Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA & KRIMINAL
Nadan Vidošević nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora!

Nadan Vidošević nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora!

Nadan Vidošević, kojemu se tepalo da je hrvatski George Clooney, lijep, bogat i moćan, Božić će dočekati u Remetincu! Na zagrebačkom Županijskom sudu, bivši šef  Hrvatske gospodarske komore ( HGK ) Nadan Vidošević, u srijedu je nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog afere Remorker, odnosno, izvlačenja 35,5 milijuna kuna iz HGK. Vidošević je, kao i suokrivljenici, došao osobno na izricanje presude.

Osim osnovnog krimena, izvlačenja novca od krovne komorske organizacije, Vidošević, čiji je šarm najbolje ilustrirala sintagma koja ga je pratila- “lep kao greh”-  kriv je, smatra ŽS , i zbog kupovine skulptura novcem HGK, odnosno bagera novcem Kraša gdje je bio predsjendik Uprave. Kako javlja Hina, s obzirom da je Vidošević nepravomoćno osuđen na više od pet godina zatvora, morat će iz sudnice ravno u zatvor.

U ovoj aferi Vidošević nije bio sam, pa je, uz njega, za izvlačenje novca, što je zapravo eufemizam za pljačku HGK, kroz naplatu fiktivnih poslova, nepravomoćno osuđena na dvije godine zatvora i njegova najbliža suradnica Zdenka Peternel,  a bivša voditeljica računovodstva HGK Josipa Miladinov i njezina zamjenica Jasna Mikić, nepravomoćno su oslobođene optužbi.

Pred kraj suđenja, prenosi Hina, Uskok je odustao od progona Jadranke Ivčić, nekadašnje potpredsjednice Nadzornog odbora Kraša, optužene zbog nabave bagera za Vidoševićevo imanje u Gorskom kotaru, dok je preostalo četvero optuženika za izvlačenje milijuna iz HGK prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni uglavnom na društveno koristan rad nakon nagodbe s tužiteljstvom. To se odnosi ponajprije na Igora Premilovca, koji je prvi “propjevao” kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i “oprani novac” uz proviziju vraćao u Hrvatsku, te na makretinškog znalca Davora Komeričkog koji je Nadana Vidoševića povezao s organiziranim lancem za izvlačenje novca iz HGK.

Sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva savjentica za nekretnine Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja se nije puno libila priznanja da je zajedno s Vidiševićem iz HGK, kao iz državne krave muzare, izvlačila novac lažirajući kupovinu umjetničkih slika.

U aferi Remorker se okupila iznimno maštovita i kreativna skupina, čiji je drugi krak sezao do Hrvatskih autocesta,  a u tom kraku obuhvaćenom istragom, glavni osumnjičenik je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, koji je, međutim, u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen.

Optužnicom koju je Uskok u aferi Remorker podigao u srpnju 2015., protiv Vidoševića i još osam suokrivljenika, bilo je predloženo da se bivšem šefu Komore oduzme nesrazmjer u imovini s primanjima u iznosu od 33,4 milijuna kuna. Novo vještačenje je, međutim, pokazalo da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, u ukupnoj vrijednosti od 22,4 milijuna kuna, stekao zakonito, legitimno, pa je suspektno ostalo još 9,2 milijuna kuna nesrazmjerne imovine.

U prosincu prošle godine, Uskok je odustao do zahtjeva za proširenim oduzimanjem imovinske koristi Vidoševiću i njegovoj hiper bogatoj obitelji ( ?! ), nakon što je utvrđeno da je nesrazmjer u Vidoševićevim prihodima i rashodima od protupravne imovinske koristi koja mu se stavlja na teret.

Država je blokirala Vidoševiućevu vilu na Prekrižju u kojoj se nalazi čuvena, začudna zbirka umjetnina i prepariranih lovačkih trofeja nadaleko poznatog ljubitelja safarija Nadana Vidoševića, a koji su bili bunkerirani u tajnom dijelu vile koji je otkriven tijekom istrage koja je počela 2013. Osim vile na Prekrižju, Nadanu Vidoševiću, svojedobnom kandidatu za predsjednika Republike, blokirano je i imanje u Gorskom kotaru, tri kuće za odmor u Nemiri kod Omiša, veća količina zlatnog nakita, satova, lovačko oružje i brojne umjetnine.

Kako li je to vješti, strastveni lovac i ljubitelj umjetnosti, uspio steći u jednom životu, toliko nekretnina i umjetnina koliko bi bilo dostatno i za veći muzej, doista je intrigantna enigma koju bi sud konačno morao dešifrirati. Naravno, teško je očekivati da će Vidoševićeva kazna biti razmjerna njegovim nedjelima, baš kao što i njegova imovina ni približno nije razmjerna njegovim prihodima. Ali, Nadan Vidošević je uspio posve posjedjeti na slobodi, prije negoli mu je izrečena prva nepravomoćna presuda. Jedino je u svemu “nezgodno” za okrivljenika što će Božić provesti u Remetincu

Nadan Vidošević (Foto HINA/ Dario GRZELJ)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI