u jednoj jako lošoj poduzetničkoj klimi, u kojoj su svi poduzetnici izvrgnuti na stup srama. Ako ne svi, većina je proglašena lopovima. Moramo dokazivati da nismo krivi, a ne da neko drugi dokazuje da smo krivi – požalio se Prgin, ipričavajući se što svečani trenutak mora koristiti da govori o trenutku u kojem živi i posluje.

– Ja sam 32 godine poduzetnik, još iz doba socijalizma, i kažem vam iskreno da nikad nisam teže radio nego sada. Ovo je razdoblje u kojem nema pravila igre, a kad nema pravila igre ne može se raditi ni normalno stvarati.   Vjerujem da će buduća vremena biti bolja, da će se spoznati da jedino poduzetnici mogu stvarati novu vrijednost i dizati BDP. Ali za to država treba stvoriti uvjete. Poduzetnicima i firmama koje zapošljavaju ljude, koji redovito isplaćuju plaće, koji izvoze, takvim firmama treba pomoći. Međutim, državi je danas važnije da stabilizira banke, nego realni sektor – požalio se Prgin, ali je isto tako obećao da se neće predati, da će se do posljednjeg trenutka  boriti da brodogradilište bude čvrsto, snažno, da ima posla, da zapošljava ljude, na dobrobit Šibenika i Hrvatske.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk je podsjetio kako je neposredni povod dizanju zastave prije 23 godine bio pokolj 12 policajaca u Borovu Selu  i time su se radnici Remonta  suprostavili velikosrpskoj agresiji. – Nakon 23 godine zastava je još tu i bit će dovijeka – rekao je Pauk.

Svečano podizanje zatave u Remontu (Foto H. Pavić) (8) Svečano podizanje zatave u Remontu (Foto H. Pavić) (7) Svečano podizanje zatave u Remontu (Foto H. Pavić) (1)Svečano podizanje zatave u Remontu (Foto H. Pavić) (3)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI