Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Zastava Zemlje iz 1969. godine

Zemljani u Hrvatskoj:
rasprave o klimi, otpor golfu, mazut u vodama i lijepe fotografije

Zastava Zemlje iz 1969. godine
Zastava Zemlje iz 1969. godine

Zastava Zemlje iz 1969. godine

Danas se obilježava Dan planeta Zemlje, 22. travnja, a tada se diljem svijeta prigodno raspreda o očuvanju okoliša, recikliranju, zagađenju voda, mora, zraka, nerazumnoj sječi šuma, emisiji štetnih plinova i tome slično. Još prije stotinjak godina, otkad je započelo sustavno uništavanje Zemljinih resursa planetarnih razmjera radi tzv. razvoja, i nije bilo neke posebne potrebe za obilježavanjem ovakvog dana. No danas itekako ima smisla, za što je dovoljan i pogled kroz prozor. Inače, prvi put je zamisao o obilježavanju ovakvog dana predstavljena još 1969. godine na konferenciji UNESCO-a 1969. godine, a tada je izrađena i gore istaknuta zastava. Ipak, trebalo je punih 40 godina da brza svjetska administracija institucionalizira tu ideju – Dan planeta Zemlje Opća skupština Ujedi­njenih naroda je proglasila tek 2009. godine – na prijedlog Bolivije.

  Lijepi slapovi i istarski zbor protiv golfa

Danas će, diljem Zemlje i Hrvatske, na razne načine biti obilježen ovaj svojevrsni rođen-dan. U Šibeniku će to među ostalim učiniti Nacionalni park Krka –  u 19 sati u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić” bit će otvorena izložba fotografija s Fotoklubom Šibenik. Izlaganjem fotografija Krkinih prirodnih ljepota, ovaj put  Roškog slapa, Burnuma, Manojlovačkih slapova, slapa Brljan i Bilušića buka, na djelotvoran način se ukazuje na važnost očuvanja planeta. Iz NP-a najavljuju i kako će se u Skradinu održati radionica recikliranja novinskog papira, starih časopisa i korištenih najlonskih vrećica.

...A ovo je živi primjer kako uglavnom ne treba ništa poduzimati s prirodom, pa ni 'štititi' ju...

…A ovo je živi primjer kako uglavnom ne treba ništa poduzimati s prirodom

A negdje drugdje, primjerice u Puli, građani se pokušavaju na ponešto konkretniji način boriti za zaštitu svojega okoliša. Naime, istarske udruge Zelena Istra i Zadruga Praksa sazivaju zbor građana u dvorištu zadruge Praksa na Danteovom trgu u Puli u 19 sati kako bi “u demokratskoj raspravi zajedno odlučili kako spriječiti neodgovornu političku elitu’ oko namjere gradnje – golf igrališta s 18 rupa.

Slika govori više od riječi: svaka zastavica jedno igralište za golf

Slika govori više od riječi: svaka zastavica jedno igralište za golf

– Ne postoji više niti jedna zakonska prepreka gradskoj upravi da pošalje na usvajanje urbanistički plan u kojem se na Muzilu predviđa turistički resort sa 2.500 ležaja i golf igralištem sa 18 rupa. Vlast u tišini priprema to gradsko vijeće, ne želeći najavljivati ovaj presudan događaj za razvoj Pule, puneći istovremeno vlastite medije s najavama svjetlećih spektakla i elitističkih događaja. Bahatim odbijanjem drugačijeg mišljenja i tihim pripremama za privatizaciju petine grada s jedne strane, te pumpanjem elitnog spektakla s druge raskorak između nas građana i naših službenih predstavnika vlasti nije nikada bio veći. Sve primjedbe i prijedlozi vezani uz Muzil su odbijeni. Riječ je o preko 1.500 građana Pule, strukovnim organizacijama Društva arhitekata Istre i Udruženja hrvatskih arhitekata, javnoj ustanovi Državnom zavodu za zaštitu prirode – upozoravaju Zelena Istra i zadruga Praksa.

