Neovisni novinarski portal
14.5.2021.
POLITIKA
Vidošević: Kriminal je u Hrvatskoj sustav, a korupcija stil života, tome treba slomiti vrat

Vidošević:
Kriminal je u Hrvatskoj sustav, a korupcija stil života, tome treba slomiti vrat

Nadan Vidošević, višestruki predsjednik Hrvatske gospodarske komore i ‘poslovni čovjek’, izašao je iz dobro čuvanog smještaja u zagrebačkoj četvrti Remetinec, kako smo već javili na TRIS-u. Pet pritvorskih mjeseci pripomoglo je i ovom hrvatskom dužnosniku da pred ljeto ‘isteše liniju’: ‘lijepi Nadan’ je smršavio 13 kilograma, kako izvještavaju mediji. U istražnom zatvoru je neplanirano proveo pet mjeseci života, a radi sumnje da je organizirao kriminalnu skupinu radi izvlačenja oko 30-ak milijuna kuna novca iz HGK putem fiktivnih ugovora posredstvom tvrtke Remorker. Sad ga se tereti i kako je na račun HGK kupovao umjetničke slike za 265 tisuća kuna, te da je na račun Kraša, gdje je bio predsjednik Uprave, kupio bager za svoje imanje u Gorskom Kotaru.

Nadan Vidošević

‘Kriminal treba progoniti ognjem i mačem!’

Premda su neki to već zaboravili, baš je dobar trenutak za prisjetiti se Vidoševićeve kampanje za predsjednika RH otprije nekoliko godina. Njegove tadašnje izjave su nakon izvjesnog vremenskog odmaka doista zanimljive, posebice one u kojima je Nadan građanstvu iznosio svoje stajalište o korupciji. Evo izjave N.V.-a iz 2009. godine.

– Sve afere koje potresaju Hrvatsku ovih dana pokazatelj su bolesti sustava s kojom se treba uhvatiti u koštac. Kriminal je u Hrvatskoj sustav, a korupcija stil života, tom sustavu treba slomiti vrat. Kriminal treba progoniti kontinuirano i to ne samo kroz tvrtke, već financijske institucije i mirovinske fondove, jer samo tako se mogu otkriti pravi razmjeri privatizacijske pljačke. Mi zakone imamo, ali ih ne provodimo. Postoji tok novca, postoje porezi i imovina, te je putem toga moguće otkriti kriminal. Stoga, da bi se doista uhvatili kriminalci, moramo razgovarati s aspekta struke, a ne politike. Najvažniji preduvjet rješavanja kriminala privatizacije je funkcioniranje institucija i od toga treba početi. Kriminal treba progoniti ognjem i mačem! – podučavao je predsjednički kandidat s televizijskih ekrana.

Posebno je zanimljiv njegov savjet upućen narodu u vremenima krize besparice i tako dalje.

‘Ako nemaš novaca, odrekneš ih se’

– Ako nemaš novaca, odrekneš ih se! U krizi postoje drugi prioriteti. Očekivao sam da elita, premijeri, predsjednici, guverneri znaju što je nacionalni prioritet, i da će mobilizirati sve ostale. Tako je i s obiteljskom ekonomijom. Dijete nešto poželi, a otac i majka moraju znati kako će se s time nositi, pa odluče: tijekom ljetnih praznika ići ćeš na jednomjesečni tečaj engleskog, jer će ti koristiti, ali zato nećeš imati skupu odjeću i obuću i novi mobitel Ta se logika u državi probija vrlo sporo… – poručio je N.V. osiromašenom i opljačkanom narodu.

Negdje tih dana Vidošević je smjerno, hineći moralnu vertikalnost, ustvrdio:

– Svakoga mogu pogledati u oči, a sve što imam stekao sam svojim radom. Slobodan čovjek je samo onaj koji je materijalno neovisan. Dat ću sve od sebe da ta poruka dopre do svakog građanina.

Pa ti vidi što je ‘pjesnik htio reći’.Možda je zapravo problem u tome što tada nije bio izabran za predsjednika države, s obzirom da bi nam u tom slučaju svima ‘bilo super’.

‘Stvorit ću Hrvatsku u kojoj vlada kult rada’

– Budem li izabran za predsjednika, stvorit ću Hrvatsku u kojoj će vladati kult rada, društvo u kojem svi imamo jednake mogućnosti, a najslabiji moraju biti zaštićeni. Vrlo je važno da se prestane govoriti da se radnicima daje plaća: radnik zarađuje svoju plaću i treba ga pošteno platiti. Diplomacija mora donijeti hrvatski proizvod na sva tržišta diljem svijeta. Uostalom, tamo gdje sam s Hrvatskom gospodarskom komorom otvarao tržišta, stvorili su se uvjeti da u Hrvatskoj od tih poslova svoje radno mjesto dobije više od sto tisuća ljudi – pojasnio je kako donijeti Hrvatskoj blagostanje.

I tako je to išlo dok nije policija upala u HGK i uhapsila njegove najbliže suradnike. Evo što je u tom trenutku kazao Nadan.

‘Hrvati su lijen, neobrazovan narod’

– Svi smo iznenađeni zbivanjima. Ovo je vrlo neugodna stvar za Hrvatsku gospodarsku komoru. Muž zadnji dozna! Sve je moguće, ali moramo voditi računa da se prvo nekome pravomoćno dokaže krivnja. Ne treba vam kazati da smo prije svega svi iznenađeni. Ono što bih htio poručiti i vama i svim zaposlenicima kuće je da u ovakvim okolnostima treba raditi više i bolje. Ova je kuća prevažna za hrvatsko gospodarstvo i to nam je u ovom trenutku prioritet. Što se tiče samog postupka, potpuno ćemo surađivati s nadležnim tijelima za sve što se traži od nas i bit ćemo maksimalno dostupni i kooperativni – rekao je Vidoševič.

Tu je bogme bio u pravu: uhićeni su bili vrlo kooperativni, pa su stoga istražitelji ubrzo potom pokucali i na njegova vrata, te je i on osobno postao ‘maksimalno dostupan’, u remetinečkoj ćeliji. I, za kraj, evo jedna njegova antologijska izjava.

– Hrvati su lijen, neobrazovan narod koji nema radne navike, navikao je živjeti na tuđem novcu. Ne može se živjeti od tuđeg novca.

Tags:

VEZANE VIJESTI