Velebitska degenija i svjetski dogovor o zagađivanju

Prigodno, danas u 11 sati će Hrvatsko novinarsko društvo i APO, d.o.o. usluge zaštite okoliša, član HEP grupe, u Zagrebu dodijeliti novinarske nagrade Velebitska degenija za najbolje novinarske radove o zaštiti okoliša.

Ipak, jedan od značajnijih događaj vezanih uz ovu temu sprema se za sutra na istom mjestu, u Velikoj dvorani HND-a u 10 sati sati: panel rasprava “Znanost klimatskih promjena i Hrvatska”. Raspravu na kojoj će sudjelovati kompetentni stručnjaci iz Hrvatske i drugih zemalja organiziraju Zelena akcija, Grupa 22 i Heinrich Böll Stiftung-Hrvatska, a predstavit će se izvještaj UN-ovog Međuvladinog panela o promjeni klime (IPCC) te prikazati spoznaje o implikacijama tog izvještaja za Hrvatsku.

– Kratko će biti prikazan klimatski izvještaj, kao i uvidi domaćih znanstvenika/ca o poukama globalnog izvještaja za Hrvatsku. Raspravu će uvodnim izlaganjima otvoriti prof. dr. sc. Mirko Orlić (Geofizički odsjek: PMF Zagreb), prof. dr. sc. Lučka Kajfež Bogataj (Biotehniška fakulteta Ljubljana), dr. sc. Igor Matutinović (GfK) i dr. sc. Mladen Domazet (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Grupa 22). Ovime želimo pokrenuti i javnu raspravu povodom povijesne konferencije UN-a o klimatskim promjenama koja će se u prosincu 2015. godine održati u Parizu. Na toj konferenciji će svjetske vlade imati posljednju priliku da se dogovore oko prvog univerzalnog obvezujućeg sporazuma koji bi jamčio radikalno smanjenje emisija stakleničkih plinova kako u slijedećih nekoliko desetljeća ne bismo prešli granicu nepopravljive razorne promjene klime – kažu organizatori.

Pingvini na ledu koji se topi (foto: facebook)

Pingvini na ledu koji se topi (foto: facebook)

 Ministarstvo zaštite informacija?

I dok se negdje o opstanku Zemlje raspravlja na visokoznanstvenoj razini, žitelji ugroženih dijelova iste se na svoje načine bore protiv njenog daljnjeg uništavanja. Takvi su zasigurno i oni u Ekološkoj udruzi Krka Knin koji se s većinom javnosti odupiru namjeri o gradnji hidroelektrane na rijekama Krčić i Krka, te protiv zagađenja Krke u srcu Knina. U duhu Dana planeta zemlje, nije na odmet spomenuti i odbijenicu koju su nedavno dobili od Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a kada su zatražili na uvid rezultate inspekcijskih nalaza opasnog zagađenja voda pored kninske tvornice (vidi na TRIS-u ). Ministarstvo (zaštite okoliša i prirode) im je uskratilo informacije. Umjesto zaključka, pogledajmo što je danas (prigodno) izjavio čelnik istog ministarstva.

 

Zagađeno močvarno područje u blizini tvornice DIV (Foto: Hrvoslav Pavić)

Zagađeno močvarno područje u blizini tvornice DIV (Foto: Hrvoslav Pavić)

– Dan planeta Zemlje prilika je da istaknemo koliko je važno brinuti o zaštiti okoliša, reciklirati i zbrinjavati otpad na odgovarajući način. Zelenija budućnost ovisi samo o nama, odluke koje donosimo danas odrazit će se na naš život sutra, a nemojmo zaboraviti da su prirodna bogatstva naš najvrjedniji resurs koji smo obavezni čuvati i za buduće naraštaje.’– istaknuo je ministar Mihael Zmajlović povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje.

Za kraj, jedna pjesma Briana Enoa s video spotom u kojem se na Zemlju gleda izdaleka:

https://www.youtube.com/watch?v=It4WxQ6dnn0


VEZANE VIJESTI